ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Κορωνοϊός: Πώς η «ανοσολογική αποτύπωση» μπορεί να επηρεάσει το μέλλον των εμβολίων;
Η έρευνα πάνω στην ανοσολογική αποτύπωση καθορίζει πλέον τη συζήτηση σχετικά με την επανεξέταση των εμβολίων κατά της Covid
Η αύξηση του αριθμού ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία λόγω της υποπαραλλαγής BA.5 της «Όμικρον», σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εμβόλια δεν αποτρέπουν την επαναμόλυνση, έχει οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στο να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους σε ό,τι αφορά τις ενισχυτικές δόσεις.
Οι αρχές στις ΗΠΑ πρότειναν την περασμένη εβδομάδα την αλλαγή του σχεδιασμού των εμβολίων ώστε να παρασκευαστεί μια νέα αναμνηστική δόση που να στοχεύει στην «Όμικρον».
Η έρευνα πάνω στην ανοσολογική αποτύπωση, σύμφωνα με την οποία το επίπεδο προστασίας απέναντι στον ιό καθορίζεται από την έκθεση ενός ατόμου στον ιό είτε μέσω μόλυνσης είτε μέσω του εμβολιασμού, καθορίζει πλέον τη συζήτηση για την επανεξέταση των εμβολίων κατά της Covid.
Τι είναι η ανοσολογική αποτύπωση;
Αφού κάποιος εκτεθεί σε έναν ιό για πρώτη φορά, μέσω μόλυνσης ή μέσω εμβολιασμού, το ανοσοποιητικό σύστημα θυμάται την αρχική του απόκριση με έναν τρόπο που συνήθως αποδυναμώνει την αντίδρασή του σε μελλοντικές παραλλαγές του ίδιου παθογόνου αλλά μερικές φορές μπορεί και να την ενισχύει. Οι πρωτεΐνες στην «ακίδα», την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα, παίζει ρόλο – κλειδί.
Το μοτίβο αυτό παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια με τη γρίπη και τον δάγκειο πυρετό, και είναι γνωστό και ως το «αντιγονικό αμάρτημα». Οι μελέτες δείχνουν πλέον ότι αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Sars-Cov-2, παρόλο που οι διαφορετικές επιδράσεις του είναι δύσκολο να καταγραφούν, σύμφωνα με τον καθηγητή Ντάνι Άλτμαν από το Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος προτιμά τον όρο «ανοσολογική αποτύπωση».
Βοηθάει στην εξήγηση των μολύνσεων breakthrough;
Οι περισσότεροι άνθρωποι στον βιομηχανικό κόσμο έχουν μολυνθεί ή/και έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid. Την περασμένη εβδομάδα, μία έρευνα που έγινε στην Αγγλία δημοσίευσε στοιχεία που έδειχναν ότι το 99% των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχαν αντισώματα κατά της φυσικής μόλυνσης από Covid.
Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων Covid είναι επαναμολύνσεις σε άτομα, καθώς η ανοσιακή προστασία που απέκτησαν από τα εμβόλια δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσει τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της «Όμικρον»…
Επιπλέον, αυτές οι “breakthrough” μολύνσεις, δηλαδή μολύνσεις που αφορούν εμβολιασμένους, δεν είναι τόσο ήπιες όσο πιστεύουν πολλού άνθρωποι, αναφέρει ο Ζιγιάντ Αλ – Άλι, κλινικός επιδημιολόγος στο Washington University του St Louis.
Σε μια άλλη μελέτη, ο Αλ – Αλί και οι συνάδελφοί του βρήκαν ότι, ενώ τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στο να αποτρέπουν βαριάς μορφής Covid, ήταν μόλις 15% αποτελεσματικά στο να αποτρέπουν τη «μακρά Covid».
«Η μόλυνση από Covid, ακόμα και για εμβολιασμένους, μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτη σήμερα», δήλωσε.
Έχει επηρεάσει η «ανοσολογική αποτύπωση» το debate για τα εμβόλια;
Κάποιοι αντιεμβολιαστές αναφέρουν την «ανοσολογική αποτύπωση» στα επιχειρήματά τους, υποστηρίζοντας ότι τα εμβόλια γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά καθώς εξελίσσεται ο ιός – μια ένσταση την οποία οι ειδικοί απορρίπτουν έντονα.
«Ενώ τα πιο πρόσφατα ευρήματά μας υπερτονίζουν κάποιες ξεκάθαρες ανησυχίες σε ό,τι αφορά τη φύση της μόλυνσης από Όμικρον, ο εμβολιασμός παραμένει αποτελεσματικός κατά της βαριάς νόσησης», αναφέρει ο Άλτμαν από το Imperial College. «Όσοι μπορούν να λάβουν την ενισχυτική δόση, θα πρέπει να παροτρύνονται να το κάνουν».
Ο καθηγητής Κρίστιαν Ντόρστεν, κορυφαίος Γερμανός ιολόγος, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ότι η επέκταση του μεσοδιαστήματος μεταξύ των δόσεων θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του αντίκτυπου της ανοσολογικής αποτύπωσης.
«Υποπτεύομαι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα από τον προηγούμενο εμβολιασμό, τόσο περισσότερο θα βελτιώνεται η επίδρασή του», είπε. «Δεν είναι όμως ακόμα γνωστό πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ των εμβολιασμών».
Πώς επηρεάζονται οι αποφάσεις για τον εμβολιασμό;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ενισχυτικές δόσεις που στοχεύουν στην Όμικρον μπορεί να είναι ωφέλιμες καθώς θα διευρύνουν την προστασία ενάντια σε διαφορετικές παραλλαγές.
Επιπλέον, την Τρίτη, η συμβουλευτική Επιτροπή του FDA στις ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της ενσωμάτωσης γενετικού υλικού της Όμικρον στις νέες ενισχυτικές δόσεις.
Την Πέμπτη, ο FDA πρότεινε τη συμπερίληψη ενός στοιχείου των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 στη νέα αναμνηστική δόση για τις εμβολιαστικές εκστρατείες του φθινοπώρου. Ωστόσο, δεν συνέστησε την αλλαγή των υπαρχόντων εμβολίων για τις πρώτες δόσεις.
Τόσο η Moderna όσο και οι BioNTech/Pfizer, οι κατασκευάστριες εταιρείες των εμβολίων mRNA κατά της Covid, έχουν υποβάλει εργαστηριακά στοιχεία που δείχνουν ότι οι τελευταίες εκδοχές των εμβολίων τους, που στοχεύουν στην Όμικρον, προκαλούν ισχυρή ανοσολογική απόκριση κατά των BA.4 και BA.5.
Ωστόσο, κάποιοι ανοσολόγοι παραμένουν αβέβαιοι σχετικά με το αν αυτό θα είναι πιο αποτελεσματικό από το να λάβει κάποιος άλλη μία δόση του αρχικού εμβολίου.
Πηγή: Financial Times