ΥΓΕΙΑ
Για ποιους μειώνει τον κίνδυνο θανάτου η φυτική διατροφή
Η υιοθέτηση μιας υγιεινής, ως επί το πλείστον φυτικής διατροφής συνδέεται με 17% έως 24% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καρδιοπάθεια ή καρκίνο, αναφέρουν οι ερευνητές

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή παχυσαρκία βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά τις πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.
Μπορούν όμως να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους αν αρχίσουν να ακολουθούν μια υγιεινή φυτική διατροφή, σύμφωνα με μελέτη που έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί το Σάββατο στο Σικάγο σε συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.
Η πιο αυστηρή τήρηση μιας υγιεινής, ως επί το πλείστον χορτοφαγικής διατροφής συνδέεται με 17% έως 24% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καρδιοπάθεια ή καρκίνο, αναφέρουν οι ερευνητές.
«Τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με καρδιομεταβολικές διαταραχές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής τους», ανέφερε σε ανακοίνωση η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Zhangling Chen του Second Xiangya Hospital του Central South University στην Changsha της Κίνας.
Ωστόσο, δεν είναι όλες οι φυτικές τροφές υγιεινές.
Τα εξευγενισμένα δημητριακά, οι πατάτες και τα ζαχαρούχα ποτά μπορούν να οδηγήσουν σε περιττά κιλά και να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα, σημείωσαν οι ερευνητές.
Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που έχουν μια ανθυγιεινή φυτική διατροφή, η οποία περιλαμβάνει μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά τα τρόφιμα, έχουν 28% έως 36% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο, δείχνουν τα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την επικεφαλής επιστήμονα, η μεγαλύτερη πρόσληψη υγιεινών φυτικών τροφών, η μικρότερη πρόσληψη ανθυγιεινών φυτικών τροφών και η μικρότερη πρόσληψη ζωικών τροφών έχουν όλα τη σημασία τους.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 78.000 άτομα με παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη που συμμετείχαν σε μεγάλες μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους και οι ερευνητές βαθμολόγησαν την υγιεινή διατροφή τους με βάση τις απαντήσεις τους.
Η υγιεινή φυτική διατροφή περιελάμβανε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, τσάι και καφέ, ανέφεραν οι ερευνητές.
Τα οφέλη μιας τέτοιας διατροφής για την υγεία παρέμειναν σταθερά ακόμη και μετά τη συνεκτίμηση άλλων παραγόντων όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και η εθνικότητα.
Σε μια ξεχωριστή μελέτη, που χρησιμοποίησε μόνο στοιχεία για 18.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και η προσήλωση σε υγιεινά ροφήματα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Υγιεινά ποτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι, μεταξύ άλλων, το τσάι, ο καφές και το γάλα με χαμηλά λιπαρά. Ένα ανθυγιεινό μοτίβο κατανάλωσης ροφημάτων θα είχε υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ, γάλα με πλήρη λιπαρά, χυμούς φρούτων, ζαχαρούχα ποτά και ποτά με τεχνητά γλυκαντικά.