ΚΡΗΤΗ

Ανοιχτή επιστολή Βρύσαλη στην αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ

ΠΑΓΝΗ
Photo Credits: @imageonline.gr/Στέφανος Ραπάνης

Ανοιχτή επιστολή στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου στο Ηράκλειο, απευθύνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης. 

Αναλυτικά ο κ. Βρύσαλης αναφέρει:

"Μιας που κι εσείς, όπως όλα τα στελέχη της κυβέρνησης επισκέπτεστε την πόλη μας μόνο στα πλαίσια εγκαινίων και εορτασμών, αισθανόμαστε την ανάγκη να σας γνωστοποιήσουμε   που έχει οδηγήσει  η πολιτική  σας το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νησιού , το ΠΑΓΝΗ που δεν αφήνει κανένα περιθώριο εορτασμού ή εφησυχασμού. Όπως επανειλημμένα κάνει η κυβέρνηση σας

Σας ενημερώνουμε ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου αποτελούν καθεστώς οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού ακόμα και σε διαφορετικό νομό για να μπαλωθούν τα κενά, η υποστελέχωση, οι χιλιάδες μέρες ρεπό και άδειας που οφείλονται, η αναστολή λειτουργίας μοναδικών και αναντικατάστατων κλινικών, τα «εντελεσθε» για υπερεφημέρευση και ανάληψη αλλότριων καθηκόντων, οι λίστες αναμονής της ντροπής για τακτικά ραντεβού και  χειρουργεία, οι συνεχείς παραιτήσεις υγειονομικών.

Συγκεκριμένα

 Οι κενές μόνιμες  οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων στο νοσοκομείο είναι 600, εκ των οποίων οι 300 αφορούν στη νοσηλευτική υπηρεσία.

 Στους υγειονομικούς οφείλονται 20.000 μέρες ρεπό και αδειών

 . Μόνο τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν από το νοσοκομείο πάνω από 100 εργαζόμενοι της εντατικοποίησης της εργασίας και των χαμηλών μισθών.

 Ταυτόχρονα, πάνω από 9. 500 .Κρητικοί περιμένουν να χειρουργηθούν  στις λίστες αναμονής

∙ Πάνω από 15 κρεββάτια ΜΕΘ στο νησί  είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού 

∙ Οι περισσότεροι νοσηλευτές υποχρεώνονται σε διπλοβάρδιες (πρωί-νύχτα), ενώ συχνά δύο νοσηλεύτριες έχουν στην ευθύνη τους ακόμη και 40 νοσηλευόμενους ασθενείς. Συστηματικά μετακινούνται νοσηλευτές από το ένα τμήμα στο άλλο χωρίς να γνωρίζουν χώρους, υλικά, ασθενείς, τις ανάγκες τους, τρόπο λειτουργίας κ.α.  Δεν είναι σπάνιο τρεις-τέσσερις ασθενείς να χρειάζονται ταυτόχρονα φροντίδα και οι νοσηλευτές να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

∙ Η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς έχει ως συνέπεια την εξουθένωση των εργαζομένων, κάποιοι από τους οποίους καταρρέουν εν ώρα υπηρεσίας.

∙ Πολλοί ειδικευόμενοι γιατροί δουλεύουν ακόμη και 32 ώρες συνεχόμενα (λόγω περικοπής ρεπό), ενώ αρκετοί γιατροί ξεπερνούν το πλαφόν των εφημεριών, με αποτέλεσμα την υπέρβαση του ημερήσιου και του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.

∙ Περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ είναι συμβασιούχοι, πολλοί από τους οποίους δουλεύουν πάνω από 10 χρόνια με διαφόρων ειδών ελαστικές σχέσεις απασχόλησης.

∙ παθολογικοί ασθενείς «φιλοξενούνται» συχνά σε χειρουργικές κλινικές -στα πλαίσια αποφυγής ράντζων- με περίθαλψη από το ίδιο νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου ενδονοσοκομειακής διασποράς αλλά και του κινδύνου καθυστέρησης στην αντιμετώπιση των παθολογικών περιστατικών.

∙ Οι πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και για τακτικά χειρουργεία οδηγούν σε επικίνδυνες καθυστερήσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών."

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση