ΑΠΟΨΕΙΣ

Το "τσουνάμι" με τις οφειλές προς το δήμο και οι δήμαρχοι που ... τρέχουν και δεν φτάνουν!

Ναι, προφανώς τα χρέη μας ακολουθούν, αλλά όλα χρειάζονται τρόπο, μέθοδο, διαφάνεια!

Δήμος Ηρακλείου
Photo Credits: @Cretalive

Δεν είναι ό,τι καλύτερο αυτό που συμβαίνει με τους χιλιάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα των κατασχέσεων και των δεσμεύσεων των τραπεζικών τους λογαριασμών, χρονιάρες μέρες, να τρέχουν μέσα στο σοκ και τον πανικό με το χαρτί στο χέρι για να αποδείξουν σε πολλές των περιπτώσεων πως δεν είναι ελέφαντες! 

Να'χεις τα έξοδα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το όποιο πιθανό δάνειο σε ακολουθεί, τις αυξημένες υποχρεώσεις λόγω των ημερών και να σου έρχεται η "κεραμίδα" στο κεφάλι, να στρίβεις το κεφάλι σου να θυμηθείς που ήσουν το Γενάρη του 2015 παρκαρισμένος και σου έστειλαν μια κλήση που δεν παρέλαβες ποτέ! 

Και μέσα σ’ όλα αυτά να αποστέλλονται μαζεμένα 31. 000 ειδοποιητήρια - μόνο από το δήμο Ηρακλείου - με μια υπηρεσία που δεν μπορεί να διαχειριστεί τέτοια μαζική προσέλευση συμπολιτών μας και με 3.186 συμπολίτες μας, υπό πίεση και νεύρα, να παθαίνουν ένα "μίνι εγκεφαλικό" βλέποντας τη δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών. 

Ναι, προφανώς τα χρέη μας ακολουθούν - όσοι βέβαια τα έχουμε αποδεδειγμένα - οφείλουμε να τα πληρώσουμε ή τέλος πάντων να τα αναγνωρίσουμε και να μην τα αγνοήσουμε μπαίνοντας στη διαδικασία της ένστασης και της ρύθμισης, αλλά όλα χρειάζονται τρόπο, μέθοδο, διαφάνεια και να δώσεις στον πολίτη χρόνο.

Και βέβαια υπάρχουν υπέρογκες προσαυξήσεις, ακατανόητες πολλές φορές. Οχι ... τσουπ μέσα στη βαθιά νύχτα να δέχεσαι ένα sms που να σου λέει πως "χρωστάς τόσα και αν δεν ρυθμίσεις ως το τέλος του χρόνου (με τις πιο πολλές μέρες αργία) θα σου κατασχέσουμε το λογαριασμό"! Αυτά δεν γίνονταν ούτε στην εποχή που υπήρχε το περίφημο χαράτσι! 

Η υπόθεση των δημοτικών χρεών είναι μια παλιά πονεμένη ιστορία. Χρόνια, πολλοί ξέραμε (όσοι είχαμε ή όσοι υποψιαζόμασταν πώς είχαμε χρέη από κλήσεις γιατί υπάρχουν και αρκετοί ανυποψίαστοι συμπολίτες μας) πως κάποια στιγμή αυτή η ιστορία θα "έσκαγε" και στην πλάτη των οφειλετών και στα χέρια των δημοτικών αρχών, με την Πολιτεία να φέρνει πέρυσι τον νόμο για την επιβολή μέτρων διοικητικού καταναγκασμού σε όσους οφείλουν ώστε να μην παραγραφούν χρέη 20ετίας. 

Η καταληκτική ημερομηνία είσπραξης που έφερε ο νόμος, ώστε να μην βρεθούν "μπλεγμένοι" υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες των δήμων έφερε αυτές τις σκηνές απείρου κάλλους που προφανώς δεν γίνονται μόνο στη Λότζια αλλά στα δημαρχεία απανταχού της χώρας! 

Άλλος νομοθετεί κι άλλος… μπλέκει και στην προκειμένη περίπτωση, ο μεγάλος χαμένος είναι οι δημοτικές αρχές που δείχνουν να μην συνειδητοποιούν πως ο κόσμος είναι εξαγριωμένος και αγανακτισμένος για τα "μπιλιετάκια" που οι περισσότεροι είχαν ξεχάσει πως υπήρχαν, θυμίζοντας λίγο εκείνη τη ρήση της Αμερικανίδας συγγραφέως Jean Kerr που έλεγε πως "Αν μπορείς να κρατάς την ψυχραιμία σου, όταν όλοι γύρω σου τα ‘χουν χάσει, τότε πιθανότατα δεν έχεις αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης"

Δεν ξέρω αν στη Λότζια έχουν καταλάβει ότι - καλώς ή κακώς - έχουν ανοίξει ένα μέτωπο με χιλιάδες οικογένειες που τρέχουν και δεν ξέρουν αν προλάβουν, αλλά στην ουσία είναι το πρώτο μεγάλο ζήτημα που τους φέρνει αντιμέτωπους μ’ ένα κομμάτι της κοινωνίας που ξαφνικά ( ; ) βρέθηκε να χρωστά κι εκεί που δεν περίμενε και το χειρότερο ενημερώθηκε με λάθος τρόπο!

 

*Η κεντρική φωτογραφία είναι από το πρωί της Δευτέρας 23.12.2024


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση