ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ
Το αρωματικό που ρυπαίνει τον αέρα του σπιτιού 4 φορές περισσότερο από το τσιγάρο!
Πότε χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή
Καθώς διανύουμε εορταστική περίοδο, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε αρωματικά προϊόντα για το σπίτι προκειμένου να δημιουργήσουμε μια ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα. Από κεριά με αρώματα κανέλας, μπισκότων τζίντζερ και πεύκου έως στικς λιβανιού, τα αρωματικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή την περίοδο αυτή του χρόνου για να προσφέρουν ένα αίσθημα ζεστασιάς και γιορτής στο σπίτι. Ωστόσο, παρά την ευχάριστη ατμόσφαιρα που δημιουργούν, νέα έρευνα δείχνει ότι αυτά τα προϊόντα μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα του εσωτερικού αέρα και, ενδεχομένως, στην υγεία μας.
Οι συγγραφείς της μελέτης, Asit Kumar Mishra, Ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του University College Cork, και Marie Coggins, Ανώτερη Εισηγήτρια στην Επιστήμη της Έκθεσης του University of Galway, εξετάζουν σε άρθρο τους στο The Conversation την επίδραση των αρωματικών προϊόντων για το σπίτι, όπως κεριά και αερολύματα, στην ποιότητα του εσωτερικού αέρα και την ανθρώπινη υγεία. Παρά τη δημοτικότητα αυτών των προϊόντων, οι μελέτες τους δείχνουν ότι η χρήση τους μπορεί να επιδεινώσει την ποιότητα του αέρα, προκαλώντας διάφορους κινδύνους για την υγεία.
Η αρνητική επίδραση στα μικροσωματίδια και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους
Παρόλο που τα αρωματικά προϊόντα προσφέρουν ευχάριστες μυρωδιές και δημιουργούν μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα, δεν καταφέρνουν να απομακρύνουν τους επικίνδυνους ρύπους από τον αέρα του σπιτιού. Η έρευνα των Mishra και Coggins υποδεικνύει ότι οι διαδικασίες όπως η καύση κεριών έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα του αέρα σε κλειστούς χώρους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση αρωματικών προϊόντων σε συνδυασμό με περιορισμένο εξαερισμό μπορεί να προκαλέσει αύξηση των μικροσωματιδίων στον αέρα, μερικές φορές σε επίπεδα που ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά 15 φορές.
Τα αρωματικά προϊόντα, όπως τα κεριά και οι διαχυτές χώρου, παράγουν ένα μείγμα χημικών ενώσεων και μικροσωματιδίων, τα οποία περιλαμβάνουν τοξικά αέρια όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου. Επίσης, τα προϊόντα αυτά απελευθερώνουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), οι οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν βλαβερές επιδράσεις στην υγεία. Τα μικροσωματίδια που εκλύονται μπορεί να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμα συμπτώματα όπως ερεθισμό των ματιών, του λαιμού και των πνευμόνων, ενώ η μακροχρόνια έκθεση σε αυτά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, καρκίνο του πνεύμονα και χρόνια βρογχίτιδα.
Η έρευνα των Mishra και Coggins επισημαίνει ότι, εάν καούν ίσες ποσότητες τσιγάρων και αρωματικών sticks, τα δεύτερα παράγουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερα ρυπογόνα μικροσωματίδια από τα τσιγάρα. Σε σπίτια μη καπνιζόντων, η χρήση κεριών και sticks μπορεί να είναι η κύρια πηγή ρύπανσης από σωματίδια. Επίσης, τα αερολύματα αρωματικών σπρέιπροσθέτουν μικροσωματίδια και πτητικές ενώσεις VOCs στην ατμόσφαιρα, επηρεάζοντας την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η έκθεση σε αποσμητικά χώρου έχει συσχετιστεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως ημικρανίες, κρίσεις άσθματος και δερματίτιδα. Τα οξείδια του αζώτου είναι ο πιο συχνά παραγόμενος ρύπος από τα αρωματικά κεριά και μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στους αεραγωγούς των πνευμόνων.
Ορισμένες από τις οργανικές ενώσεις που εκλύονται από τα αρωματικά προϊόντα, όπως το βενζόλιο, οι φθαλικές ενώσεις και η φορμαλδεΰδη, έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση καρκίνου – και η καύση αρωματικών κεριών και στικ σε εσωτερικούς χώρους θεωρείταισημαντική πηγή φορμαλδεΰδης.
Παράλληλα τόσο η βραχυπρόθεσμη έκθεση όσο και η χρόνια έκθεση στον καπνό των κεριών και των αρωματικών στικ έχει συνδεθεί με την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών.
Πώς να μειώσουμε τον κίνδυνο
Ορισμένοι καταναλωτές αγοράζουν αρώματα για το σπίτι από φυσικά συστατικά σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες. Ωστόσο, όταν καίγονται, τα φυσικά αρωματικά μπορούν επίσης να απελευθερώσουν επιβλαβή μικροσωματίδια στον αέρα του σπιτιού. Ακόμη ορισμένες από τις χημικές ουσίες που εκλύονται μπορούν να αντιδράσουν με το όζον στον αέρα παράγοντας δυνητικά τοξικά υποπροϊόντα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ενώ η χρήση των αρωματικών προϊόντων στο σπίτι αυξάνεται, η έρευνα σχετικά με αυτά είναι περιορισμένη, οπότε δεν γνωρίζουμε ακόμη την πλήρη έκταση των επιπτώσεών τους στην ποιότητα του αέρα και την υγεία. Είναι ενδέχεται ορισμένες επιδράσεις να εμφανιστούν μετά από χρόνια έκθεση.
Οι ειδικοί προτείνουν διάφορους τρόπους για να μειώσουμε την έκθεσή μας σε επικίνδυνες ουσίες. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αρωματικά προϊόντα σε μεγαλύτερους χώρους, όπως το σαλόνι, και να εξασφαλίζουμε ότι οι χώροι είναι καλά αεριζόμενοι. Προειδοποιούν επίσης ότι η πιο επικίνδυνη φάση της χρήσης κεριών είναι όταν σβήνουν, καθώς τότε παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα καπνού. Για λόγους ασφαλείας, προτείνεται να σβήνουμε τα κεριά σε εξωτερικούς χώρους για να μειώσουμε την έκθεση στους ρύπους.