ΑΠΟΨΕΙΣ

Φυλάττουν Θερμοπύλες για να σταθεί το ΕΣΥ όρθιο

Προσωπικό δυναμικό χρειάζεται, τουλάχιστον όπως προβλέπει ο οργανισμός ώστε το ΕΣΥ να βρει το δρόμο του

Φυλάττουν Θερμοπύλες για να σταθεί το ΕΣΥ όρθιο

Γράφει ο Σώτος Παιδάκης

 

Μετά από δώδεκα ημέρες νοσηλείας μου στην Ογκολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ έκανα ορισμένες διαπιστώσεις τις οποίες θεώρησα χρέος μου να δημοσιοποιήσω. Να τονίσω ότι ο δημοσιογράφος (και ο συνταξιούχος , όπως εγώ) είναι παντού και πάντα εν υπηρεσία και ότι έχει υποχρέωση να στηλιτεύει το λανθασμένο και να επαινεί το σωστό κάτι που έκανα κατά τη μακροχρόνια καριέρα μου. Είναι γνωστό ότι στα 50 χρόνια της δημοσιογραφικής μου καριέρας ποτέ δεν χάιδεψα αυτιά κάτι που είναι γνωστό στους κατά καιρούς αναγνώστες και ακροατές μου.  

Και τώρα επί της ουσίας.  

Το εθνικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ) υφίσταται ή όχι; 

ΝΑΙ υφίσταται γιατί γιατροί, νοσηλευτές και γενικά οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο φυλάνε Θερμοπύλες και το κρατούν όρθιο (το ΕΣΥ) , με νύχια και με δόντια , παρά το γεγονός ότι η κεντρική εξουσία αντί να είναι αρωγός στις προσπάθειες αυτές , βάζει συνεχώς εμπόδια. 

Υπερβολή; 

Κάθε άλλο. 

Στο ΠΑΓΝΗ , -αφού περί αυτού ο λόγος- , όπως και σε όλα τα νοσοκομεία, υπάρχει ένας οργανισμός τον οποίο έχουν καταρτίσει (και μάλιστα με αρκετή ‘έκπτωση’) οι αρμόδιοι της κεντρικής εξουσίας, ο οποίος προβλέπει τον αριθμό των γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που πρέπει να υπηρετούν σε κάθε κλινική του νοσοκομείου. 

 Είναι επαρκής ο αριθμός αυτός; 

 Κάθε άλλο.  

Τα κενά είναι τεράστια, κάτι που είναι αποδεδειγμένο. 

Αποτέλεσμα : γιατροί, νοσηλευτές και λοιπή εργαζόμενοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειας για να καλύψουν τα κενά αυτά. 

Πώς; Με υπεράνθρωπες προσπάθειες και χωρίς να παίρνουν ανάσα.  

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΑπό…. χθες είναι απόλυτη ανάγκη να συμπληρωθούν τα κενά. Προσωπικό δυναμικό χρειάζεται, τουλάχιστον όπως προβλέπει ο οργανισμός ώστε το ΕΣΥ να βρει το δρόμο του. 

Ας μου επιτραπεί τώρα να περάσω στην προσωπική μου περιπέτεια. Δώδεκα ημέρες, λοιπόν, στην Ογκολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ με ξεκίνημα από το τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), όπου πάντα υπάρχει συνωστισμός, αφού αυτοί που εκάστοτε πρέπει να εξυπηρετηθούν είναι αρκετοί και το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί. Και εδώ ακριβώς αποδεικνύεται ότι είναι απόλυτη ανάγκη ο οργανισμός να συμπληρωθεί. Ο γιατρός Νίκος Σμπυράκης , άριστος επιστήμονας και ευγενέστατος,  ανέλαβε την περίπτωσή μου και μετά από μία σειρά εξετάσεων αποφάσισε ότι έπρεπε να νοσηλευτώ στην Ογκολογική  κλινική, λόγω και του προβλήματος με το μελάνωμα που αντιμετωπίζω εδώ και αρκετά χρόνια. Ο πυρετός στα ύψη. Αμέσως αρχίζουν εξετάσεις αιματολογικές, ακτίνες, αξονική, τρίπλεξ κ.α.  

Ογκολόγοι, ρευματολόγοι, λοιμωξιολόγοι και γιατροί άλλων ειδικοτήτων καταλήγουν σε συμπεράσματα για το τι πρόκειται αμέσως αρχίζει σχετική θεραπεία. Διαφορετική περίπτωση κάθε νοσηλευόμενου, την οποία οι γιατροί αντιμετωπίζουν με ενδιαφέρον. Στόχος τους είναι να επιστρέψουν οι ασθενείς υγιής στο σπίτι τους.  

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου: 

Την καθηγήτρια ογκολόγο Σοφία Αγγελάκη, διακεκριμένη επιστήμονα, Άνθρωπο με το "Α"  κεφαλαίο, αλλά και άριστη τα σκάλα, η οποία κατά τρόπο υποδειγματικό δίνει σωστές κατευθυντήριες γραμμές στους ειδικευόμενους και τους οδηγεί στα σωστά μονοπάτια της ιατρικής επιστήμης.  

Τον φίλο Ογκολόγο γιατρό – διευθυντή Κωνσταντίνο Καλμπάκη , που στέκεται δίπλα μου 4 περίπου χρόνια και με την επιστημονική του πληρότητα με βοηθάει να αντιμετωπίζω το πρόβλημά μου. Ήμουν τυχερός στην ατυχία μου που τον γνώρισα.  

Τον Λάμπρο Βαμβακά, Ογκολόγο- γιατρό διευθυντή, πού θα τον χαρακτήριζα ως την ήρεμη δύναμη. Πάντα δίπλα στον ασθενή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γνωστός από τη γενικότερη προσφορά του όχι μόνο στην ιατρική αλλά και στο κοινωνικό σύνολο. Να υπενθυμίσω ότι εκτός των άλλων έχει διατελέσει Αντιπεριφερειάρχης υγείας της Περιφέρειας Κρήτης. 

Τον Αριστείδη Μπούκουρη , ειδικευόμενο ογκολόγο γιατρό , που είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα κάνει άριστη καριέρα στην επιστήμη του Ιπποκράτη. Είναι άριστα καταρτισμένος και η ευγένεια του είναι υποδειγματική. Κατατοπίζει τον ασθενή και τον συνοδό του για το πρόβλημα του και ποτέ δεν δυσανασχετεί.  

Τον Δημήτρη Μαστρογιωργάκη, ρευματολόγο ειδικευόμενο γιατρό, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον ακόμη και μετά το εξιτήριο που πήρα από το νοσοκομείο, αφού η θεραπεία με συνεχίζεται. 

Τις νοσηλεύτριες (ες). Χωρίς υπερβολή είναι η ηρωϊδες. Με πλήρη επιστημονική κατάρτιση επιτελούν το έργο τους και ποτέ δεν είδα έστω και μία με κατεβασμένα μούτρα. Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, τρέχουν από θάλαμο σε θάλαμο για την καθιερωμένη νοσηλεία ή για λύσουν κάποιο πρόβλημα κάτι που είναι σύνηθες. Συχνά μια νοσηλεύτρια καλύπτει τη βάρδια για δύο και εδώ πάλι εμφανίζεται ο οργανισμός. Άνθρωποι και αυτοί σίγουρα έχουν τα προσωπικά τους προβλήματα. Κάποια μπορεί να άφησε το παιδί της με δέκατα, άλλη ανήσυχη εάν η μητέρα της θα πάει τα παιδιά το πρωί στο σχολείο ή αν θα προλάβει να τα πάρει ο σύζυγος το μεσημέρι. Όλα, όμως, αυτά τα προβλήματα πριν την έναρξη της βάρδιας τους, τα αφήνουν στην είσοδο του νοσοκομείου και μπαίνουν στους θαλάμους με ένα πλατύ χαμόγελο. Βάσω, Εύα, Έλενα, Ελένη, Άννα, Γωγώ, Μαρία, Νικόλα, δεν θα σας ξεχάσω ποτέ. 

Κρίμα γιατί δεν συγκράτησα περισσότερα ονόματα. Θα ήθελα να αναφερθώ σε όλες τις νοσηλεύτριες (ες) που γνώρισα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας μου στην ογκολογική κλινική, ακόμα να δημοσιεύσω και τα επώνυμά τους αλλά δυστυχώς αυτό μου είναι αδύνατον.  

Γενικότερα το προσωπικό του νοσοκομείου μεταφορείς, σερβιτόρες, καθαρίστριες κλπ, που και αυτοί δίνουν το δικό τους αγώνα.  

Δεν είναι βέβαια μόνο αυτοί που προανέφερα γιατροί κλπ που συγκροτούν την Ογκολογική κλινική, αλλά αναφέρθηκα σε όσους γνώρισα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας μου. 

Εύχομαι σε όλους και όλες υγεία, προσωπική ευτυχία, καλά Xριστούγεννα και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος. 

                                                                                                                    Σώτος Παιδάκης 

                                                                                Έλληνας φορολογούμενος πολίτης  

 

 

Υ.Γ. : Eίμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν και ενστάσεις για όσα προανέφερα. Και αυτό γιατί το νόμισμα έχει δύο όψεις. Δεν θα διαφωνήσω μαζί τους για πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα ότι κάποιοι περιμένουν περισσότερα από δύο χρόνια για να χειρουργηθούν ή για να κλείσουν ένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία. Εδώ ακριβώς συναντάμε την πληρότητα του οργανισμού για την οποία έκανα λόγο στην αρχή ώστε το ΕΣΥ να καλύπτει όλα τα προβλήματα. 

                                                                                                                                    

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση