ΚΡΗΤΗ
Οφειλές στον Δήμο Ηρακλείου: "Φράκαρε" η Οικονομική Υπηρεσία από κόσμο!
Πάνω από 30.000 τα ειδοποιητήρια που έχουν σταλεί - 5.000 τα κατασχετήρια! - Πότε μπορεί να γίνει παραγραφή των προσαυξήσεων; Ισχύει η παραγραφή των παλιών προστίμων;
Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει στους Ηρακλειώτες τα "ραβασάκια" από τον Δήμο Ηρακλείου, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν ... χάσει τον ύπνο τους, καθώς η "σούμα" μπορεί να φτάνει ποσά αρκετών χιλιάδων ευρώ!
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Ηρακλειώτη που είχε κλήσεις τις οποίες θεωρούσε "σβησμένες" και που τελικά διαμόρφωσαν ένα συνολικό πρόστιμο 2.980 ευρώ, το οποίο με τις προσαυξήσεις ανέβηκε στις 5.000 ευρώ! Όταν πήγε στον Δήμο, εξηγώντας ότι ποτέ δεν έλαβε ως σήμερα ειδοποιητήριο για αυτές τις βεβαιώσεις παράνομης στάθμευσης και κατέθεσε αίτηση για διαγραφή - τουλάχιστον - των προσαυξήσεων, του ζήτησαν εκκαθαριστικά περασμένων ετών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ετήσιο εισόδημά του είναι χαμηλό ώστε να δικαιούται την παραγραφή.
Από τις τραγελαφικές υποθέσεις είναι όμως και η περίπτωση δημοτικού αστυνομικού του Ηρακλείου τον οποίο ο Δήμος αναζητούσε στις Γούβες και στο χωριό καταγωγής του, για να του επιδώσει το σχετικό συστημένο ενημερωτικό, αλλά δεν τον βρήκε καθώς είχε ήδη μεταχθεί από τις Γούβες στην Δημοτική Αστυνομία του Ηρακλείου! Τί κι αν μπορούσε να τον βρει καθημερινά στην υπηρεσία; Βρέθηκε κι εκείνος με το "ραβασάκι" στη Λότζια!
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανθρώπων που χρόνια μετά λαμβάνουν ειδοποίηση για κάποια οφειλή που, όπως αναφέρουν, είναι πρακτικά αδύνατο να τους έχει καταλογιστεί. Όπως η περίπτωση της κυρίας Σ.Μ. κάτοικο Αγίου Νικολάου, που έλαβε πρόσφατα ειδοποιητήριο από τον Δήμο Ηρακλείου για παράβαση του ΚΟΚ στην Λ.Δικαιοσύνης, πριν από 14 χρόνια. Όπως λέει η ίδια στο Cretalive, εκείνο τον μήνα είχε θάνατο στο στενό της περιβάλλον ενώ και η ίδια για λόγους υγείας, όχι μόνο στο Ηράκλειο δεν είχε έρθει, αλλά δεν ήταν καν σε θέση να οδηγήσει!
Οι διαμαρτυρίες για παραβάσεις που ... δεν έγιναν ή ειδοποιήσεις που ποτέ δεν ελήφθησαν είναι πάμπολλες, ενώ τα "ραβασάκια" για την ειδοποίηση οφειλών φτάνουν τις 31.000 και τα κατασχετήρια τα 5.000! Σήμερα η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου "φράκαρε" από κόσμο έσπευσε να ξεκαθαρίσει την υπόθεσή του, με τους 2-3 υπαλλήλους της υπηρεσίας, προφανώς να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην κοσμοσυρροή. Την ίδια ώρα, η ώρα κοινού ως τις 12.00 το μεσημέρι, "άναψε" τα αίματα και "φούντωσε" τη δυσαρέσκεια!
Πότε παραγράφονται οι προσαυξήσεις
Περιπτώσεις οικονομικής ευαλωτότητας, έκτακτης οικονομικής κατάστασης αλλά και περιπτώσεις οφειλετών που αποδεδειγμένα δεν έχουν λάβει ενημέρωση, μπορούν να αιτηθούν την παραγραφή των προσαυξήσεων. Όπως εξηγεί στο Cretalive, ο Δήμαρχος Βιάννου και φοροτεχνικός Παύλος Μπαριτάκης, βάσει του νόμου 3463/2006, άρθρο 174, όσοι δεν έχουν λάβει γνώση ή αν έχει μεταβληθεί η οικονομική τους κατάστασή μπορούν να καταθέσουν αίτημα που θα εξεταστεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, για να απαλλαγούν από τις προσαυξήσεις, αλλά και εντός 10ημέρου να πληρώσουν το σύνολο της οφειλής.
Αναφορικά ωστόσο με την εγκύκλιο περί παραγραφής των οφειλών που υπερβαίνουν το βάθος τριετίας η οποία πολύ συζητείται τελευταία, ο κ.Μπαριτάκης διευκρινίζει ότι αφορά οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί (δηλαδή δεν έχουν "περαστεί" στο σύστημα του εκάστοτε Δήμου ή άλλου φορέα) και έχει χρονικό περιθώριο όχι 3 αλλά 5 ετών. Από τη στιγμή της βεβαίωσης της οφειλής, υπάρχει κατόπιν χρονικό περιθώριο δέκα ετών για την είσπραξη της οφειλής, διάστημα το οποίο ανανεώνεται με κάθε μέτρο που λαμβάνεται (ειδοποίηση για πληρωμή ή και κατάσχεση).
Σημειώνεται πάντως ότι είναι σε ισχύ ως τις 31 Ιανουαρίου, η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση των 60 δόσεων.
Και στον Δήμο Βιάννου
Η υπόθεση των οφειλών πάντως δεν αφορά μόνο τον Δήμο Ηρακλείου. Στον Δήμο Βιάννου τον προηγούμενο μήνα δεσμεύτηκαν περίπου 3.500 ΑΦΜ, με τους οφειλέτες να σπεύδουν, να αποπληρώνουν ή να ρυθμίζουν και τα ΑΦΜ τους να αποδεσμεύονται αυθημερόν. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Δήμο φτάνει τα 2,1 εκ. ευρώ.
Όπως τονίζει ο κ.Μπαριτάκης, δεν είναι απόφαση του εκάστοτε Δημάρχου το αν θα διεκδικήσει τις οφειλές, καθώς η δαμόκλειος σπάθη του Ελεγκτικού Συνεδρίου επικρέμεται πάνω από τους Δήμους και πρωτίστως τους υπηρεσιακούς φορείς που θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικό έλεγο και θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί, είτε δε βεβαίωσαν οφειλές είτε δεν απαίτησαν την πληρωμή τους. "Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα προχωρήσει σε καταλογισμούς. Υποχρεούνται οι δήμοι σε μέτρα είσπραξης, καθώς θα ακολουθήσει καταλογισμός από την υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου" - εξηγεί ο Π.Μπαριτάκης.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο