ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια χούφτα γιασεμιά για τον κύριο Μίνωα
Το Ανάκτορο παραμένει πάντοτε επιβλητικά λαμπερό κάτω από τον εκτυφλωτικό κρητικό ήλιο …
Του Στέλιου Βισκαδουράκη
Θες από ανάγκη, θες από μια συνήθεια από καιρό σε καιρό, πρόσφατα βρέθηκα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Ξαναβρέθηκα, για την ακρίβεια. Το Ανάκτορο παραμένει πάντοτε επιβλητικά λαμπερό κάτω από τον εκτυφλωτικό κρητικό ήλιο …
Στην έξοδο, όπως και στην είσοδο, πέρασα μπροστά από την προτομή, που ομάδα πολιτών έστησε στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου το 2019, τιμώντας τον πρώτο ανασκαφέα της Κνωσού. Τιμή απόλυτα δίκαια και αδικαιολόγητα καθυστερημένη απ’ όλες τις Αρχές, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Μίνωας Καλοκαιρινός ξεκίνησε τις ανασκαφές, με πλήρη συνείδηση και με είκοσι εργάτες τον Δεκέμβρη του 1878, για να ανακαλύψει το Ανάκτορο της Κνωσού.
Η ιστορία δείχνει ότι έφτασε μέχρι τα όρια της ανακάλυψης του θρόνου του Μίνωα ωστόσο έτυχε, λόγω των τότε ιδιαίτερων συνθηκών, να μην προχωρήσει. Είναι όμως ο πρώτος Κρητικός, και ειδικά Ηρακλειώτης, που προχώρησε στις πρώτες ερευνητικές κινήσεις για την ανακάλυψη του Ανακτόρου. Κι αυτό είναι μεγάλη τιμή για το Ηράκλειο, τους Κρητικούς, τη χώρα και όλους μας.
Αργότερα ήρθε ο Άρθουρ Έβανς και προχώρησε στην ολοκληρωτική ανασκαφή.
Θυμήθηκα ξαφνικά δυο κλωνάρια γιασεμί, από μια αυλή, που τα κρατούσα στα χέρια για μια δροσερή αναπνοή. Αυτόματη κίνηση, τα άφησα στη βάση της προτομής, ως μια ελάχιστη προσωπική τιμή σε αυτήν την ξεχωριστή προσωπικότητα.
Στεκόμουν μπροστά στην προτομή του Μίνωα Καλοκαιρινού, εκμεταλλευόμενος το νοητό διαβατήριο της αναπηρίας και της ακινησίας μου, με την ταχύτητα και την ιδιότητα που αυτά μου δίνουν, ώστε να περνώ εύκολα τα σύνορα της φαντασίας και του χρόνου. Έλιωσα τον χαλκό, ζωντάνεψα την προτομή και πέρασα τα δευτερόλεπτα, τα λεπτά του χρόνου και των αιώνων, για να ακουμπήσω και να ευχαριστήσω την ψυχή του ανθρώπου που σκέφτηκε και προχώρησε πρώτος στην ανακάλυψη ενός μεγαλειώδους πολιτισμού.
Σ’ ευχαριστώ Μίνωα Καλοκαιρινέ για τη σκέψη, τη μελέτη, τον αγώνα, την πράξη και την προοπτική που έδωσες, όχι μόνο στην αρχαιολογία, αλλά σε εμάς τους πολίτες της Κρήτης, της Ελλάδας και του κόσμου ολόκληρου. Σ’ ευχαριστώ…