ΑΠΟΨΕΙΣ

Έτσι είναι και ποιοι είμαστε εμείς να σας το χαλάσουμε…

Εσείς πόσες αλήθειες αντέχετε; Ή πόσες αλήθειες σας βολεύουν; Και στην τελική, πόσες αλήθειες υπάρχουν;

No profile pic

Της Ειρήνης Τσάκα


Λίγες μόλις ημέρες πριν αρχίσει το «τσουνάμι» του κορωνοϊού να παρασέρνει την καθημερινότητά μας και να καθιστά τον κάθε ένα ξεχωριστά, πρωταγωνιστή μιας ιλαροτραγωδίας που πιθανότατα «γέννησε» κάποια αρρωστημένη φαντασία,  συζητούσα με την παρέα μου για τον Λουίτζι Πιραντέλο.
Χωρίς να μπορούμε να υποψιαστούμε καν τι θα ερχόταν, η κουβέντα είχε να κάνει με ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του πρωτοπόρου Σικελού θεατρικού συγγραφέα και διανοούμενου, το «Έτσι είναι (αν έτσι νομίζετε)».
Σε αυτό ο Πιραντέλο θέτει το ζήτημα της σχετικότητας της «αλήθειας», αντλώντας έμπνευση και από τη θεωρία του Αϊνστάιν αλλά και από προσωπικά του βιώματα.

Εν μέσω καραντίνας, με το social distancing ή αν προτιμάτε την κοινωνική απομάκρυνση να αποτελεί το νέο παγκόσμιο «τρέντ», σε κάποια άλλα «social» η «αλήθεια» οργιάζει
Από το ποιος «δημιούργησε» τον θανατηφόρο covid-19 μέχρι το πώς θα θεραπευτούμε από αυτόν, μπορώ να σας παραθέσω ένα κατεβατό «αλήθειες», για τις οποίες φρόντισαν εγκαίρως να με ενημερώσουν αρκετοί, μέσω του διαδικτύου.
Έχω ακόμα στη διάθεσή μου πολλές «πραγματικές αλήθειες» για την απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας, όπως επίσης και μερικές «αλήθειες» για την «πραγματική εικόνα» του ιού στην Ελλάδα και «για ποιο λόγο μας την κρύβουν».
Και αν δεν μας είναι αρκετός ο καταιγισμός «αποκαλύψεων» μέσα από το διαδίκτυο, μπορούμε να ρίξουμε και μια ματιά στα όσα – ακόμα και με περιορισμό της κυκλοφορίας – αντικρίζουμε ή ακούμε από τους γύρω μας.

Η αναζήτηση της αλήθειας για την οποία μας μιλούσανε οι άμοιροι καθηγητές μας στη Σχολή Δημοσιογραφίας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Κι αν κάποια στιγμή πιστέψεις ότι επιτέλους την βρήκες… πλανάσαι πλάνην οικτράν , καθώς  ποιος σε βεβαιώνει ότι δεν είναι απλά η «δική σου αλήθεια»;
Για την ακρίβεια, το πιο πιθανό είναι να σε επικρίνουν για διασπορά «fake news», αφού «διάβασαν στο ίντερνετ ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι».

Καλός συνάδελφος/φίλος προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες - όσο μπορεί πιο ψύχραιμα- να μας πείσει να χρησιμοποιήσουμε λίγο περισσότερο το μυαλό μας, μήπως και βγούμε όσο γίνεται πιο «αλώβητοι» από αυτή την πρωτόγνωρη περιπέτεια.
Γενικά είναι ήρεμων τόνων, αλλά οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις του δείχνουν πως αν είχε κάποιους μπροστά του, θα άρχιζε το λιγότερο τα «γαλλικά» .
Αλλά θα μου πείτε, κι αυτός την δική του αλήθεια υπερασπίζεται…

Οπότε, τι κάνουμε;
Μια καλή πρόταση είναι να συλλέγουμε «αλήθειες» και όταν - με το καλό - βρεθούμε και πάλι παρέα στο ίδιο τραπέζι, θα τις βάλουμε κάτω να δούμε ποιανού είναι…η καλύτερη!

Κρατήστε μέχρι τότε την άποψη του Αμερικανο-Ινδού διανοητή και ποιητή Τζίντου Κρισναμούρτι:
«Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι μια χώρα χωρίς κανένα μονοπάτι προς αυτήν και ότι δεν μπορεί να πλησιαστεί μέσα από κανένα δρόμο, καμιά θρησκεία, καμιά οργάνωση»…

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση