ΕΚΕΙΝΟΣ & ΕΚΕΙΝΗ
Πώς να αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς για να μην χαλάσουν γρήγορα
Εάν αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς σας στο ντουλάπι της κουζίνας σας, τότε πρέπει να γνωρίζετε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές. Εάν απολαμβάνετε αμύγδαλα και καρύδια σε σαλάτες ή επιδόρπια, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πώς να αποθηκεύετε σωστά τους ξηρούς καρπούς για να διασφαλίσετε ότι έχουν πάντα φρέσκια γεύση.
Οι ξηροί καρποί δεν είναι μόνο νόστιμοι, αλλά προσφέρουν επίσης πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά, από πρωτεΐνες έως φιλικές προς το έντερο φυτικές ίνες. Ένας ειδικός στη μαγειρική εξηγεί ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι αποθήκευσης ξηρών καρπών στην κουζίνα σας, ώστε να διαρκέσουν περισσότερο.
Πού να αποθηκεύσετε τους ξηρούς καρπούς
Εάν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τους ξηρούς καρπούς σας, είναι σημαντικό να τους αποθηκεύετε σωστά. Πολλοί άνθρωποι διατηρούν τους ξηρούς καρπούς σε θερμοκρασία δωματίου, όπως ακριβώς κάνουν τα σούπερ μάρκετ, αλλά αυτή είναι στην πραγματικότητα η λάθος τεχνική για να διατηρείτε τους ξηρούς καρπούς φρέσκους.
Για να διατηρήσετε τους ξηρούς καρπούς, είναι καλύτερο να τους αποθηκεύετε στο ψυγείο, λέει ο Richard LaMarita, σεφ και εκπαιδευτής μαγειρικής τέχνης, στο Institute of Culinary Education. Η δροσιά του ψυγείου θα εμποδίσει τη διάσπαση των ακόρεστων λιπαρών, επιβραδύνοντας τελικά την αλλοίωση. Θα διαρκέσουν ακόμα περισσότερο αν τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη.
Σε ποιο δοχείο πρέπει να αποθηκεύονται οι ξηροί καρποί
Μην πετάτε απλώς τους ξηρούς καρπούς στο ψυγείο σε όποια συσκευασία τους αγοράσατε. Ο LaMarita συνιστά να τους τοποθετείτε σε αεροστεγή γυάλινα βάζα πριν τους αποθηκεύσετε.
Αν αγοράσατε ξηρούς καρπούς χύμα, φυλάξτε τυχόν επιπλέον στην κατάψυξη στις σακούλες τους, λέει. (Εάν έχετε ήδη πετάξει την αρχική συσκευασία, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα αεροστεγές δοχείο που κλείνει κατάψυξη). Περιστρέψτε το όσο χρειάζεται, έχοντας υπόψη το εξής: Όταν τα αποθέματά σας στο ψυγείο μειώνονται, είναι ώρα να ανανεώσετε από την κατάψυξη στα βάζα στο ψυγείο, λέει ο LaMarita.
Διατηρήστε τους ξηρούς καρπούς φρέσκους για περισσότερο
Αποθηκευμένοι σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο, οι ξηροί καρποί θα διαρκέσουν για 4 έως 6 μήνες, σύμφωνα με την Academy of Nutrition and Dietetics. Εν τω μεταξύ, στην κατάψυξη, θα διαρκέσουν για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Σημάδια αλλοίωσης
Μερικοί θα χαλάσουν πιο γρήγορα από άλλους. Ο λόγος; «Οι ξηροί καρποί έχουν ένα ευρύ φάσμα περιεκτικότητας σε λιπαρά», λέει ο LaMarita.
Ποικιλίες με μεγαλύτερη διάρκεια: Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, επομένως γενικά θα διαρκέσουν περισσότερο.
Γρηγορότερη αλλοίωση: Οι ξηροί καρποί με υψηλότερα λιπαρά, όπως τα μακαντάμια, τα κουκουνάρια, τα κάσιους και τα καρύδια Βραζιλίας, ταγγίζουν πιο γρήγορα, λέει ο LaMarita.
Δεν θα παρατηρήσετε τόσο πολύ αυτή τη διαφορά όταν τα αποθηκεύετε στο ψυγείο και στην κατάψυξη, αλλά είναι πιο εμφανής όταν φυλάσσονται στο ντουλάπι της κουζίνας.
Πώς να καταλάβετε εάν οι ξηροί καρποί έχουν χαλάσει
Όταν πρόκειται για τον εντοπισμό χαλασμένων ξηρών καρπών, η καλύτερο επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε τη μύτη σας. Το πιο εμφανές σημάδι είναι μια δυσάρεστη οσμή. «Οι χαλασμένοι ξηροί καρποί αναδίδουν ένα άρωμα – μια ξινή, μουχλιασμένη, σαν μπογιά, πλαστική μυρωδιά», λέει ο LaMarita. Άλλα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν:
Απώλεια σφριγηλότητας: «Η υφή τους θα είναι απαλή και θα χάσουν την τραγανή υφή τους», λέει.
Πικρή γεύση: Όσον αφορά τη γεύση, οι χαλασμένοι ξηροί καρποί θα είναι ξινοί και πικροί και δεν θα έχουν γλυκιά γεύση. «Αν κατά λάθος φάτε χαλασμένους ξηρούς καρπούς, δεν θα σας αρρωστήσουν αλλά θα είναι δυσάρεστοι», λέει ο LaMarita.
Πηγή: enikos