ΚΡΗΤΗ
Κι όμως είναι άφθονο το νερό στην Κρήτη!
Πώς θα ενισχυθεί το φράγμα Αποσελέμη - Κομβικός ο ρόλος του Αλμυρού και του φράγματος Ποταμών
Μόνο ελάχιστες σταγόνες νερού έχουμε δει να πέφτουν στην Κρήτη, σε σχέση με τις αναμενόμενες βροχές παρότι διανύουμε ήδη τον Νοέμβριο έναν από τους μήνες με τα μεγαλύτερα ποσοστά βροχοπτώσεων παραδοσιακά στη χώρα μας.
Η ξηρασία έχει χτυπήσει για τα καλά το νησί με τις εικόνες των ελαιόδεντρων που είναι τελείως ξεραμένα εξαιτίας της ανομβρίας και της λειψυδρίας να είναι αποκαρδιωτικές.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), Θεόδωρος Νίνος, εκφράζει την άποψη ότι «υπάρχει επάρκεια νερού στην Κρήτη με την έννοια ότι έχουμε ποσότητες που επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες».
Παραδέχεται ωστόσο ότι με την δεύτερη υδρολογικά κακή χρονιά έχουν δημιουργηθεί παρενέργειες, ιδιαίτερα στην ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο και τα έργα στο φράγμα Αποσελέμη τα οποία υδρεύουν και τη Χερσόνησο και τον Άγιο Νικόλαο.
Στον αντίποδα αυτού το φράγμα Ποταμών στο Αμάρι έχει πληρότητα περίπου στο 85%, στο φράγμα Αποσελέμη η πληρότητα δεν υπερβαίνει το 12% με το νερό να έχει πέσει αρκετά κάτω από τα τρία εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, η λιμνοδεξαμενή του Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο έχει 500.000 κυβικά με χωρητικότητα 2,1 εκατομμύρια και ποσοστό στο 25%.
Από τα παραπάνω στοιχεία ο κ. Νίνος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι προκρίνεται να γίνουν έργα ενίσχυσης των έργων Αποσελέμη. «Θα πρέπει και είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση να βρούμε τον τρόπο να τροφοδοτούμε τον ταμιευτήρα και κατ’ επέκταση το διυλιστήριο Αποσελέμη ώστε να καταφέρουμε να έχουμε ετησίως τουλάχιστον 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού» αναφέρει ο ίδιος.
Κάθε καλοκαιρινή περίοδος με τις υψηλές απαιτήσεις πρέπει να ξεκινά τουλάχιστον με αυτές τις ποσότητες νερού και την υπόλοιπη περίοδο του έτους ακόμα κι αν υπάρχει δυσκολία στις βροχοπτώσεις μπορεί να γίνεται αξιοποίηση σε γεωτρήσεις και υπόγεια ύδατα, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΚ.
Η ενίσχυση του φράγματος Αποσελέμη
Στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης βρίσκονται σε αναζήτηση λύσης για την ενίσχυση του φράγματος Αποσελέμη. «Πρέπει να γίνει μία μελέτη η οποία θα καταδείξει την πιο φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία αλλά και το πιο εφικτό οικονομικό έργο», εξηγεί ο Θοδωρής Νίνος.
Συμπληρώνει λέγοντας πως ο προσανατολισμός του ΟΑΚ κινείται προς την κατεύθυνση διερεύνησης αξιοποίησης των νερών του Αλμυρού ποταμού και το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί μία μονάδα αφαλάτωσης σε συνδυασμό με την δυνατότητα ενίσχυσης του φράγματος.
«Υπάρχουν αρκετά μεγάλες ποσότητες νερού από τον Αλμυρό οι οποίες καταλήγουν στη θάλασσα. Κάποια περίοδο από Φεβρουάριο μέχρι Απρίλιο έχουμε ένα νερό το οποίο είναι ήπια υφάλμυρο, δηλαδή με μία ελαφριά επεξεργασία από μονάδα αφαλάτωσης θα μπορέσει να δώσει καλής ποιότητας πόσιμο νερό. Αυτό το σύστημα το ευκταίο θα ήταν να συνδεθεί με τον Αποσελέμη» λέει ο ίδιος.
Ένα ακόμα σενάριο που εξετάζεται, και από την Ολλανδική εταιρεία που μελετά το master plan της Κρήτης, είναι η διασύνδεση των υδατικών συστημάτων της Κρήτης.
Αυτό σημαίνει ότι πάντα πρέπει να γίνεται υπό το πρίσμα, το οικονομικό κόστος και την αποτελεσματικότητα που θα έχει ένα τέτοιο έργο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας αγωγός, ο οποίος σε πρώτη ανάλυση έχει πολύ υψηλό κόστος. Θα μπορούσε όμως να διασυνδέσει πηγή που έχει πολύ μεγάλη παροχή νερού, όπως ο Αλμυρός, με το φράγμα Αποσελέμη.
Μία άλλη περίπτωση είναι η σύνδεση του φράγματος Ποταμών με το φράγμα Αποσελέμη. «Αυτά όλα όμως εξετάζονται υπό το πρίσμα και του κόστους των έργων και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και του τελικού οφέλους με βάση οικονομοτεχνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Πρέπει να δούμε πού θα έχουμε περίσσια του πόρου και να την αξιοποιούμε για να καλύψουμε τα ελλείμματα» καταλήγει ο κ. Νίνος.
Ο Αλμυρός ποταμός:
Το φράγμα Αποσελέμη:
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη