«Διαδρομές» από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, online

Γεωργία Τσατσάνη
Γεωργία Τσατσάνη

Η επιμόρφωση απευθύνεται σε πτυχιούχους φιλολογίας (ελληνικής και ξένων φιλολογιών), αλλά και σε αποφοίτους παιδαγωγικών τμημάτων και θεολογίας

Της Γεωργίας Τσατσάνη          

 

Το πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» έχει βραβευτεί με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών. Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί μια δική του παράδοση στη διδασκαλία εξ αποστάσεως ήδη από το 2007, σε ασύγχρονη μορφή στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Η επιμόρφωση απευθύνεται σε πτυχιούχους φιλολογίας (ελληνικής και ξένων φιλολογιών), αλλά και σε αποφοίτους παιδαγωγικών τμημάτων και θεολογίας. Πρόκειται για το πλέον καλοδουλεμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα με πολυετή επιτυχημένη πορεία παγκοσμίως.   

Η ύλη διαρθρώνεται σε οκτώ ενότητες σε ετήσια διάρκεια (από Σεπτέμβριο έως Μάιο) και αντιστοιχεί σε εννέα μήνες επιμόρφωσης και 450 ώρες πιστοποιημένης εξειδίκευσης. Οι ενότητες του προγράμματος διδακτικής είναι ο σχεδιασμός μαθήματος (πρώτη ενότητα), η διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς (δεύτερη ενότητα), η γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά (τρίτη ενότητα), η αξιολόγηση (τέταρτη ενότητα), Computer Assisted Language Learning (πέμπτη ενότητα), η ποικιλομορφία και οι όψεις της γλώσσας, τα κειμενικά είδη και ο λογοτεχνικός λόγος (έκτη ενότητα), η διγλωσσία (έβδομη ενότητα) και η διαπολιτισμική εκπαίδευση (όγδοη ενότητα). 

Κάθε ενότητα αποτελείται από υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό, γραμμένο ειδικά για την κατάρτιση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα «Διαδρομές». Οι επιστήμονες γλωσσολόγοι στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας έχουνε δημιουργήσει ένα σπάνιο όσο πλούσιο πρόγραμμα ουσιαστικής επιμόρφωσης για την επιτυχημένη μετεκπαίδευση των ενδιαφερομένων φιλολόγων, δασκάλων ή/και θεολόγων στη διδασκαλία της νέας ελληνικής. Σε κάθε ενότητα αντιστοιχούν ομαδικές συναντήσεις (τηλεσεμινάρια) προς την επικοινωνία των εκπαιδευομένων και τη δημιουργία δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών ακολούθως (follow-up).        

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) αποτελείται από τέσσερις επιστημονικούς τομείς: τα τμήματα Λεξικογραφίας, Γλωσσολογίας, Στήριξης και Προβολής της ελληνικής γλώσσας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Επί τρεις δεκαετίες, με πρώτο πρόεδρο τον καθηγητή †Ιωάννη Καζάζη και προσφάτως εκλεχθέντα τον ακαδημαϊκό και ομότιμο καθηγητή Θεόδωρο Παπαγγελή, έναν σπάνιας ευφυΐας κλασικιστή, το ΚΕΓ θεραπεύει την ελληνική γλώσσα εντός και εκτός Ελλάδας. Με πρωτοποριακές εκδόσεις νέων εγχειριδίων για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και επιπρόσθετες online δράσεις, όπως ο Ηλεκτρονικός Κόμβος και η Θετίμα, η Πύλη για την ελληνική γλώσσα, οι Ψηφίδες, οι Σελιδοδείκτες,  αλλά και αμιγώς για τους εκπαιδευτικούς οι Διαδρομές, οι Φρυκτωρίες, ο Πρωτέας και ο Διάλογος, το Κέντρο ενθαρρύνει την προβολή του ελληνικού πολιτισμού.             

Οι «Διαδρομές» αρχικά διαχωριζόταν σε τρία διακριτά προγράμματα για τους αλλόγλωσσους εσωτερικού (μπλε διαδρομή), εξωτερικού (κόκκινη διαδρομή) και για τους αποσπασμένους καθηγητές στο εξωτερικό (πράσινη διαδρομή) με αρκετές διαφορετικές διδαχθείσες ενότητες. Η συγχρηματοδότηση έγινε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (2007-2011) και ακολούθησε το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (2011-2016), ενώ συνέχισε η μεσαία κόκκινη διαδρομή με τις ατομικές/ομαδικές εργασίες κι έκτοτε το πρόγραμμα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο (2016-).              

Μια ανεξάντλητη πηγή πληροφόρησης στην εφαρμοσμένη γλωσσολογία, όσο ανεκτίμητη επικαιροποίηση των προηγούμενων σπουδών μας, μια γνώση που έμεινε σε όλους και όλες μια αλησμόνητη εμπειρία!       

Για περισσότερες πληροφορίες: http://diadromes.greek-language.gr/   

 

*Η Γεωργία Τσατσάνη είναι αριστούχος φιλόλογος

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ