ΚΡΗΤΗ
Φωτιά στη ΒΙ.ΠΕ.Η: "Αγκάθι" το καθεστώς λειτουργίας - Συνάντηση των επιχειρήσεων στο Υπουργείο την Παρασκευή
Το χθεσινό συμβάν ανέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο την ανάγκη συντονισμού και πληροφόρησης για τους φορείς και τις αρμοδιότητες, αναφέρει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ηρακλείου

"Το χθεσινό περιστατικό έδειξε ότι χωρίς τη συνεργασία όλων, χωρίς οι εγκατεστημένοι να μπορούν να έχουν λόγο, το πράγμα δε θα πάει μακριά" - λέει στο Cretalive, o Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ηρακλείου, Κώστας Χρηστάκος, αναφερόμενος στην επιβεβλημένη ανάγκη να υπάρξει συντονισμός και μια πιο συγκροτημένη οργάνωση για την αντιμετώπιση περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης.
"Πρέπει το γεγονός να το εξετάσουμε με λεπτομέρεια και οι εμπλεκόμενοι και οι εγκατεστημένοι" - τονίζει ο κ.Χρηστάκος και σημειώνει ότι ο Σύνδεσμος θα ζητήσει από τους αρμόδιους να υπάρξει συντονισμός αλλά και γνώση για το πως οργανώνεται η δράση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ποιος έχει τον πρώτο λόγο κτλ.,προκειμένου και οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ. να μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά.
Αναφορικά με την μεγάλη πυρκαγιά, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, στο εργοστάσιο Κοπιδάκη σημείωσε ότι επάρκεια νερού υπήρχε λόγω της γειτνίασης με τον Βιολογικό Καθαρισμό, ενώ στη ΒΙ.ΠΕ. δραστηριοποιούνται κι εταιρείες που κάνουν επεξεργασία νερού και θα μπορούσαν να παρέχουν ποσότητες - με την προϋπόθεση όμως ότι θα υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα. "Είμαστε τυχεροί που σταμάτησε το θέμα εκεί. Δε θέλω να σκεφτώ τί θα γινόταν αν ο αέρας ήταν διαφορετικός" - υπογράμμισε ο ίδιος.
Ωστόσο δε θα πρέπει να παραγνωρίζεται ο ρόλος του διαχειριστή, ο οποίος υποχρεούται να παρέχει τις απαραίτητες ποσότητες νερού καθώς και να διατηρεί σε πλήρη δράση το πυροσβεστικό σύστημα, ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά της η Πυροσβεστική, που από την πλευρά της υποχρεούται να ελέγχει περιοδικά το σύστημα αυτό. "Δεν είμαι χαρούμενος για όλα αυτά που είδα, αλλά το ζήτημα είναι να βρεθεί λύση κι όχι να καθυστερεί ο ένας τον άλλο" - εξηγεί ο κ.Χρηστάκος τονίζοντας για τον ρόλο του φορέα διαχείρισης ότι "δε γίνεται "στο περίπου" διαχειριστής" που εισπράττει, έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε έργα, προϋπολογισμούς, ακόμη και αγοραπωλησίες, χωρίς ωστόσο - βάσει Κανονισμού Λειτουργίας - να επωμίζεται καμία ευθύνη, που πέφτει συνολικά στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις. "Όλο αυτό δε στέκει και φάνηκε κι από αυτό το γεγονός (σ.σ. την πυρκαγιά)" - τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΠΗ.
Περιορισμένη ιδιοκτησία
Αναφορικά με το καθεστώς λειτουργίας των ΒΙ.ΠΕ. όλης της χώρας, ο κ.Χρηστάκος σημειώνει ότι υπάρχουν θέματα που ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί και πως ο Κανονισμός Λειτουργίας και οι συμβάσεις οδηγούν σε μια κατάσταση με περιορισμένη ιδιοκτησία, που απέχει έτη φωτός από το καθεστώς με το οποίο οι επιχειρήσεις αγόρασαν τις εκτάσεις τους και εγκαταστάθηκαν στη ΒΙ.ΠΕ. δεκαετίες πριν.
Χαρακτηριστικό το πως ο διαχειριστής έχει καταλήξει ... συνέταιρος με τις επιχειρήσεις, είναι τα αδόμητα οικόπεδα, για τα οποία ο διαχειριστής ζητά την καταβολή υπερτιμήματος σε περίπτωση πώλησης, που ισούται με τη διαφορά σε σχέση με την τιμή στην οποία αγόρασαν την έκταση αρχικά.
Οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου μαζί με τους αντίστοιχους συνδέσμους ΒΙ.ΠΕ. όλης της χώρας - καθώς τα προβλήματα είναι κοινα - θα πραγματοποιήσουν συνάντηση το πρωί της Παρασκευής στο Υπουργείο, προκειμένου να κατατεθούν τα προβλήματα με στόχο να δρομολογηθούν λύσεις.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο