ΕΛΛAΔΑ

Σε εφαρμογή τέθηκε η θερινή ώρα: ρυθμίστε τις συσκευές σας

Στις 3 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών μετακινήθηκαν μία ώρα μπροστά

Θερινή ώρα, αλλαγή ώρας
Photo Credits: @intime (αρχείου)

Σε εφαρμογή τέθηκε η θερινή ώρα και από τις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα έπρεπε να δείχνουν 4:00 καθώς μετακινούνται μια ώρα μπροστά. Η ρύθμιση συμβαίνει αυτόματα, σε κινητά τηλέφωνα, και υπολογιστές που συνδέονται στο internet, ωστόσο οι συσκευές που χρειάζονται χειροκίνητη αλλαγή είναι πολλές. 

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας και έτσι οι δείκτες των ρολογιών μετακινούνται μπροστά. 

Στις συσκευές που δεν είναι τεχνολογίας smart, χονδρικά θα πρέπει να αλλάξετε την ώρα στα ρολόγια σας, στο αυτοκίνητό σας, στον φούρνο, στα ξυπνητήρια σας και όλες εκείνες τις συσκευές που μας κουράζουν, αλλά τις αγαπάμε επειδή είναι αναλογικές ή «παλαιολιθικά ψηφιακές», η δουλειά πρέπει να γίνει χειροκίνητα.

Γιατί η ώρα αλλάζει πάντα Κυριακή;

Ο λόγος έχει να κάνει με την σύγχυση που προκαλεί στους ανθρώπους η αλλαγή ώρας. Έτσι, προτιμάται η Κυριακή, καθώς εκείνη τη μέρα δραστηριοποιούνται λιγότεροι άνθρωποι και έχουν χρόνο να προσαρμοστούν.

Σε πολλές χώρες του κόσμου η αλλαγή γίνεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου, αλλά για τις χώρες της Ευρώπης ισχύει πως η θερινή ώρα αρχίζει και τελειώνει κάθε τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε πίσω.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η αλλαγή αυτή μπορεί να διαταράξει την ευθυγράμμιση του σώματός μας με το ηλιακό φως, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου και να επηρεάσει αρκετές ασθένειες.

 


 

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση