ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Εγκρίθηκε η χορήγηση πρωτοποριακού εμβολίου ελονοσίας στα παιδιά της υποσαχάριας περιοχής

«Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά της ελονοσίας για τα παιδιά αποτελεί μια σημαντική ανακάλυψη για την επιστήμη, την υγεία των παιδιών και τον έλεγχο της ελονοσίας », δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ

No profile pic

Tην ευρεία χρήση του εμβολίου ελονοσίας RTS, S/AS01 στα παιδιά  της υποσαχάριας Αφρικής αλλά και σε άλλες περιοχές με μέτρια έως υψηλή μετάδοση ελονοσίας συνέστησε σήμερα το απόγευμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η σημερινή σύσταση βασίζεται στα αποτελέσματα ενός τρέχοντος πιλοτικού προγράμματος στη Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι με την συμμετοχή περισσότερων από 800.000 παιδιών από το 2019.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή. Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά της ελονοσίας για τα παιδιά αποτελεί μια σημαντική ανακάλυψη για την επιστήμη, την υγεία των παιδιών και τον έλεγχο της ελονοσίας », δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ Τένδρος, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, σημειώνοντας πως η χρήση του εμβολίου πέρα από τα υπάρχοντα εργαλεία για την πρόληψη της ελονοσίας θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες νεαρές ζωές κάθε χρόνο.

Υψηλός αριθμός παιδικών θανάτων

Η ελονοσία παραμένει η κύρια αιτία παιδικής ασθένειας και θανάτου στην υποσαχάρια Αφρική με περισσότερα από 260.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών να χάνουν την ζωή τους ετησίως. Με βάση τις συμβουλές δύο παγκόσμιων συμβουλευτικών φορέων του ΠΟΥ, το ένα για την ανοσοποίηση και το άλλο για την ελονοσία, ο Οργανισμός συνιστά στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου ελέγχου της ελονοσίας το RTS, το εμβόλιο ελονοσίας S/AS01 να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της ελονοσίας σε παιδιά που ζουν σε περιοχές με μέτρια έως υψηλή μετάδοση και να παρέχεται σε πρόγραμμα 4 δόσεων σε παιδιά ηλικίας 5 μηνών για τη μείωση της νόσου.

Τα δεδομένα από το πιλοτικό πρόγραμμα έδειξαν επίσης ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των παιδιών στις 3 χώρες που δεν κοιμούνται κάτω από κλινοσκεπάσματα επωφελούνται ιδιαίτερα από το εμβόλιο. Παρατηρήθηκε επιπλέον σημαντική μείωση κατά 30% της θανατηφόρας σοβαρής ελονοσίας, ακόμη και όταν εισάγεται σε περιοχές όπου χρησιμοποιούνται ευρέως δίχτυα με εντομοκτόνα και υπάρχει καλή πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία.

Τα επόμενα βήματα

Μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί στις 3 αφρικανικές χώρες περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.  Τα επόμενα βήματα για το εμβόλιο ελονοσίας που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα περιλαμβάνουν χρηματοδοτικές αποφάσεις από την παγκόσμια κοινότητα υγείας για ευρύτερη διάδοση και τη λήψη αποφάσεων από τις χώρες σχετικά με το εάν θα υιοθετήσουν το εμβόλιο ως μέρος των εθνικών στρατηγικών ελέγχου της ελονοσίας.

Πηγή:Ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση