ΥΓΕΙΑ
Γιορτές: Ποια οφέλη έχει η γαλοπούλα στην υγεία μας
Η ψητή γαλοπούλα δεν λείπει από τα περισσότερα τραπέζια των χριστουγέννων και έχει πολλούς τρόπους μαγειρέματος για να ταιριάζει σε όλα τα γούστα!
Ανάμεσα σε όλα τα λαχταριστά φαγητά που μπορεί να έχει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μια ψητή γαλοπούλα δύσκολα λείπει και αυτό που την κάνει το ιδανικό πιάτο είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία μας.
Όπως όλα τα κρέατα και το κοτόπουλο, είναι γεμάτη πρωτεΐνες, αλλά και βιταμίνες που ενισχύουν πολλαπλές λειτουργίες του οργανισμού μας.
«Είναι το ιδανικό πουλερικό με χαμηλά λιπαρά. Πρέπει να την προτιμάμε», λέει η διαιτολόγος Δρ. Κάρι Ράξτον. Φυσικά, παίζει ρόλο και ο τρόπος με τον οποίο θα μαγειρευτεί, αλλά και τι άλλο θα βάλουμε στο τραπέζι μας.
Ποια είναι όμως η διατροφική αξία της γαλοπούλας και πώς μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας;
Πρωτεΐνες
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες είναι σημαντικά όλο το χρόνο, αλλά ειδικά την ημέρα των Χριστουγέννων, όπως λέει η Δρ Ράξτον.
«Αυτό συμβαίνει επειδή προάγουν τον κορεσμό και μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι. Έτσι, είναι πιο εύκολο να αντισταθούμε στο τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποφύγουμε την υπερφαγία», σημειώνει.
Η γαλοπούλα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από το κοτόπουλο, καθιστώντας την την πιο υγιεινή επιλογή.
Λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από το κοτόπουλο
Άλλο ένα πλεονέκτημα που έχει η γαλοπούλα έναντι του κλασικού κοτόπουλου είναι ότι έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, σύμφωνα με την διαιτολόγο.
Ειδικά το μπούτι γαλοπούλας, είναι πιο υγιεινό από το μπούτι κοτόπουλου. Το συνολικό λίπος και οι θερμίδες σε 100 g μπούτι γαλοπούλας είναι 6g και 164 kcal, ενώ για το μπούτι κοτόπουλου είναι 14,8g και 226 kcal.
Βιταμίνες Β
Είναι γνωστό ότι το κρέας, όπως η γαλοπούλα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, αλλά είναι λιγότερο γνωστό ότι είναι επίσης γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που παίζουν βασικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του σώματός μας.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι βιταμινών Β και το σώμα μας τις χρησιμοποιεί σαν «μεταβολικό καύσιμο».
Μια βιταμίνη Β στην οποία είναι πλούσια η γαλοπούλα είναι η νιασίνη (Β3). «Παίζει τεράστιο ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματός μας και μας βοηθά να ξεκλειδώνουμε την ενέργεια από τα τρόφιμα που τρώμε», λέει η Δρ Ράξτον.
Παρ’όλο που έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, το μπούτι γαλοπούλας έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νιασίνη από το μπούτι κοτόπουλου, σύμφωνα με την διαιτολόγο.
Φώσφορος
Ο φώσφορος είναι στην πραγματικότητα το δεύτερο πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα μας (μετά το ασβέστιο) και είναι εξίσου σημαντικό για την υγεία των οστών. Βοηθά επίσης να διατηρήσουμε τον καρδιακό παλμό μας σταθερό, ρυθμίζει τις ορμόνες και βοηθά στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας του pH του αίματος, σύμφωνα πάντα με την Δρ. Ράξτον.
Μια μερίδα γαλοπούλας στο πιάτο μας περιέχει περίπου το 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φωσφόρου.
«Το επίπεδο του φωσφόρου στη γαλοπούλα είναι σε ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο από άλλα κρέατα, και είναι ένα μέταλλο που βοηθά στο σχηματισμό της δομής των οστών και των δοντιών», εξηγεί η διαιτολόγος.
Περίπου 100 γραμμάρια μπούτι γαλοπούλας έχουν 272 mg φωσφόρου, ενώ η ίδια ποσότητα κοτόπουλου έχει 195 mg.
Σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο και ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα μας από βλάβες που προκαλούνται από παράγοντες της καθημερινής ζωής, όπως το ηλιακό φως, το αλκοόλ, οι διατροφικές επιλογές, ακόμη και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Είναι επίσης βασικός παράγοντας στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης, υποστηρίζει το μεταβολισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παίζει ρόλο στην υποστήριξη του θυρεοειδούς, που είναι σημαντικός για την υγεία των ορμονών.
«Στην έρευνα που πραγματοποιήσαμε συγκρίνοντας το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα, διαπιστώσαμε ότι η γαλοπούλα έχει περισσότερο σελήνιο από το κοτόπουλο», λέει η Δρ.Ράξτον. «Το σελήνιο και άλλα μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, μας προστατεύουν από την καταστροφή των κυττάρων».
Πηγή: The Telegraph