ΥΓΕΙΑ
Ο λόγος που το Μπέργκαμο έχει πλέον μηδενικά κρούσματα covid-19
θα γίνει η πρώτη πόλη στην εποχή του κορωνοϊού στην οποία θα έχει αναπτυχθεί «επισήμως» ανοσία στον πληθυσμό
SHARE:
Την περασμένη άνοιξη, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της επιδημίας, η πόλη που δοκιμάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη από τον κορωνοϊό ήταν το Μπέργκαμο.
Η επαρχία της Λομβαρδίας εξελίχθηκε γενικώς σε ευρωπαϊκό σύμβολο της φονικής δράσης του ιού και το Μπέργκαμο ήταν αυτό που πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα.
Οι ειδήσεις από τα νοσοκομεία της πόλης που είχαν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους, κάνοντας «επιλογή» ασθενών και οι εικόνες από τα φορτηγά του στρατού που μετέφεραν φέρετρα από πλημμυρισμένα νεκροτομεία σε άλλες ιταλικές πόλεις, είχαν προκαλέσει το απόλυτο σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη.
Το Μπέργκαμο αποτέλεσε ένα καταθλιπτικό case study στην πορεία που μπορεί να έχει η πανδημία αν αφεθεί ανεξέλεγκτη και γονατίσει το σύστημα υγείας. Τώρα τίθεται για δεύτερη φορά στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων, αλλά για τους εντελώς… αντίθετους λόγους.
Καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού σαρώνει την Ευρώπη, ο αριθμός των κρουσμάτων στο Μπέργκαμο είναι εντυπωσιακά χαμηλός. Τον Οκτώβριο ήταν η περιοχή με τη βραδύτερη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρη τη Λομβαρδία.
Η πόλη της βόρειας Ιταλίας με τους 1,5 εκατ. κατοίκους υπολογίζεται ότι είχε περισσότερους από 5.000 νεκρούς από κορωνοϊό την άνοιξη. Τότε ο αριθμός δωματίων στις ΜΕΘ είχε καταντήσει απελπιστικά μικρός, τώρα αυτά χρησιμοποιούνται για να απορροφήσουν την πίεση από άλλες περιοχές, που δοκιμάζονται περισσότερο από το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano», ο αριθμός των λοιμώξεων στο Μπέργκαμο αυξήθηκε μόνο κατά 6,9% μεταξύ 2ης και 23ης Οκτωβρίου. Αντίθετα, στο Μιλάνο, 50 χιλιόμετρα μακριά, το οποίο επλήγη σημαντικά μεν, ήπια δε σε σχέση με το Μπέργκαμο από το πρώτο κύμα, σημειώθηκε αύξηση 60,7% την ίδια περίοδο!
Ο λόγος για τον οποίο μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι προφανώς η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Αν όντως αποδειχθεί κάτι τέτοιο από τις έρευνες που έχουν δρομολογηθεί, το Μπέργκαμο θα γίνει η πρώτη πόλη στην εποχή του κορωνοϊού στην οποία θα έχει αναπτυχθεί «επισήμως» ανοσία στον πληθυσμό.
Σύμφωνα με έρευνες, 35% έως 40% των κατοίκων του Μπέργκαμο κατά μέσο όρο ήρθαν σε επαφή με τον ιό την άνοιξη. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι πιθανότατα τα ελάχιστα κρούσματα σε σχέση με άλλου, αποτελούν ένδειξη τουλάχιστον μερικής ανοσίας της αγέλης.
«Τα αντισώματα προστατεύουν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι στο Μπέργκαμο αρρωσταίνουν τώρα λιγότερο», δήλωσε στη «Die Welt» ο Λούκα Λορίνι, επικεφαλής του τμήματος ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο Papa Giovanni του Μπέργκαμο.
Υπάρχουν βέβαια και άλλες εξηγήσεις για το φαινόμενο: ο φόβος και το τραύμα των ανθρώπων απ’ όσα συνέβησαν την άνοιξη στο Μπέργκαμο έχει κάνει τον κόσμο να συμπεριφέρεται πιο προσεκτικά σε σχέση με τους πολίτες γειτονικών περιοχών.
Σε κάθε περίπτωση, το Μπέργκαμο είναι πια αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και αργά ή γρήγορα θα εξαχθούν αποτελέσματα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Βάσει της παγιωμένης επιστημονικής αντίληψης πάντως, για να αποκτήσει μια ολόκληρη περιοχή ανοσία αγέλης, θα πρέπει να έχει μολυνθεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού.
«Όχι, είμαστε ακόμα μακριά από μια τέτοια κατάσταση. Δεν έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο και απαιτείται επαγρύπνηση. Ωστόσο το υψηλό ποσοστό αντισωμάτων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή έχει περιορίσει τη διασπορά του ιού», δήλωσε καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκαμο, Τζουζέπε Ρεμούτσι.