ΚΡΗΤΗ

Σεισμοί στην Κρήτη: "Έρχεται" σύστημα προειδοποίησης δια χειρός Τσελέντη

Ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης έχει ήδη εγκατασταθεί σε περιοχές της Ελλάδας, με την Κρήτη να παίρνει σειρά

No profile pic

Πόσο χρήσιμο θα ήταν να γνωρίζουμε κάποια λεπτά νωρίτερα ή έστω και μερικά καίρια δευτερόλεπτα ότι ... μας έρχεται σεισμικό κύμα; Σίγουρα πολύ, θα απαντούσε ένας δάσκαλος, που θα προλάβαινε να πει στους μαθητές του "μπείτε κάτω από τα θρανία!". Και μπορεί η πρόβλεψη των σεισμών σε βάθος χρόνου να είναι κάτι ουτοπικό, αν μιλάμε όμως για μια προειδοποίηση μερικά δευτερόλεπτα ή και ένα λεπτό νωρίτερα, είναι εφικτό και συμβαίνει!

Όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης έχει εγκατασταθεί στη Motor Oil, στην Κόρινθο και το κεντρικό Ιόνιο, ενώ επόμενη περιοχή-στόχος είναι η Κρήτη. Για το λόγο αυτό, προσεχώς θα έχει και μια συνάντηση με τον περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη. Ο κ.Τσελέντης έκανε λόγο για ένα μεγάλο πρόγραμμμα που "τρέχει" για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο όπως εξήγησε ο καθηγητής, λειτουργεί ως εξής:

Αφού γίνει ο σεισμός, αρκετά δευτερόλεπτα πριν φτάσουν τα σεισμικά κύματα στο "στόχο" - δηλαδή στα σχολεία, σε κάποιους φορείς, σε κάποια δημόσια κτίρια, που θα επιλεγούν, θα αποστέλλεται μια ενημέρωση στα κινητά των υπεύθυνων φορέων και να γνωρίζουν ότι σε λίγα δευτερόλεπτα θα λάβουν κάποιο σεισμικό κύμα.

"Ο χρόνος είναι σχετικά μικρός - 15-20 δευτερόλεπτα, μπορεί να φτάσει και το λεπτό", ανέφερε ο Άκης Τσελέντης, σημειώνοντας όμως πως "αν έχουμε κοντά στις σεισμικές πηγές ειδικούς ανιχνευτές, "πιάνουμε" αμέσως το σεισμό και στέλνουμε την πληροφορία με ραδιοκύματα. Έχουμε αρκετά δευτερόλεπτα χρόνο". Ο χρόνος αυτός σίγουρα είναι καταλυτικός και για να υπάρξει μία σχετική αντίδραση αλλά και για να γλιτώσουμε τον πανικό, που σε περιπτώσεις μεγάλων σεισμών έχει αποδειχτεί ...φονικός.

Όπως είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας, σκοπός είναι να εγκατασταθεί ο μηχανισμός σε όλη την Κρήτη και να βρίσκει εφαρμογή σε νοσοκομεία, σχολεία και άλλα.

Γιατί δεν κινδυνεύει το Ηράκλειο;

Με αφορμή τον πρωινό σεισμό, με επίκεντρο το δήμο Μινώα, ο Άκης Τσελέντης αναφέρθηκε στο Ηράκλειο, λέγοντας πως "είναι μια περιοχή με σχετικά μεγάλη σεισμική επικινδυνότητα", ωστόσο αλλά ευτυχώς "οι σεισμοί που συμβαίνουν, γίνονται μακριά από το Ηράκλειο. Ή βόρεια πιο βαθιά, ή νότια πιο ρηχά".

Παράλληλα, με αφορμή μελέτες που είχαν εκπονηθεί προ 5ετίας για τα ρήγματα και είχαν "βγάλει εκτός" σχεδίου δόμησης ολόκληρες περιοχές, όπως είναι η Βασιλειές, ο κ.Τσελέντης γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με το δήμαρχο Ηρακλείου, Β.Λαμπρινός, έχει εγκατασταθεί εδώ και ένα χρόνο, ένα επιπλέον δίκτυο σταθμών μέσα στην πόλη του Ηρακλείου. "Έχουμε επιπλέον 4 σταθμούς που λειτουργούν μέσα στο Ηράκλειο, οπότε έχουμε μια καλύτερη εικόνα των ρηγμάτων" και αυτή η εικόνα ... άλλαξε τα δεδομένα. 

"Στείλαμε συνεργεία στην Κρήτη, μελετήσαμε τις περιοχές αυτές και βρήκαμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δηλαδή μια οποιαδήποτε τέτοια ασυνέχεια στο φλοιό, δε σημαίνει ότι είναι ενεργό ρήγμα. Ενεργό ρήγμα είναι όταν υπάρχουν κάποιες μικροδονήσεις. Κοιτάξαμε και δορυφόρους και βρήκαμε ότι μόνο δύο περιοχές θέλουν παραπάνω έλεγχο - η μία μέσα στην πόλη του Ηρακλείου - αλλά βρήκαμε ότι δεν έχουν μεγάλο σεισμικό δυναμικό, άρα δεν μπορούν να "δώσουν" μεγάλο σεισμό" - σημείωσε, καθησυχαστικά ο κ.Τσελέντης.

Αυτά τα συμπεράσματα, αναμφίβολα, σύμφωνα και με τον καθηγητή, "έδωσαν πολύ μεγάλη ανάσα στον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης, γιατί με την προηγούμενη μελέτη ολόκληρες περιοχές έβγαιναν εκτός σχεδίου πόλεως (π.χ. οι Βασιλειές)"

Τσουνάμι στην Κρήτη;

Ο καθηγητής, ωστόσο, κατέθεσε τον προβληματισμό του για ένα ενδεχόμενο μικρό τσουνάμι που μπορεί να προκληθεί από έναν υποθαλάσσιο σεισμό. "Ακόμη και μισό μέτρο να είναι, επειδή κινείται όλη η μάζα του νερού, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα" - είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την περιοχή της Αμμουδάρας, όπου ευνοείται η ανάπτυξη τέτοιων κυμάτων λόγω της μορφολογίας του βυθού. "Δε σημαίνει ότι κινδυνεύουμε αλλά θέλουμε να είμαστε σίγουροι" - κατέληξε ο καθηγητής.

 

Δείτε επίσης:

Ισχυρός επιφανειακός σεισμός...ξύπνησε την Κρήτη!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση