ΚΡΗΤΗ
Η διαχρονική γοητεία του Βιδιανού: Ένα κρασί που αξίζει να περιμένεις
Οι δυνατότητες παλαίωσης του Βιδιανού είναι μοναδικές.

Μπορεί κάποτε να το γνώριζαν μόνο λίγοι και μυημένοι στην κρητική οινοποιία, αλλά σήμερα το Βιδιανό φλερτάρει ανοιχτά με τη διεθνή σκηνή.
Το Βιδιανό, η χαρισματική λευκή ποικιλία της Κρήτης, που κάποτε κόντευε να εξαφανιστεί, σήμερα εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες, έχει φτάσει μάλιστα μέχρι… την Αυστραλία, καθώς ήδη έχει φυτευτεί από παραγωγούς στη μακρινή αυτή ήπειρο.
Και όχι άδικα. Πέρα από τα ξεχωριστά άλλα χαρακτηριστικά του, η πραγματική του δύναμη αναδεικνύεται μέσα από την ικανότητά του να εξελίσσεται με τον χρόνο.
Οι δυνατότητες παλαίωσης του Βιδιανού είναι μοναδικές. Είναι από τα λίγα ελληνικά λευκά που ο χρόνος δεν είναι εχθρός, αλλά σύμμαχος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Ο «Άσπρος Λαγός» Λευκός, από το Οινοποιείο Δουλουφάκη.

Πρόκειται για ένα κρασί που, μέσα από κάθετες γευσιγνωσίες, αποδεικνύει πως το Βιδιανό, από τις ημιορεινές πλαγιές των Δαφνών, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να εξελιχθεί σε ένα αυθεντικό Vin de Garde — δηλαδή ένα λευκό κρασί παλαίωσης που με τον χρόνο αποκτά μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, βάθος και αρωματική ωριμότητα.
Κάθε φιάλη παλαιωμένου Βιδιανού είναι μια γευστική αφήγηση, που ξεδιπλώνεται με υπομονή και φέρνει στο προσκήνιο την τέχνη της οινοποίησης και τη μοναδικότητα της κρητικής γης.
Η γευσιγνωσία τέτοιων κρασιών δεν είναι απλώς μια εμπειρία, αλλά ένα "μάθημα οινογνωσίας" για το πώς ο χρόνος και το terroir συνεργάζονται για να δημιουργήσουν κάτι πραγματικά ξεχωριστό.
