ΚΡΗΤΗ
"Μαρίνα": 41 χρόνια πίσω ... όταν το θρυλικό καφέ έγραφε ξανά την ιστορία της πόλης!
Ο Μανώλης Βασιλάκης θυμάται την ιστορική συμφωνία που, σύμφωνα με τα λόγια του Ανδρέα Καλοκαιρινού, σήμανε την άρση ενός πολυετούς "άβατου"

Ιστορικές στιγμές, σημαντικές προσωπικότητες του Ηρακλείου και μια συμφωνία που έμελε να θέσει τα θεμέλια για την ενοποίηση της πόλης του Ηρακλείου με το λιμάνι της.
Ο γνωστός Ηρακλειώτης Μανώλης Βασιλάκης που επί σειρά ετών έχει υπηρετήσει τα κοινά της πόλης από διάφορες θέσεις ανασύρει μνήμες της δεκαετίας του '80, όταν ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου τότε (1982-1988) κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου μια πρόταση συνεργασίας με "φόντο" το ιστορικό Cafe Μαρίνα, που έμελε να αλλάξει τα δεδομένα για την πόλη.
Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του '80 και το "Μαρίνα" λειτουργούσε ως αναψυκτήριο εκμισθωμένο σε ιδιώτη. Ο ιδιώτης είχε εκμισθώσει επίσης το κυλικείο του σταθμού επιβατών στον προβλήτα 1 καθώς και το κυλικείο μέσα στο πρώην ΚΤΕΛ (δίπλα στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου).
Το όραμα του Λιμενικού Ταμείου ήταν ο χώρος του "Μαρίνα" - ένας χώρος άλλωστε προνομιακός λόγω της τοποθεσίας του - να λειτουργήσει με άλλους όρους και άλλο προσανατολισμό. "Σκεφτήκαμε να το διαχειριστούμε οι ίδιοι, αλλά δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο που να μας το επιτρέπει. Αργότερα δημιουργήθηκε ο ΟΛΗ, ανώνυμη εταιρεία, που είχε αυτή την ευχέρεια. Εμείς είχαμε μεγάλη γραφειοκρατία, έλεγχο δαπανών από Επίτροπο κτλ." - λέει στο Cretalive ο κ.Βασιλάκης.

Το ΠΑΣΟΚ είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση και περίπου το 1984, ψήφισε νόμο για τη σύσταση δημοτικών επιχειρήσεων. Αυτή ήταν η ευκαιρία! "Σκεφτήκαμε να προτείνουμε συνεργασία στον Δήμο για εκμετάλλευση του χώρου από κοινού" - θυμάται ο Μανώλης Βασιλάκης, ο οποίος πήγε στο δημοτικό συμβούλιο και κατέθεσε την πρότασή του.
Δήμαρχος ήταν ο Μανώλης Καρέλλης, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ανδρέας Καλοκαιρινός - πατέρας του νυν δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού - και ο Φοίβος Ιωαννίδης επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η πρόταση έγινε δεκτή πανηγυρικά!
"Ως χθες υπήρχε ένα άβατο. Ο δήμος Ηρακλείου σταματούσε στο τέρμα της 25ης Αυγούστου και σήμερα έρχεται το Λιμενικό Ταμείο να μας προτείνει συνεργασία" - θυμάται ο κ.Βασιλάκης τα λόγια του Ανδρέα Καλοκαιρινού.

Η ίδρυση της ΔΕΤΑΗ (Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού & Αναψυχής) άνοιξε τον δρόμο για την ανάληψη της διαχείρισης των τριών επιχειρήσεων (του Μαρίνα και των κυλικείων στον επιβατικό σταθμό του λιμανιού και στο πρώην ΚΤΕΛ) ενώ ιδρύθηκε και μια τέταρτη επιχείρηση, η γνωστή "Βάρδια" που λειτουργούσε στο ισόγειο του Λιμεναρχείου Ηρακλείου. Το 7 μελές Δ.Σ. της ΔΕΤΑΗ απαρτιζόταν από 3 μέλη που υποδείκνυε το Λιμενικό Ταμείο.
Η ΔΕΤΑΗ στην πορεία έγινε ΔΕΠΤΑΗ προσθέτοντας τον Πολιτισμό στη "βεντάλια" της δραστηριοποίησής της και το Cafe Μαρίνα λειτουργεί έκτοτε ως δημοτική επιχείρηση.
"Τα πρώτα χρόνια το "Μαρίνα" δεν πήγαινε πολύ καλά. Κατόπιν όμως ανέλαβε πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ ο Λεμπιδάκης για να ασχοληθεί με την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου κι αντιπρόεδρος ο Μιλτιάδης Φαρσάρης που ασχολήθηκε με τα καταστήματα, δύο πολύ καλοί επιχειρηματίες, που τα έφεραν σε κερδοφορία" - σημειώνει ο Μανώλης Βασιλάκης.

Τους τελευταίους μήνες το λιμάνι του Ηρακλείου έχει μπει σε μια νέα εποχή, με τους χώρους εντός του λιμανιού και τη μελλοντική εικόνα της ευρύτερης περιοχής να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Όσο για το "Μαρίνα" εκτός από τη λειτουργία του σαν επιχείρηση, με τα όποια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, με τον Δήμο να υπογραμμίζει την ιστορική σύνδεση με την πόλη του Ηρακλείου και διεκδικώντας την ανανέωση της σύμβασης εκμίσθωσης.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο