ΚΟΣΜΟΣ
Ψηφοφορία σήμερα στον ΟΗΕ για τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν ζητούν οι ΗΠΑ
Δύο ορκωμοσίες χθες, ορκίστηκαν ταυτόχρονα ο πρόεδρο Γάνι και ο βασικός αντίπαλός του
SHARE:
Ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με την οποία επιδιώκει να υιοθετηθεί η συμφωνία που έκλεισαν με τους Ταλιμπάν την 29η Φεβρουαρίου κι επέτρεψε στην Ουάσινγκτον να αρχίσει να αποσύρει μέρος των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν, ζήτησε να διεξαχθεί σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Το αίτημα υποβλήθηκε έπειτα από παζαρέματα για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, ειδικά από πλευράς Κίνας, η οποία, προσηλωμένη στο αναπτυξιακό της σχέδιο «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», ήθελε να συμπεριληφθεί στο κείμενο αναφορά στην «περιφερειακή συνεργασία», όπως δήλωσαν πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με φόντο τη σοβαρή θεσμική κρίση στο Αφγανιστάν, μετά τη διπλή ορκωμοσία του Άσραφ Γάνι και του αντιπάλου του Αμπντούλα Αμπντούλα. Τόσο ο Γάνι, όσο και ο Αμπντούλα διατείνονται ότι κέρδισαν τις τελευταίες προεδρικές εκλογές και διεκδικούν ο καθένας για λογαριασμό του το κορυφαίο κρατικό αξίωμα, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.
Όπως αναφέρει αντίγραφο του αμερικανικού σχεδίου απόφασης που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα «παροτρύνει την αφγανική κυβέρνηση να συμβάλλει να υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία», κυρίως μέσω της «συμμετοχής της στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Αφγανών», συγκροτώντας «ομάδα» διαπραγματευτών που θα εκπροσωπεί, «χωρίς αποκλεισμούς», την αφγανική κοινωνία: θα πρέπει να αποτελείται «από πολιτικούς ηγέτες» αλλά και ηγετικά στελέχη της «κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών».
Το διάβημα των ΗΠΑ να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενστερνιστεί τη διευθέτηση στην οποία κατέληξαν με τους Ταλιμπάν είναι αν μη τι άλλο σπάνιο, καθώς πρόκειται για συμφωνία ανάμεσα σε ξένη χώρα και κίνημα ανταρτών, επισήμαναν διπλωμάτες.
Το κάνει ακόμη πιο παράξενο το γεγονός ότι η συμφωνία συμπεριλαμβάνει δύο μυστικά παραρτήματα για τον αντιτρομοκρατικό αγώνα, που το Συμβούλιο Ασφαλείας καλείται να εγκρίνει χωρίς να έχει καν ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους. «Αυτό είναι απίστευτο», σχολίασε διπλωμάτης.
Το ποια θέση θα τηρήσει όσον αφορά το αμερικανικό κείμενο η Ρωσία, χώρα-μόνιμο μέλος του ΣΑ με δικαίωμα βέτο, παραμένει αβέβαιο. Την Παρασκευή, η Μόσχα είχε αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να εμποδίσει την έγκρισή του, αφού συνάντησε την εναντίωση των ΗΠΑ στη δική της πρωτοβουλία με σκοπό να υιοθετηθεί ανακοίνωση με την οποία θα επικυρωνόταν από το Συμβούλιο η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία ανάμεσα στη Ρωσία και στην Τουρκία.
Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Αφγανιστάν αναφέρει πως το Συμβούλιο υποδέχεται «ευνοϊκά» τη συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν. Ζητεί δε «όλα τα κράτη να προσφέρουν την πλήρη υποστήριξή τους στη διαπραγμάτευση για την σύναψη συμφωνίας πλήρους και διαρκούς ειρήνης» η οποία «θα βάλει τέλος στον πόλεμο, προς όφελος όλων των Αφγανών».
Το κείμενο της αμερικανικής κυβέρνησης ασκεί ακόμη πίεση στην αφγανική κυβέρνηση να διεξαγάγει άμεσα διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν προκειμένου να κηρυχθεί «μόνιμη και πλήρης κατάπαυση του πυρός».
Αξιοσημείωτο είναι πως παρότι από την πρώτη εκδοχή του κειμένου, που διανεμήθηκε στα κράτη μέλη του ΣΑ την περασμένη εβδομάδα, απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στις γυναίκες, στην τρέχουσα γίνονται αρκετές τέτοιες αναφορές.
Στο σχέδιο απόφασης υπογραμμίζεται «η σημασία» που θα έχει για τις διαπραγματεύσεις η «αποτελεσματική και σημαντική συμμετοχή των γυναικών, των νέων και των μειονοτήτων» στη διαπραγμάτευση και επίσης ότι «κάθε πολιτική διευθέτηση πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των νέων και των μειονοτήτων».
Στο αμερικανικό κείμενο προβλέπεται επίσης ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα φανεί «διατεθειμένο, από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αφγανικών πλευρών, να αναθεωρήσει τις κυρώσεις» που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ σε πρόσωπα και οργανώσεις από το 2011, προκειμένου «να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία».