Το stress των εορτών

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

Ας προσέξουμε αυτές τις μέρες τις ξαφνικές χαρές, τα έντονα εκφορτίσματα και όλες τις συγκινησιακές καταστάσεις που επιδέχονται να παράγουν stress και που θα κάνουν την καρδιά μας να κτυπά δυνατά και να επιταχύνουν τον ρυθμό της αναπνοής μας.

Λόγω των εορταστικών ημερών όλοι μας θα περάσουμε από διάφορα είδη συγκινήσεων. Θα περάσουμε μέρες χαράς αλλά και μέρες άγχους, μέρες κατάθλιψης και μέρες γεμάτες από stress.

Ορισμένα άτομα, τις  ανωτέρω καταστάσεις  θα τις περάσουν κατά την διάρκεια των εορταστικών ημερών και άλλα άτομα μετά που θα σβήσουν τα εορταστικά φώτα. Πάντως, όλοι θα δεχτούμε την εσωτερική πίεση του άγχους ή την εξωτερική πίεση του stress.

Το άγχος μέχρι ενός σημείου είναι χρήσιμο στοιχείο της προσωπικότητας και αποτελεί την ψυχολογική ετοιμότητα για επαγρύπνηση αλλά και προετοιμασία του ατόμου για δράση,  όταν απειλείται η ψυχοσωματική συγκρότηση του. Το περισσευούμενο όμως άγχος και η διαρκής παρουσία του αποτελεί νοσηρά εκδήλωση.

Άγχος μπορεί να προκαλέσουν, λόγω των ημερών οι ενδοοικογενειακές προστριβές, η μη ικανοποίηση των στόχων μας, η ανασφάλεια στις σχέσεις μας, οι δυσχέρειες προσαρμογής κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης  κ.α.

Με τον όρο stress,  περιγράφουμε την διαταραχή στον οργανισμό μας από επιθέσεις κυρίως του περιβάλλοντος. Το stress, λαμβάνει  μέρος  ολοκληρωτικά στη ζωή μας και είναι μια βιολογική και οργανική πραγματικότητα. Το stress πρέπει να το προλαβαίνουμε παρά να το θεραπεύουμε και η λύση είναι να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Ας προσέξουμε λοιπόν αυτές τις μέρες τις ξαφνικές χαρές, τα έντονα εκφορτίσματα και όλες τις συγκινησιακές καταστάσεις που επιδέχονται να παράγουν  stress και που θα κάνουν την καρδιά μας να κτυπά δυνατά και να επιταχύνουν τον ρυθμό της αναπνοής μας.

Οι μικρές στεναχώριες, όταν συσσωρεύονται μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο stress  από τα μεγάλα chocs   ή τις μεγάλες αλλαγές της ζωής.

Μέχρι τώρα το stress παρουσιαζόταν σαν να προερχόταν από τις μεγάλες αλλαγές της ζωής μας. Οι αλλαγές αυτές, είτε  είναι ευχάριστες ή δυσάρεστες, προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό και τον καθιστούν πιο εύθραυστο.  Στη γνωστή κλίμακα του  stress  ο γάμος έχει 50 στους 100 βαθμούς, το διαζύγιο 73 βαθμούς, η φυλάκιση 63 βαθμούς, η εγκυμοσύνη 40 βαθμούς και μια αλλαγή εισοδήματος 38 βαθμούς.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα  πολλά πράγματα για τον τρόπο με τον οποίο τα διάφορα γεγονότα της ζωής επιδρούν στην υγεία μας και ακόμα λιγότερο τον τρόπο που αυτά προσβάλλουν την καθημερινή μας ζωή. Τ΄ απωθημένα αλλά και οι  επαναλαμβανόμενες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν το stress. Έτσι, η ανία, η μόνιμη ένταση  στις οικογενειακές σχέσεις, η απουσία βελτίωσης των εργασιακών σχέσεων, η απομόνωση αλλά και ανυπαρξία υποχρεώσεων, με την ανικανότητα να βρούμε κάποια έννοια στη ζωή, αποτελούν αναντίρρητα παράγοντες εμφάνισης του stress. 

Όλοι μας θα έχουμε παρατηρήσει ότι κάτω από την πίεση ενός choc  ή  κάποιας έντασης, μερικοί από εμάς “σπάνε“ και άλλοι αντιστέκονται.  Πράγματι, ορισμένα άτομα ή επαγγέλματα είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένα σε καρδιακά νοσήματα ή σε υπέρταση από τον μέσο όρο των ανθρώπων. Από την άλλη όμως, πολλά άτομα που απασχολούνται σε εργασίες αυξημένης υπευθυνότητας, που εργάζονται μέρα και νύκτα και είναι εκτεθειμένα  στο stress, δεν αρρωσταίνουν, σε αντίθεση μ΄ αυτούς που η κατάσταση τους είναι πιο ήρεμη, που υποφέρουν από κολίτιδα, υπέρταση, ασθένειες της καρδιάς, έλκος κ.ά.  Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ατόμων που επέζησαν από τον τρόμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ενώ άλλοι καταρρέουν ψυχικά και σωματικά μπροστά στα προβλήματα της καθημερινής ή εορταστικής ζωής.

Εδώ, ρόλο μπορεί να παίζει η κληρονομικότητα, η ψυχολογική ποιότητα και η κοινωνική σύνθεση του καθένα που μπορούν να εξηγήσουν την αντίσταση στο  stress. Οι άνθρωποι που αντιστέκονται στο stress έχουν ειδικές στάσεις ως προς τη ζωή τους. Δεν μας μένει, λοιπόν, παρά να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να τοποθετηθούμε καλύτερα απέναντι στο stress για να περάσουμε καλές γιορτές.   


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ