Παγκόσμια ημέρα Νερού: Η διαχείριση της λειψυδρίας απαιτεί συνδυασμό λύσεων!

Ινιωτάκης Πέτρος
Ινιωτάκης Πέτρος

Η πρόσβαση στο πόσιμο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να καλύπτει μακροχρόνια τις ανάγκες, υδρευτικές και αρδευτικές, των δήμων.

Του Πέτρου Ινιωτάκη*


Παγκόσμια Ημέρα Νερού σήμερα, και αναρωτιέμαι ποιος Ηρακλειώτης δεν ανασύρει από τη μνήμη του την αγωνία που έζησε η πόλη μας το περασμένο καλοκαίρι, όταν τα οριακά αποθέματα του ταμιευτήρα της ανατολικής Κρήτης του Φράγματος του Αποσελέμη, οι πολλές βλάβες των δικτύων και κυρίως η παρατεταμένη ανομβρία στο νησί μας, είχαν προκαλέσει αλλεπάλληλες διακοπές υδροδότησης.

Η πρόσβαση στο πόσιμο νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να καλύπτει μακροχρόνια τις ανάγκες, υδρευτικές και αρδευτικές, των δήμων. Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει καμία μακρόπνοη στρατηγική εάν δεν εξετάσουμε επιστημονικά την πραγματική εικόνα της κλιματικής αλλαγής και των αποτελεσμάτων της στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας και ειδικότερα στην Κρήτη .

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται ως μια συνθήκη αβεβαιότητας και κυρίως μεταβλητότητας των βροχοπτώσεων στο νησί μας.

Η Κρήτη και η Ελλάδα και πολλά μέρη του πλανήτη ταυτόχρονα έχουν περάσει σε μια ιδιαίτερα θερμή και ξηρή περίοδο η οποία δημιουργεί δύσκολες συνθήκες σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και φυσικά στον άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση αυτές οι συνθήκες σχετίζονται με τον κύκλο ζωής του ίδιου του πλανήτη μας αλλά και το βίαιο καταναλωτικό μοντέλο που έχει υιοθετήσει κυρίως η δυτική κοινωνία. Η Κρήτη, με πρωταγωνιστή την τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει άμεσα:

1. Να αναγάγει σε κυρίαρχο θέμα τη διαχείριση των υδατικών πόρων προχωρώντας σε μια σειρά δράσεων όπως η αντικατάσταση φθαρμένων δικτύων, η χρησιμοποίηση μεθόδων τηλεμετρίας και τηλεπισκόπησης για την καταγραφή των ζημιών αλλά και τη συνεχή μέτρηση των καταναλώσεων, η κατασκευή μικρών και μεσαίων φραγμάτων σε όλο το γεωγραφικό φάσμα και όπου το επιτρέπουν οι γεωμορφολογικές συνθήκες του νησιού , η μέγιστη επαναχρησιμοποίηση του παραγόμενου νερού από την επεξεργασία των λυμάτων των βιολογικών.

2. Τη διαρκή ενημέρωση των πολιτών για τη βέλτιστη χρήση του πιο πολύτιμου αγαθού. Ειδικότερα θα πρέπει να οργανωθεί εκστρατεία ενημέρωσης των νέων αγροτών για τον πιο αποτελεσματικό και αειφορικό τρόπο άρδευσης μέσω λελογισμένης χρήσης του νερού, αφού οι αγρότες είναι οι βασικοί χρήστες και καταναλωτές σε επίπεδο 75% του διαθέσιμου νερού της Κρήτης.

3. Να αναγάγουμε το ζήτημα της ενιαίας Διαχείρισης του Υδατικού Δυναμικού της Κρήτης σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την Περιφέρεια μας . Κεντρικό στοιχείο στην αντιμετώπιση του ζητήματος της λειψυδρίας στο Ηράκλειο και την Κρήτη δεν μπορεί παρά να είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω λύσεων και προτάσεων και σε καμία των περιπτώσεων μια μονοδιάστατη μοναδιαία λύση .

Δρούμε, Ενεργούμε, Αλλάζουμε συνήθειες για να έχουμε όλοι καλής ποιότητας – χωρίς έλλειψη – νερό ακόμα και στις χρονιές όπου οι βροχοπτώσεις ελαχιστοποιούνται. Η αειφορική χρήση του νερού είναι ευθύνη όλων μας και περισσότερο όλων εμάς που έχουμε θέσεις ευθύνης στην αυτοδιοίκηση και στο κεντρικό κράτος.

* Ο Πέτρος Ινιωτάκης είναι υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου με τις Παρατάξεις "συν+Πράξη Δημοτών Ηρακλείου" και"Άμεση Δημοκρατία"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ