Η ξεκούραση στον καναπέ σας κάνει καλό, σύμφωνα με την επιστήμη

Newsroom
Newsroom

Μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία, χαλαρώνοντας το σώμα και αναζωογονώντας το μυαλό.

Ποιος από εμάς δεν έχει νιώσει το αίσθημα ενοχής έπειτα από μια μέρα που πέρασε αραχτός στον καναπέ; Είναι ένα συνηθισμένο συναίσθημα μέσα στη δίνη της καθημερινότητάς μας. Η ξεκούραση στον καναπέ κάνει τελικά καλό στην υγεία σας; Τι λένε οι επιστήμονες.

Η ιδέα να αφιερώσουμε χρόνο για να καθίσουμε στον καναπέ και να μην κάνουμε απολύτως τίποτα μοιάζει με μια πολυτέλεια που δεν είναι εφικτή.

Ωστόσο, η επιστήμη μας λέει ότι αυτό το είδος αδράνειας μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να προάγουμε την ψυχική και σωματική ευεξία.

Δείτε πώς η ενεργητική ξεκούραση ενώ κάθεστε στον καναπέ μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία, χαλαρώνοντας το σώμα και αναζωογονώντας το μυαλό.

Ετοιμαστείτε, λοιπόν, να αφεθείτε στην άνεση του καναπέ σας, γιατί θα ανακαλύψετε ότι το να μην κάνετε περιστασιακά τίποτα μπορεί να είναι το κλειδί για τη βέλτιστη ευεξία.

Γιατί η ξεκούραση στον καναπέ είναι σημαντική;

Η φρενίτιδα της σύγχρονης ζωής μας έχει συνηθίσει να είμαστε πάντα σε κίνηση, δραστήριοι, να κάνουμε κάτι. Ωστόσο, αυτή η συνεχής πίεση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχική και σωματική μας υγεία.

Ένας από τους κύριους παράγοντες πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη. Αυτή η ένωση, που παράγεται από τα επινεφρίδια, μας θέτει σε κατάσταση συναγερμού γνωστή ως «μάχη ή φυγή», η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη σε βραχυπρόθεσμες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, όταν η κορτιζόλη παράγεται υπερβολικά λόγω χρόνιου στρες, μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στο σώμα και το μυαλό μας.

Πιο συγκεκριμένα, ένας από τους τρόπους με τους οποίους το σώμα μας αντιδρά στη συνεχή ροή κορτιζόλης είναι η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν βρισκόμαστε συνεχώς υπό πίεση, το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να αποδυναμωθεί, καθιστώντας μας πιο ευάλωτους σε ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.

Ποιες είναι όμως οι λύσεις; Η απάντηση μπορεί να είναι απλούστερη από ό,τι νομίζετε.

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν τη σημασία της ξεκούρασης στην καθημερινή ζωή. Η ίδια η έννοια του να μην κάνετε τίποτα μπορεί να φαίνεται αντιφατική σε έναν κόσμο που εκτιμά τη δραστηριότητα και την παραγωγικότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές μελέτες, η ξεκούραση είναι απαραίτητη για την αναγέννηση του σώματος και του νου.

Όταν καθόμαστε στον καναπέ και αφήνουμε χρόνο στον εαυτό μας να χαλαρώσει, το σώμα μας εισέρχεται σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αδράνειας, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, υπεύθυνο για την «επισκευή» του σώματος και τη μείωση του στρες, γίνεται πιο ενεργό.

Αυτό σημαίνει ότι ο καρδιακός μας ρυθμός επιβραδύνεται, η αρτηριακή πίεση μειώνεται και οι μύες χαλαρώνουν, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για ξεκούραση και αποκατάσταση.

Επιπλέον, η ξεκούραση επιτρέπει στον εγκέφαλό μας να «επαναπρογραμματιστεί», μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης και αυξάνοντας την παραγωγή νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με την ευεξία, όπως η σεροτονίνη και η ωκυτοκίνη. Αυτό μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην ψυχική μας υγεία, μειώνοντας το άγχος, βελτιώνοντας τη διάθεση και αυξάνοντας τα συναισθήματα ευτυχίας και ικανοποίησης.

Άλλες πρακτικές, όπως η βαθιά αναπνοή, η γιόγκα, ο διαλογισμός ή ακόμη και ένας σύντομος περίπατος στην ύπαιθρο, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης στο σώμα, προάγοντας έτσι τη συνολική ευεξία

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ