ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ποντικός, ο βάτραχος και οι εκλογές στην ΠΕΔ Κρήτης!
Τόσος ζήλος, τόσες εργατοώρες, για μια μάχη χωρίς διακύβευμα και ουσία.
Του Δημήτρη Καρυωτάκη
Πρέπει να πάμε αρκετά πίσω, στα σχολικά μας χρόνια για να θυμηθούμε τον μύθο του Αισώπου, όπου ένας ποντικός κάλεσε σε παιγνίδι έναν βάτραχο, πνίγηκε στην πορεία ο ποντικός κι έγινε αφορμή να προκληθεί πόλεμος, μπήκαν και τα καβούρια στη μέση.
Μετά ένας άγνωστος ποιητής διακωμωδώντας την Ιλιάδα, έγραψε την περίφημη "Βατραχομυομαχία", κάτι δηλαδή σαν την κάλπη του ερχόμενου Σαββάτου, των δημάρχων και των αυτοδιοικητικών.
Αν πιστέψουμε κάποιους, στην εκλογική αναμέτρηση της ΠΕΔ Κρήτης κρίνεται το μέλλον του νησιού, ο ΒΟΑΚ ίσως, αν θα λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο, το "αύριο" της αυτοδιοίκησης στο νησί, στη χώρα, να μην πω και στα Βαλκάνια επίσης.
Τόσος ζήλος, τόσες εργατοώρες, τόσα τηλέφωνα, είναι να απορεί κανείς πώς δήμαρχοι νέοι στις θέσεις τους, που έχουν - αν πιστέψουμε όσα έλεγαν προεκλογικά - παραλάβει καμένη γη από τους προκατόχους τους, βρίσκουν χρόνο, αντί να σηκώσουν τα μανίκια για το καλό των περιοχών τους, να ασχοληθούν με ένα όργανο που δεν έχει κανένα πολιτικό αποτύπωμα στο χώρο της αυτοδιοίκησης, παρά μόνο το... πρεστίζ εκείνου που θα κάτσει στην καρέκλα.
Για να μην τρελαθούμε εντελώς, ας μας πουν δηλαδή οι δυο ανθυποψήφιοι πρόεδροι της ΠΕΔ Κρήτης ποια είναι η διαφοροποίηση τους στα βασικά αναπτυξιακά προβλήματα της Κρήτης, ποια άλλη φιλοσοφία έχουν για τους πόρους, τα μεγάλα έργα και το αύριο του νησιού, ή απλά αν πρόκειται μόνο για τη μάχη (μιας ακόμη) καρέκλας.
Αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!
Είναι πραγματικά το λιγότερο αναξιοπρεπές και κατώτερο των περιστάσεων να φτάνουν κάποιοι στα άκρα, όχι τόσο οι ίδιοι οι επικεφαλής αλλά ένας πολιτικός περίγυρος, να διχάζουν όσους (τους ελάχιστους που ασχολούνται, καθώς άλλα είναι τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας της Κρήτης) τους παρακολουθούν και να μοιράζουν νεροπίστολα μεταξύ τους για μια μάχη χωρίς διακύβευμα και ουσία.
Μέσα σε αυτό το τοπίο ενόχλησε πολλούς η απόφαση Καλοκαιρινού να ζητήσει από τους δημοτικούς του συμβούλους να υποστηρίξουν την άποψη του, ζητώντας παραταξιακή πειθαρχία, λες και έπρεπε να το βάλει σε δημόσια διαβούλευση, σε μια ηλεκτρονική ψηφοφορία, να στήσει μια κάλπη στη Χανιώπορτα.
Μπορεί το ύφος και το γεγονός πως δεν ενημέρωσε από τα πριν τους συμβούλους του ο Καλοκαιρινός, να δημιουργεί κάποια ερωτήματα επί της διαδικασίας αλλά όχι επί της ουσίας, ως προς τον τρόπο που εκείνος επέλεξε να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του, αλλά αλλοίμονο αν θα έπρεπε να ρωτήσει τον οποιοδήποτε εκτός Λότζιας για το ποια απόφαση είναι συμφέρουσα για το Ηράκλειο. Αυτό έκρινε, αυτό ανακοίνωσε, εξάλλου σε αυτόν θα έλθει ο λογαριασμός.
Βέβαια το μεγάλο στοίχημα για τον Καλοκαιρινό δεν είναι να δείξει πως παίρνει μια απόφαση που εν πολλοίς δεν είχε τους περισσότερους υποστηρικτές μέσα στην παράταξη του, αλλά να του βγει ως το τέλος, δηλαδή είτε να είναι ο ίδιος υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Μαρινάκη ώστε να εξασφαλίσει την παραταξιακή πειθαρχία που ζήτησε, είτε εκείνοι που θα επιλέξει για να στείλει στο ΔΣ της ΠΕΔ να καταφέρουν και να εκλεγούν αλλά και να πάρουν το σύνολο των εκλεκτόρων της δημοτικής αρχής του Ηρακλείου.
Δεν είναι εύκολο… παραβάν είναι αυτό, αφήστε που κάποιοι θα θελήσουν με το καλημέρα να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα μέσα στην παράταξη Καλοκαιρινού, για να έχουν να λένε.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στοχοποιούνται κάποιοι και από δημοτικούς συμβούλους καθώς πιο εύκολο είναι, αντί να χτυπήσεις το γάιδαρο, να προτιμάς το σαμάρι.
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα για τον Καλοκαιρινό είναι πως με την επιλογή στήριξης Μαρινάκη θέτει εν αμφιβόλω την πρόθεση του να είναι εκείνος επικεφαλής στον ΕΣΔΑΚ, καθώς επειδή οι δυο κάλπες είναι κοντά η μια με την άλλη, είναι δεδομένο πως οι έξι δήμαρχοι του Ηρακλείου που νιώθουν ότι παραπλανήθηκαν ή (κατά τα λεγόμενα τους) εξαπατήθηκαν από τη στάση του δημάρχου Ηρακλείου στις ζυμώσεις για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου της ΠΕΔ, να επιδιώξουν μια άτυπη ρεβάνς και να βάλουν φραγμό στα σχέδια του Αλέξη Καλοκαιρινού.
Αυτά υποθέτουμε πως έχουν συνυπολογιστεί και σε κάθε περίπτωση το ταμείο θα γίνει μετά και από τις δυο κάλπες!
Ωστόσο έστω και την ύστατη ώρα ας επικρατήσουν πιο ψύχραιμες φωνές: η Κρήτη δεν έχει την πολυτέλεια να «σφάζεται» σε μια μάχη χωρίς νόημα και ουσία.
Και την Κυριακή μετά την κάλπη της ΠΕΔ, όλοι θα είναι δήμαρχοι στα πόστα τους, θα κληθούν να συνεργαστούν, να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, να βρουν κοινές λύσεις και κοινή πορεία σε πολλά.
Τα προβλήματα είναι μπροστά και αλλοίμονο αν το κλίμα συγκρητισμού - που με κόπο χτίστηκε τα τελευταία χρόνια - θρυμματιστεί για λόγους που κανένας νοήμων δεν μπορεί να τους κατανοήσει!