ΑΠΟΨΕΙΣ

O φιλελληνισμός του Albert Camus

"Στο ευτυχισμένο εκείνο νησί όπου γεννήθηκε η Αφροδίτη, οι άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα και μάλιστα με τρόπο φρικιαστικό."

No profile pic

του Δημήτρη Μιμή *


Στο ευτυχισμένο εκείνο νησί  όπου γεννήθηκε η Αφροδίτη, οι άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα και μάλιστα με τρόπο φρικιαστικό.
                                                                                         Albert Camus

 Γνωρίζετε  ότι ο γνωστός Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας, και λογοτέχνης, Albert Camus (1913-1960) δημοσίευσε στη Γαλλική εφημερίδα  “L¨ Εxpress “ στις 6/Δεκεμβρίου  1955,   άρθρο με τίτλο “ L΄ enfant grec “  ( το Ελληνόπουλο). Στο άρθρο του αυτό φανερώνει το φιλελληνισμό του και εκλιπαρεί τη διεθνή κοινή γνώμη να πιέσει ώστε να δοθεί χάρη στον καταδικασμένο από τους Άγγλους σε θάνατο Μιχάλη Καραολή (αγωνιστή της ΕΟΚΑ). Ο Μιχάλης Καραολής (1933-10 Μαΐου 1956) συνελήφθηκε από τους Άγγλους στην Κύπρο το 1955 και καταδικάστηκε σε θάνατο στις 28 Οκτωβρίου 1955. Οδηγήθηκε στην αγχόνη στις 10 Μαΐου 1956 σε ηλικία 23 ετών. 
Στο κείμενο του,  μεταξύ των άλλων, γράφει ότι η Κύπρος απέκτησε τον ήρωα της στο πρόσωπο του νεαρού Κύπριου σπουδαστή Μιχάλη Καραολή που καταδικάστηκε από τα βρετανικά δικαστήρια σε θάνατο με τη μέθοδο του απαγχονισμού…. .Για μια ακόμα φορά, συνεχίζει, οι αρχές Κατοχής που διατράνωναν ότι κυριαρχική  τους φροντίδα ήταν η τάξη, αναγκάζονται να εγκαταστήσουν τα δικαστήρια τους και να κάνουν ακόμη μεγαλύτερη μια καταπίεση που δε θα φέρει άλλο αποτέλεσμα παρά  τον πολλαπλασιασμό των εξεγέρσεων……….και παρακάτω πάλι τιμώντας τον ελληνικό λαό γράφει: Δε θα κρύψω, από πλευράς μου, τα αισθήματα τρυφερότητας και αγάπης που μου γεννά ο ελληνικός λαός, που, όπως ο ίδιος διαπίστωσα είναι μαζί με τον ισπανικό απ΄ τους λαούς εκείνους που θα χρειαστεί στο μέλλον η βάρβαρη Ευρώπη για να δημιουργήσει ξανά έναν πολιτισμό. 
Στο κείμενο του, αναφέρει ακόμα την επιθυμία των Κυπρίων για την ένωση τους  με την Ελλάδα και την αντίθεση των συντηρητικών  Άγγλων που δεν θέλουν να χάσουν το γόητρο τους λόγω της προηγούμενης εγκατάλειψης απ΄ αυτούς, της Αιγύπτου. Θα χάσουν, οι Άγγλοι όπως γράφει, πολύ περισσότερο σε γόητρο, αν η αναγκαστικά προσωρινή παράταση της σημερινής κατάστασης, πληρωθεί τελικά με το φόνο ενός παιδιού, του Μιχάλη Καραολή……..
Παρόμοιο εκφρασμένο ανθρωπισμό και  φιλελληνισμό  δεν έχουμε συναντήσει  αλλά και θαυμασμό  του ελληνικού πολιτισμού. Ο Albert Camus, ο μεγάλος φιλόσοφος-συγγραφέας, ξέρει και αναγνωρίζει. Για παράδειγμα μετά τη βράβευση του το 1957, με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ευχαριστεί τον δάσκαλο του, που τον βοήθησε να ξεφύγει από τη φτώχια του Αλγερίου, προτρέποντας τον, ν΄ ακολουθήσει τις σπουδές, αποστέλλοντας του επιστολή στην οποία γράφει: “ Κύριε Germain,  ……χωρίς εσάς, χωρίς το χέρι που στοργικά απλώσατε στο φτωχό παιδί που ήμουν τότε, χωρίς τη διδασκαλία και το παράδειγμα σας, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί”.(εννοώντας την βράβευση του).
Να σημειώσουμε ότι ο Albert Camus είχε επισκεφτεί την Ελλάδα τρείς φορές και θαύμαζε τον Καζαντζάκη και τα έργα του, ιδιαίτερα το “Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”  και τις τραγωδίες όπως τη “Μέλισσα”.
Το τι είναι η Ελλάδα για τον   Albert Camus φαίνεται στα λόγια του: Η Ελλάδα για μένα , είναι η πατρίδα και η θάλασσα. Για μας τους Μεσογειακούς, η Ελλάδα είναι πηγή. 


* Ο Δημήτρης Μιμής είναι ψυχολόγος   

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση