ΑΠΟΨΕΙΣ
«Νέων Διά-Λογοι: Διαμορφώνοντας το Αύριο…Σήμερα»
Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον, είναι να το διαμορφώσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση, το μοντέλο του σύγχρονου «επιχειρείν» να επενδύει, να αξιοποιεί και να αναδεικνύει την επόμενη γενιά. Η νέα γενιά είναι καινοτόμος, αλλά συνάμα κινδυνεύει περισσότερο. Οι προκλήσεις και οι προσδοκίες τους πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο μας.
Από τη Ζηνοβία (Τζίνα) Τσαντρίζου
Με αφορμή τη συμμετοχή μου ως ομιλήτρια στο 1st Crete Family Business Forum που διοργανώνεται στις 31 Μαρτίου 2023 στο Ηράκλειο Κρήτης, θα αναφερθώ στην επόμενη γενιά και τις προσκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει.
Το εν λόγω συνέδριο αποτελεί σημείο συνάντησης και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία, τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών. Στόχος του είναι η ανάδειξη της επιχειρηματικότητας στην Κρήτη καθώς το νησί αποτελεί επενδυτικό προορισμό υψηλής βαρύτητας και ενδιαφέροντος.
Μετά από μια περίοδο ανασύνταξης της οικονομίας, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την πρόκληση της επανεκκίνησης, σε ένα περιβάλλον μετασχηματισμού της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας, της εργασίας και των κοινωνιών, με καταλυτικό παράγοντα την τεχνολογική επανάσταση.
Σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, οι ηγέτες καλούνται να αναπτύξουν μια σειρά από χαρακτηριστικά και δεξιότητες αλλά και να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό. Ειδικά, τις νεότερες γενιές.
Οι δικές μας γενεές υπερανάλωσαν κάθε είδους κεφαλαίου. Όχι μόνο του περιβαλλοντικού. Γενικά θα μπορούσε να λεχθεί ότι λειτουργήσαμε ενάντια στις μελλοντικές γενιές. Δεσμεύσαμε από το μελλοντικό κεφάλαιό τους.
Πλέον η δέσμευση μας ως επιχειρηματική κοινότητα στη βιωσιμότητα, συνιστά μονόδρομο. Όχι γιατί επιβάλλεται από τη νομολογία, αλλά γιατί συνιστά το καθήκον μας προς την κοινωνία των πολιτών. Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε προς την υιοθέτηση νέων πρακτικών σε θέματα, τα οποία επηρεάζουν κάθε εταιρεία ώστε να παράγει αξία και να διαμορφώνει στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Συνιστά τη δέσμευση μας προς τις νεότερες γενεές. Την παρακαταθήκη μας στο κάθε βιώσιμο αύριο τους.
Θεωρώ ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον, είναι να το διαμορφώσεις. Όλοι μαζί να συνεισφέρουμε στον τρόπο με τον οποίο ένα σύγχρονο κράτος αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία, μπορεί́ να επηρεάσει το συλλογικό καλό.
Η γενιά των πρώτων «ψηφιακών» πολιτών, η νέα γενιά είναι καινοτόμος και αυτοδύναμη, αλλά συνάμα κινδυνεύει περισσότερο. Οι προκλήσεις και οι προσδοκίες τους πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο μας.
Η ευημερία, η εκπαιδευτική επιτυχία αλλά και η παιδευτική διαδικασία και η ένταξη τους στην αγορά εργασίας θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο συλλογικό καλό και στην κοινωνική συνοχή. Κατά ταύτα, η επόμενη γενεά είναι σημαντικός κρίκος της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης του αύριο.
Οι προκλήσεις ποικίλες και πολυεπίπεδες.
Η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικές προκλήσεις, η κοινωνική δικαιοσύνη, η τεχνολογία και η ψυχική υγεία, συνιστούν μέρος μόνο της πολυπλοκότητας του συνδεδεμένου σύγχρονου ψηφιακού κόσμου. Τέλος, η νέα γενιά καλείται να προσαρμοστεί σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο. Απαιτείται ευελιξία και ανθεκτικότητα.
Στόχος οφείλει να είναι η ανάδειξη της νέας διοικητικής ομάδας διαδοχής, με την υποστήριξη δομών που αβίαστα θα αναδείξει την ηγετική ομάδα της επόμενης ημέρας, με μετρήσιμα και αξιοκρατικά κριτήρια.
Οι σημερινές επιλογές και αποφάσεις διαμορφώσουν το αύριο.
Οι νέες στρατηγικές οφείλουν να προσαρμοστούν ως προς τις προϋπάρχουσες αξίες, στάσεις και κίνητρα. Η οικονομική επιτυχία δεν μπορεί να εξαρτάται από εφήμερες στρατηγικές. Το όραμα, οι κώδικες δεοντολογίας και η κοινωνική εταιρική υπευθυνότητα συνιστούν τους θεμέλιους λίθους του σύγχρονου «επιχειρείν».
Προτάσεις με ανθρωποκεντρική και καθολική εμβέλεια, με διασφαλισμένη την γυναικεία ισότιμη συμμετοχή, με ενταγμένη την ξεχωριστή ταυτότητα και δυναμική των νέων, οδηγούν στο μέλλον της παγκόσμιας αγοράς και επικρατούν έναντι των επιπόλαιων τάσεων.
Οι ηγέτες του αύριου πρέπει να αναζητήσουν την ισορροπία μεταξύ των αντιφάσεων που προκύπτουν. Οφείλουν να κατανοήσουν και να ενσωματώσουν μια σειρά από γνωστικές, συμπεριφορικές και συναισθηματικές πτυχές που αφορούν στον εαυτό τους, στην επιχείρηση την οποία ηγούνται, καθώς και στην κοινωνική προσφορά.
Οι ξεχωριστές δεξιότητες των νέων συμπληρώνουν τα λογιζόμενα ως παραδοσιακά ηγετικά προσόντα και θα επιτρέψουν τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για όλους – στο σήμερα – διασφαλίζοντας το κάθε αύριο.
Σύντομο βιογραφικό
Η Τζίνα Τσαντρίζου είναι κάτοχος πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων του University of Kent και με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με διάκριση στη Διεθνή Οικονομία, Χρηματοοικονομική και Τραπεζική από το Cardiff University, άσκησε το επάγγελμα της οικονομολόγου και της αναλύτριας επί 20 συναπτά έτη στο τραπεζικό κλάδο.
Συμμετέχει ως μέλος σε όλες τις διεργασίες του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου – (ΕΒΕΗ) και στο International Chamber of Commerce – ICC Hellas συνδράμει ενεργά στην προώθηση του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου ενώ στις δράσεις του ICC Women Hellas είναι υπεύθυνη για το τμήμα Βιομηχανίας στην Κρήτη.
Είναι ενεργό μέλος του «οικοσυστήματος» για την ενδυνάμωση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και Ηγεσίας, με συμμετοχή σε επιχειρηματικά συνέδρια στο Μάρκετινγκ, την Επιχειρηματική Ανάπτυξη και την Αυτοβελτίωση. Επίσης, είναι μέλος του γυναικείου σωματείου «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΕΣ» και της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού “Women in Business and Science” καθώς και μέλος του «ΑΞΙΟΤΗ».
Σήμερα, η κυρία Τζίνα Τσαντρίζου, Co-Founder & CEO, Super Creta Group και δραστηριοποιείται ως εκλεγμένο μέλος Δ.Σ. του ΣΕΒΠΗ και Υπεύθυνη Εξωστρέφειας.