ΑΠΟΨΕΙΣ
Απαγόρευση του Τικ- Τοκ και του Instagram;
Η είδηση μας ήρθε από την Αυστραλία και αυτό είναι μια πρωτοτυπία.
Του Δημήτρη Μιμή
Βιαστικές πληροφορίες, ψευδείς ειδήσεις και τα θύματα της παρενόχλησης στον κυβερνοχώρο συνεχώς αυξάνονται. Εμείς οι ενήλικες γονείς με τη σειρά μας τί κάνουμε για να προστατέψουμε τα παιδιά και τους εφήβους μας; Να δεχτούμε τα κοινωνικά δίκτυα ή να προστατέψουμε τα παιδιά μας απ΄ αυτά;
Σήμερα με την αύξηση των κοινωνικών δικτύων έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού και τα ποσοστά κατάθλιψης μεταξύ των νέων, δεν έχουν υπάρξει ποτέ υψηλότερα. Και όλα αυτά συμβαίνουν στην ηλικία των εφήβων που την περίοδο αυτή σφυρηλατούν την ταυτότητα τους και αναγκάζονται να συγκρίνουν τον εαυτό τους με ανέφικτα πρότυπα.
Η είδηση μας ήρθε από την Αυστραλία και αυτό είναι μια πρωτοτυπία. Η Αυστραλία αποφάσισε ν΄ απαγορεύσει το Τικ- Τοκ και το Instagram για τα άτομα που είναι κάτω των 16 ετών. Μάλιστα, αυτό είναι μια σοβαρή είδηση που μας δείχνει ότι το κράτος μπορεί ν΄ αντισταθεί στους γίγαντες της τεχνολογίας. Πιστεύω ότι αυτό θ΄ ανοίξει τον δρόμο και για τ΄ άλλα κράτη να πράξουν το ίδιο. Μένει λοιπόν να δούμε τι θα κάνει και το δικό μας κράτος.
Όμως αυτό είναι μια σωστή λύση; Πέρα από το κράτος εμείς οι ενήλικες γονείς τι συμπεριφορά έχουμε υιοθετήσει μέχρι σήμερα και τί συμπεριφορά θα έχουμε από εδώ και πέρα; Προσωπικά δεν είμαι ένα άτομο που θα παράβλεπε τις θετικές συνεισφορές των κοινωνικών δικτύων. Όμως οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή μας στις υπερβολές αυτών. Έτσι μπαίνει το πρόβλημα της προστασίας των νεών από τις εγγενείς απειλές των δικτύων χωρίς να τους τα στερήσουμε εντελώς.
Η πρόσβαση των εφήβων στα κοινωνικά δίκτυα πρέπει να είναι περιορισμένη. Αυτό από την πλευρά της οικογένειας και του κράτους. Όμως, από την πλευρά του διαδικτύου που κατέχει τις εφαρμογές πρέπει να τιμωρούνται με αυστηρό πρόστιμο αν δεν τοποθετούν αυστηρά φίλτρα κατά την είσοδο στις διάφορες εφαρμογές. Οι εφαρμογές του Τικ Τοκ, του Instagram, του Facebook και snapchat δεν πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους αλλά δεν έχω αντίρρηση ότι οι εφαρμογές αυτές έχουν ανοίξει νέες δυνατότητες επικοινωνίας και αλληλοεπίδρασης. Αποτελούν όμως πηγή εξάρτησης και ενθαρρύνουν την παρενόχληση μεταξύ των εφήβων.
Είναι τώρα η ώρα, οι κατέχοντες τα κοινωνικά δίκτυα να σκεφτούν τα κοινωνικά ζητήματα που συνδέονται με την συμπεριφορά των εφήβων όταν έρχονται αυτοί αντιμέτωποι με αυτά.
Σήμερα τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει μέρος της ζωής ειδικά των εφήβων. Αυτό βέβαια δεν είναι χωρίς πρόβλημα αλλά η απάντηση δεν είναι η απαγόρευση. Αντίθετα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση. Ευαισθητοποίηση των γονέων οι οποίοι συχνά δεν γνωρίζουν και είναι αβοήθητοι όταν έρχονται σ΄ επαφή με αυτά, τα οποία εξελίσσονται με μεγάλη ταχύτητα και δεν τα καταλαβαίνουν. Η εκπαιδευτική πλευρά με τη σειρά της και με την εμπλοκή των γονέων και το σχολείο να γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν τα δίκτυα αυτά με υπευθυνότητα. Το να απαγορεύσουμε τα κοινωνικά δίκτυα στους εφήβους δεν προετοιμάζουμε τον αυριανό ενήλικα να γνωρίσει να τα χρησιμοποιεί. Το μόνο που θα τους κάνει είναι να αποκτήσουν προσβάσεις με δόλιο τρόπο και χωρίς έλεγχο και αυτό θα προκαλέσει περισσότερο κακό.