ΚΡΗΤΗ
Καθηλώνει το δράμα μετά τον τοκετό: «Έκανε 90 επιληπτικές κρίσεις το μήνα, της απαγόρευσαν να αγκαλιάζει το μωρό της»
Γέννησαν και βρέθηκαν στη ΜΕΘ να χαροπαλεύουν - Γιατί παραπέμπονται σε δίκη δύο αναισθησιολόγοι
Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη
Είχε ξημερώσει η μεγάλη μέρα. Λίγες ώρες πριν την έλευση του νέου έτους και ενώ το Ηράκλειο κινούνταν σε εορταστικούς ρυθμούς, η Αλεξία και ο Μανόλης ετοιμάζονταν να υποδεχθούν το πρώτο τους παιδί. Πρωί-πρωί της 30ης Δεκεμβρίου του 2020 το νεαρό ζευγάρι μετέβη σε ιδιωτική κλινική για τον προγραμματισμένο τοκετό με καισαρική τομή. Εν μέσω πανδημίας και με τα μέτρα ασφαλείας να είναι αυστηρά, επιτράπηκε η είσοδος μόνο στο Μανόλη που περίμενε με αγωνία στον προθάλαμο να ανάψει η ένδειξη «αγόρι». Γονείς, παππούδες και φίλοι περίμεναν τα χαρμόσυνα νέα έξω από το μαιευτήριο.
Η ένδειξη άναψε, το αγοράκι τους γεννήθηκε υγιέστατο, όμως η χαρά του δεν κράτησε για πολύ καθώς για την Αλεξία, 33 ετών τότε, τα πράγματα δεν είχαν κυλήσει ομαλά. Ο Μανόλης περιγράφει στο Cretalive.gr ότι αμέσως μόλις η μαία του έφερε το μωρό, διαισθάνθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. «Το ένιωσα στην αύρα της. Μου είπε ότι όλα είναι καλά, αλλά ήταν κάπως «κουμπωμένη».
Λίγα λεπτά αργότερα εμφανίστηκαν ο γυναικολόγος και η αναισθησιολόγος και τον ενημέρωσαν ότι υπήρξε μία επιπλοκή, αλλά έδειχναν καθησυχαστικοί. Η μεγάλη κινητικότητα γιατρών και νοσηλευτών ενέτεινε την ανησυχία του Μανόλη που ζήτησε επιτακτικά από τον γυναικολόγο να του ξεκαθαρίσει τι συμβαίνει.
Ενημερώθηκε ότι η Αλεξία είχε διασωληνωθεί λόγω επιπλοκών εξαιτίας τοξικότητας του φαρμάκου που της είχε χορηγηθεί και χρειαζόταν να εισαχθεί στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, όμως δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη. Μετά από μεγάλη κινητοποίηση, η νεαρή μητέρα εισήχθη τελικά στη ΜΕΘ του Βενιζελείου.
Ο Μανόλης περιγράφει τις σκηνές που ακολούθησαν, το σοκ όλων, τα αντιφατικά συναισθήματα. Έγινε πρώτη φορά πατέρας και δεν το χάρηκε. Η ζωή της γυναίκας του ακροβατούσε σε ένα τεντωμένο σχοινί και από κάτω χάος.
Ενόψει της δίκης, στις 20 Δεκεμβρίου, ο Μανόλης δέχθηκε να μιλήσει στο Cretalive.gr για όσα έχει ζήσει μέσα σε αυτήν την τετραετία και πραγματικά η περιγραφή του σε κάποια σημεία είναι καθηλωτική.
«Ήμουν χαμένος… δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Έκανε ανεξέλεγκτους σπασμούς ακόμα και σε βαθιά καταστολή. Η Αλεξία πήγε και ήρθε. Εκεί που περιμέναμε όλοι το χαρμόσυνο γεγονός, τρέχαμε σε κατάσταση σοκ στην Εντατική και δεν ξέραμε αν θα ζήσει. Ούτε οι γιατροί ήξεραν ακριβώς τι είχε. Τής χορηγούσαν αγωγή για την τοξικότητα, για εκλαμψία, συν τα φάρμακα της τριπλής καταστολής…».
Θυμάται σαν να ήταν χθες τον τότε διευθυντή της ΜΕΘ του Βενιζελείου, κ. Ανέστη Κιούλπαλη, να τους λέει: «32 χρόνια μάχιμος στις ΜΕΘ, πρώτη φορά βλέπω ασθενή σε βαθιά καταστολή να κάνει ανεξέλεγκτους σπασμούς».
«Δεν θυμόταν ότι είχε γεννήσει, είχαμε μαυροπίνακα υπενθύμισης στο σαλόνι»
Ο Μανόλης συγκινείται όταν ρωτάμε για το μωρό.. «Την 1η ημέρα που ήρθε στον κόσμο, έμεινε μόνο του με τη μαία. Μετά πήγε η πεθερά μου…».
Η Αλεξία παρέμεινε στη Μονάδα από τις 30 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου. Στο σπίτι τους επέστρεψαν ανήμερα του Άι-Γιάννη, 7 Ιανουαρίου, όμως η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Η Αλεξία είχε τεράστια κενά μνήμης. Δεν θυμόταν τίποτα. Ούτε καν ότι είχε γεννήσει και ότι ήταν μητέρα ενός μωρού. Την ημέρα που γύρισε στο σπίτι, έβαλαν στην αγκαλιά της για πρώτη φορά το μωράκι της, όμως ήταν τέτοια η κατάσταση που δεν είχε πλήρη συναίσθηση και αντίληψη. Όλο αυτό ήταν εξαιρετικά σοκαριστικό για τον σύζυγο της, τη μητέρα της, τους οικείους της. Και αυτό κράτησε καιρό. Δεν είχε τη λαχτάρα που θα είχε υπό φυσιολογικές συνθήκες για το παιδί. Ήταν βυθισμένη στα σκοτάδια της και αναζητούσε χαραμάδα φωτός.
Τον πρώτο χρόνο ο Μανόλης άφησε τη δουλειά του για να είναι δίπλα στην Αλεξία και το παιδί τους. Το ίδιο και η πεθερά του. Το γεγονός ότι είναι μία δεμένη οικογένεια που ο ένας στηρίζει τον άλλον, ήταν μεγάλη υπόθεση. Τοποθέτησε ένα μεγάλο μαυροπίνακα στο σαλόνι και έγραφε τι μέρα ξημέρωνε κάθε μέρα, γράφοντας παράλληλα ότι έχουν ένα παιδάκι. Η Αλεξία μπορούσε να ρωτήσει εκατό φορές «τι μέρα έχουμε;».
Και δεν ήταν μόνο τα τεράστια κενά μνήμης. Οι επιπλοκές επηρέασαν και τους δύο ιππόκαμπους του εγκεφάλου της με τις βλάβες να χαρακτηρίζονται ως μη αναστρέψιμες και να πυροδοτούν σοβαρά επιληπτικά επεισόδια.
«Έκανε 90 επιληπτικές κρίσεις το μήνα, της απαγόρευσαν να αγκαλιάζει το μωρό»
Ο Μανόλης περιγράφει στο Cretalive.gr ότι τον πρώτο χρόνο η Αλεξία έκανε 2 με 3 επιληπτικές κρίσεις την ημέρα, δηλαδή περίπου 90 επιληπτικά επεισόδια το μήνα. Και επιπρόσθετα ζαλάδες και φοβίες. Να τρέμει σύγκορμη και να γίνεται ένα κουβαράκι σε μία γωνία. Με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, οι επιληπτικές κρίσεις έχουν μειωθεί σε περίπου δέκα επεισόδια το μήνα.
«Είμαστε ευγνώμονες στο προσωπικό της ΜΕΘ του Βενιζελείου για το σημαντικό έργο που προσφέρει. Ευχαριστούμε το Θεό που έχουμε την Αλεξία κοντά μας, όμως της στέρησαν τη ζωή, όπως τη ζούσε πριν απ’ αυτό. Η Αλεξία είναι ένας μορφωμένος και καλλιεργημένος άνθρωπος, πολύ δραστήριος σε όλα. Σκεφτείτε ότι τώρα πια της έχουν απαγορεύσει να δουλέψει, της έχουν απαγορεύσει να οδηγεί, ενώ της είχαν απαγορεύσει ακόμα και να αγκαλιάζει το παιδί της μέχρι τριών ετών. Εννοείται ότι δεν το θήλασε ποτέ. Φαντάζεστε πόσο οδυνηρό είναι αυτό για μία μητέρα, να μην μπορεί να αγκαλιάσει το παιδί της λόγω των επιληπτικών κρίσεων. Η Αλεξία έχει ποσοστό αναπηρίας 84%».
Έχουν πάει σε γιατρούς και γιατρούς εντός και εκτός Κρήτης. Μέχρι σήμερα σαφή απάντηση δεν έχουν πάρει. «Θα δούμε», «Θέλει χρόνο». Αυτές είναι οι φράσεις που ακούνε. Η Αλεξία έχει ήδη δύο πολυήμερες εισαγωγές σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ τακτικά υποβάλλεται σε εξετάσεις στην Αθήνα.
Ο Μανόλης, η Αλεξία και οι οικογένειες τους ζητούν απαντήσεις από τη δικαιοσύνη. Τραγική ειρωνεία είναι ότι την παραμονή της γέννας, στις 29 Δεκεμβρίου, το ζευγάρι είχε μεταβεί στην ιδιωτική κλινική για κάποια εξέταση ενόψει του τοκετού. Έπεσαν πάνω στη μεταφορά με το ΕΚΑΒ μιας άλλης νεαρής μητέρας που μόλις είχε γεννήσει το πρώτο της παιδάκι και είχε υποστεί επιπλοκή. Η κοπέλα αυτή νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Είναι το δεύτερο περιστατικό της δίκης στις 20 Δεκεμβρίου. «Έλεγαν ότι είχε πάθει κρίση πανικού και η Αλεξία είχε στεναχωρηθεί: «τι έπαθε η καημένη» σχολίαζε. Μία μέρα μετά βρέθηκε η ίδια μία ανάσα από το θάνατο.
Σε δίκη οι δύο αναισθησιολόγοι
Οι αναισθησιολόγοι της ιδιωτικής κλινικής που είχαν χειριστεί τα δύο περιστατικά, στις 29 και 30 Δεκεμβρίου του 2020, παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για τις 20 Δεκεμβρίου ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου. Στους δύο αναισθησιολόγους αποδίδεται ότι η δοσολογία βουπιβακαϊνης που χορήγησαν στις δύο ασθενείς δεν ήταν η ενδεδειγμένη καθώς με βάση τη βιβλιογραφία σε κατάσταση εγκυμοσύνης η δόση των τοπικών αναισθητικών πρέπει να μειώνεται κατά 30% από τη δόση που συστήνεται γενικά στην υπαραχνοειδή αναισθησία σε μία μη κυοφορούσα ασθενή.
Αναισθησιολόγοι: για τις επιπλοκές ευθύνεται η τοξικότητα του φαρμάκου
Οι αναισθησιολόγοι από την πλευρά τους αρνούνται τις αποδιδόμενες κατηγορίες, υποστηρίζουν με σθένος ότι ενήργησαν με τον ενδεδειγμένο τρόπο και ενοχοποιούν για τις επιπλοκές την τοξικότητα του χορηγούμενου φαρμάκου. Εξαιτίας αυτών των δύο πανομοιότυπων περιστατικών, στις 29 και 30 Δεκεμβρίου 2020, και επειδή ήταν ίδια η συμπτωματολογία, οι δύο αναισθησιολόγοι υποπτεύθηκαν ως «ένοχη» τη χορήγηση ραχιαία της βουπιβακαϊνης και άμεσα προχώρησαν σε αναφορά στον ΕΟΦ με την συμπλήρωση κίτρινης κάρτας σχετικά με το επίμαχο φάρμακο. Οι δύο γιατροί ενημέρωσαν ακόμα τον ΙΦΕΤ απ’ όπου η κλινική προμηθεύονταν τα φάρμακα αλλά και την Αναισθησιολογική Εταιρεία που απέστειλε έγγραφο προσοχής στα αναισθησιολογικά τμήματα της χώρας. Ο ΕΟΦ μάλιστα εξέδωσε απόφαση προσωρινής απαγόρευσης διακίνησης και διάθεσης της επίμαχης παρτίδας.
Αναφέρεται ότι σχεδόν δέκα μέρες μετά τα δύο περιστατικά, η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία ενημέρωσε ότι καταγράφηκε και τρίτο πανομοιότυπο κλινικά περιστατικό (με έντονο επώδυνο κνησμό και εμφάνιση σπασμών) στο νοσοκομείο Χαλκίδας, άμεσα μετά τη χρήση του ίδιου σκευάσματος ενδοραχιαία, σε παρόμοια δόση, σε μία ασθενή μεγαλύτερης ηλικίας, η οποία θα υποβαλλόταν σε διαφορετικής φύσης χειρουργική επέμβαση και χρειάστηκε επίσης να εισαχθεί στη ΜΕΘ.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο