ΚΡΗΤΗ
Γ. Τσιαούσης: Κάποτε από τους πρώτους φοιτητές της Ιατρικής Κρήτης, σήμερα καθηγητής της Σχολής!
Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής, ο καθηγητής μοιράζεται αναμνήσεις με το Cretalive.
Της Κατερίνας Μυλωνά
1984: Ένας 18χρονος από την Ελευσίνα βλέπει το όνομά του να φιγουράρει σε ένα δημοσίευμα εφημερίδας καθώς ανήκει στην πρώτη φουρνιά φοιτητών της νεοσύστατης- τότε- Σχολής της Ιατρικής Κρήτης!
Σήμερα, ο Γιάννης Τσιαούσης είναι καθηγητής στην Ιατρική και διευθυντής του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης!
Εν όψει της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια λειτουργίας της Σχολής, που θα γίνει την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 18.30 έως 22.00 στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητήριου Ηρακλείου, ο καθηγητής μοιράζεται με το Cretalive αναμνήσεις από τη φοιτητική του ζωή!
Μιλάει για μία «περιπέτεια» που ξεκίνησε με όνειρα πολλών ανθρώπων, κάποιοι βρίσκονται ακόμα ανάμεσά μας, άλλοι μονάχα στη μνήμη μας.
Ο ίδιος θυμάται πως ξεκίνησε, όπως χαρακτηριστικά λέει, από τις ελιές της Κνωσού!
Η πρώτη, ωστόσο, επαφή του με τη Σχολή και, γενικότερα, την Κρήτη, ήταν λίγο απογοητευτική… Μόλις έφτασε στο λιμάνι κατευθύνθηκε προς το σπίτι που είχε νοικιάσει στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων. Η εικόνα που αντίκρισε- ο τότε παραλιακός δρόμος του Ηρακλείου- δεν του άρεσε καθόλου και μπήκε στον πειρασμό να μην ξεφορτώσει καν τα πράγματά του και να επιστρέψει στο πατρικό του!
Ακόμα και οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τα προκάτ τότε κτήρια, δεν τον ενθουσίασαν. Εκείνος είχε στο μυαλό του κτήρια νεοκλασικά ή και μοντέρνα, όπως στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Πανεπιστημιούπολη της Ζωγράφου.
Θυμάται πως τα μαθήματα του 1ου έτους διεξάγονταν στην αίθουσα Θ 202. Συνολικά, οι πρώτοι φοιτητές που πέρασαν το κατώφλι της Σχολής ήταν 83, κάποιοι πήραν μεταγραφή και, τελικά, έμειναν περίπου 64.
Μόνιμοι καθηγητές τότε δεν υπήρχαν, το πρόγραμμα σπουδών συμπληρωνόταν με προσκεκλημένους διδάσκοντες και με ΠΔ 407/80. Οι πρώτες εκλογές μελών ΔΕΠ έγιναν προς το τέλος του 1985 και οι πρώτοι καθηγητές άρχισαν να έρχονται μετά το πρώτο έτος.
Ο κ. Τσιαούσης περιγράφει πως επικρατούσε ένα οικογενειακό κλίμα στο Πανεπιστήμιο. Ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα ενεργός ως φοιτητής, είχε διατελέσει πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών και είχε την ευκαιρία, με βάση όσα ίσχυαν τότε, να λάβει μέρος σε εκλεκτορικά όργανα καθηγητών, σε συνεδριάσεις της Συγκλήτου, στις πρώτες πρυτανικές εκλογές. Ήρθε σε επαφή με διαδικασίες πρωτόγνωρες για εκείνον και με ανθρώπους που έρχονταν από το εξωτερικό και διαμόρφωσαν, σε ένα σημείο, την προσωπικότητά του.
Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει τον Δημήτρη Εμμανουήλ, που ήταν πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής εκείνη την περίοδο, τον Γιώργο Τόλη, ο οποίος τον μύησε στην ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη, αλλά και τον Στάθη Παπαβασιλείου.
Τότε, ήταν φοιτητής και πλέον μοιράζεται τις σκέψεις του, 40 χρόνια μετά, από τη θέση του καθηγητή!
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο