ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΑΤΑΡ, η άλλη διάσταση
Αν και είναι μία υπόθεση που δεν θα «πεθάνει» με αμοιβαίες εξηγήσεις , η εισαγωγή δύο τουρκικών στρατιωτικών μονάδων στο Κατάρ θα περιπλέξει τα πράγματα...
Η σοβαρή διακοπή των διπλωματικών και στρατιωτικών σχέσεων των ποιο σημαντικών αραβικών χωρών επέφεραν μέχρι στιγμής την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων του Κατάρ με την Σαουδική Αραβία , Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , Μπαχρέιν, Υεμένη, Αίγυπτο και Μαλδίβες , θέτοντας την χώρα σε οικονομικό και στρατιωτικό αποκλεισμό από ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Αν και είναι μία υπόθεση που δεν θα «πεθάνει» με αμοιβαίες εξηγήσεις , η εισαγωγή δύο τουρκικών στρατιωτικών μονάδων στο Κατάρ θα περιπλέξει τα πράγματα βάζοντας στον στόχο όχι μόνο τον ηγετικό αραβικό ρόλο , αλλά και εμπόδια στο κυνήγι εις βάρος του Ιράν , το οποίο αποτελεί τον προαιώνιο εχθρό τους.
Πολλές χώρες του Κόλπου ,αλλά και η Αμερική υποστήριξαν τις διασυνδέσεις του Κατάρ με την μουσουλμανική αδελφότητα και τους φανατικούς Ισλαμιστές . Το Κατάρ απέρριψε τις κατηγορίες αποκαλύπτοντας ότι δεν θα εφαρμόσει αντίμετρα , αλλά ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει δε και η ενεργειακή διάσταση στην κρίση του Κόλπου.
Η Σαουδική Αραβία είναι η τρίτη χώρα παραγωγής πετρελαίου μετά την Ρωσία και Αμερική. Το πετρέλαιο είναι το 95% των εξαγωγών της και το μόνο που κατέχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα . Είναι δε ικανή να αυξήσει την παραγωγή της κατά 1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, όποτε το κρίνει απαραίτητο και να επηρεάσει τις τιμές και τις οικονομίες παγκοσμίως .
Ωστόσο σχεδόν όλα τα αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται στην δυτική ακτή του Κόλπου, στις πόλεις Katif, Dammam , και Al Hobar , αποτελούμενες από Σιίτες φιλικούς προς το Ιράν αλλά και πλησίον αυτού.
Οι Σαουδάραβες εδώ και χρόνια αμφισβητούν την πίστη των σιιτών και κατά συνέπεια τους κρατούν σε ένα κοινωνικό αποκλεισμό στις κυβερνητικές θέσεις και στον κρατικό μηχανισμό. Πέρυσι είχαν προχωρήσει και στην εκτέλεση του Σείχ Νιμρ , ένα από τους επικεφαλής ηγέτες του σιιτικού κινήματος στης χώρας με σκοπό την κατάπνιξη των θρησκευτικών και κοινωνικών διαμαρτυριών . Τα επιχειρήματα επηρεασμού του Ιράν στον τοπικό πληθυσμό της Σαουδικής Αραβίας κρυστάλλωσαν το ιδεολογικό υπόβαθρο καταπολέμησης του Ιράν που θεωρητικά απειλούσε και την πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας.
Οι ενέργειές της κατά του Κατάρ θα μπορούσαν ενδεχομένως να θεωρηθούν ως αποτέλεσμα αυτού του ψυχολογικού άγχους που διακατέχεται εδώ και χρόνια. Η επιστροφή του Ιράν στην διεθνή πολιτική σκακιέρα θα θεωρούταν , από τα αραβικά κράτη και ως μεγάλη διπλωματική ήττα , καθιστώντας το Ιράν σημαντικό εμπορικό αντίπαλο στον πετρελαϊκό ανταγωνισμό . Μέχρι τώρα δεν μπόρεσαν να συγχωρέσουν ούτε τα βήματα προσέγγισης του Ομπάμα για λύση του προβλήματος αποπυρηνικοποίησης του Ιράν. Τώρα που γράφονται αυτές οι σκέψεις το Ιράν έχει εισέλθει δυναμικά στην παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά με πολλαπλά κέρδη .
Οι στρατιωτικές δε πρωτοβουλίες του Ιράν στον Κόλπο του Άντε, στον Λίβανο και την Συρία ερμηνεύονται ως ενέργειες περικύκλωσής της, αρχίζοντας εσπευσμένα τώρα μετά την αποδυνάμωση των Τζιχαδιστών στην Συρία και νέους διάπλους συνεργασίας με κράτη της περιοχής για εξουδετέρωση και απομάκρυνση του Ιράν από την περιφέρειά της .
Οι σχέσεις δε των χωρών του κόλπου επιδεινώθηκαν και με την κατάπτωση των τιμών του πετρελαίου . Τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν υποχρεώνοντάς την να εγκαταλείψει 250 εκατ. δολάρια ανάπτυξης και υποδομών και να χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της δημιουργώντας και το Ιράκ ως αποδιοπομπαίο τράγο, υπεύθυνο για την πτώση των τιμών.
Διερευνώντας δε ευκαιρίες ανάπτυξης το Ιράν συνεργάζεται εδώ και καιρό με το Κατάρ και την Γαλλική Total, σε ένα πετρελαϊκό τομέα που ονομάζει South Pars, αλλά και στο πεδίο φυσικού αερίου . Οι διπλωματικές αυτές προσεγγίσεις πάτησαν το κουμπί της ασφαλείας σε πολιτικές αντιπαλότητες ετών στον Κόλπο του μαύρου χρυσού και των αερίων αποσκοπώντας στον τραυματισμό της Αχίλλειος πτέρνας του Κατάρ, επιβάλλοντας την Θέληση του δυνατού .
Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου όλοι οι εμπλεκόμενοι θα υποστούν σοβαρή οικονομική και πολιτική βλάβη και ενδεχόμενη μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων εσόδων σε βιομηχανικές δραστηριότητες και υπηρεσίες , μακρινά του Κόλπου , όπως είναι οι εξοπλισμοί.