ΑΠΟΨΕΙΣ
«Οι καιροί ου μενετοί»
"Όσο κι αν πιστεύουμε ή δεν πιστεύουμε το μύθο των Φαραώ με τις επταετίες των ισχνών και παχιών αγελάδων που ερμήνευσε ο Ιωσήφ σαν εποχές ευφορίας και ξηρασίας αντίστοιχα, είναι καιρός - όσο ακόμη πίνουμε νερό και όχι αλατόνερο των αφαλατώσεων - να δούμε τι πρέπει να κάνουμε!"
Του Γιώργου Μηλιαρά
Αν ερμηνεύσουμε στα μέτρα μας, τη Θουκυδίδειο έκφραση «… οι καιροί ου μενετοί», μας ταιριάζει νομίζω περισσότερο το «οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε»!
Το επιβάλλουν όχι μόνο οι συνθήκες λειψυδρίας και μειωμένων βροχοπτώσεων στην ανατολική Κρήτη αλλά και η επιβεβαίωση του γεγονότος με τις διαπιστώσεις μας μέχρι σήμερα από τα «σημεία των καιρών». Ακόμη και αν πέρυσι τέτοιες μέρες είχαν πέσει λιγότερα νερά στο Λασίθι-τροφοδότη του Αποσελέμη, (50mm πέρυσι, 150mm φέτος , σύμφωνα με τις αδιαμφισβήτητες καταμετρήσεις του Ζαχαριή), οι οιωνοί ΔΕΝ είναι άριστοι!
Δεν θέλω να το «παίξω» ούτε είμαι Κασσάνδρα ! Όμως αμφισβητεί κανείς το έλλειμα βροχοπτώσεων που υπάρχει ανατολικά εν αντιθέσει με τη δυτική Κρήτη ; Δεν χάνουμε προφανώς τις ελπίδες μας για την εξέλιξη του καιρού , αφού και πέρυσι με 50 χιλιοστά βροχής έως 5 Γενάρη , μπήκαν κάποια εκατομμύρια κυβικά στον Αποσελέμη με τις σημαντικές βροχές του Γεναροφλεβάρη-24 στο Λασίθι, που όμως δεν έφθασε να βγάλουμε υδρευτικά το χρόνο.
Όσο κι αν πιστεύουμε ή δεν πιστεύουμε το μύθο των Φαραώ με τις επταετίες των ισχνών και παχιών αγελάδων που ερμήνευσε ο Ιωσήφ σαν εποχές ευφορίας και ξηρασίας αντίστοιχα, είναι καιρός όσο ακόμη πίνουμε νερό και όχι αλατόνερο των αφαλατώσεων , να δούμε τι πρέπει να κάνουμε , κουβεντιάζοντας με σύνεση και αποφασίζοντας ρεαλιστικά ! Χαίρομαι που ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχάρης ΔΟΞΑΣΤΑΚΗΣ , θέτει με συνέπεια σύμφωνα με τις προαγγελίες του, « ότι επεξεργάζεται και θα παρουσιάσει σύντομα ολοκληρωμένο σχέδιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της λειψυδρίας»!
-Και το παρουσίασε στο Δημοτικό του Συμβούλιο την 30.12.24. Ρίπτει «πρώτος τον λίθο» με σοβαρές προτάσεις και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
-Ναι είναι ένα σχέδιο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ σοβαρή βάση συζήτησης που πρέπει να γίνει «χθες» και πολύ περισσότερο προτάσεις που έπρεπε να είχαν γίνει πράξη πολύ παλαιότερα από το χθες . Κυρίαρχη η πρόταση για «ενιαία διαχείρηση των υδατικών πόρων της Κρήτης»! Είναι η δεύτερη από τις δεκαπέντε που προτείνει. Την παραθέτω αυτούσια:
«2. Θεσμοθέτηση και υλοποίηση της ενιαίας διαχείρισης του νερού σε επίπεδο Κρήτης με κατασκευή ενιαίου αγωγού ύδρευσης Κρήτης, από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη (Χανιά – Σητεία). Ο αγωγός μπορεί να αποτελέσει συνοδό έργο του υπό κατασκευή οδικού άξονα ΒΟΑΚ (Χανιά – Σητεία). Αξιολόγηση των παραδοχών και προτάσεων του υπό εκπόνηση Master Plan για την Ενιαία Διαχείριση των Υδάτων Κρήτης, που μελετάται από την Ολλανδική Εταιρία HVA.»
(Δείτε εδώ τις υπόλοιπες προτάσεις 👉https://www.hersonisos.gr/press-release/press/olokliromenoshediodiaxeirisisiidatwn.html).
-Είναι η Κρήτη ενιαία;
-*Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν* απέναντι στη σοβαρή απειλή της λειψυδρίας στην ανατολική Κρήτη.
Γιώργος Μηλιαράς
Γενάρης 2025