ΚΡΗΤΗ

Δίκη Γεροποτάμου: Τι πήγε λάθος τη μοιραία νύχτα και χάθηκαν τέσσερις ζωές;

Δάκρυα, ερωτήματα και «πόλεμος» …αναρμοδιότητας

Γεροπόταμος τραγωδια

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Τι πήγε στραβά τη μοιραία νύχτα της 17ης Φεβρουαρίου του 2019 και τέσσερις άνθρωποι, μέλη οικογένειας, που είχαν πάει να χαρίσουν σε γαμήλιο γλέντι έξω από τις Μοίρες, στη Μεσσαρά, δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους; Τι πήγε λάθος; Ποιος τελικά ευθύνεται για την ανείπωτη τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο, βύθισε στο πένθος δύο οικογένειες, άφησε  δύο χαροκαμένους γονείς χωρίς το μοναχοπαίδι τους και ορφανό ένα βρέφος έξι μηνών και στέρησε από μία νεαρή κοπέλα μητέρα και αδερφές; Ποιος είχε αρμοδιότητα εν τέλει για την σήμανση και τον προσωρινό αποκλεισμό εν μέσω καταρρακτώδους βροχής της ιρλανδικής διάβασης, την οποία επιχείρησαν να διασχίσουν με το αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Γεροποτάμου;

Αυτό συνέβη στο δρόμο της επιστροφής, πολύ κοντά στο κέντρο του γάμου. Όπως έχει προκύψει, δεν υπήρχε κάποια προειδοποιητική σήμανση. Ήταν δρόμος, όπως έδειχνε και GPS. Σε αυτήν την  κατεύθυνση έδειχνε και το αυτόματο σύστημα πλοήγησης.  Το «φουσκωμένο» ποτάμι  παρέσυρε και «κατάπιε» το αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε η 30χρονη Ροδούλα Τζαγκαράκη, με συνοδηγό την αδερφή της, την 21χρονη Μαριλένα. Ο 29χρονος Κώστας Γιαννακάκης, σύζυγος της Ροδούλας, και η 58χρονη πεθερά του, Μαρία Χατζηπάνου, βρίσκονταν στα πίσω καθίσματα. Κανείς δεν γνώριζε την περιοχή καθώς μετέβαιναν πρώτη φορά.

Μάταια το ζευγάρι ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια με δύο κλήσεις που έγιναν στο «100». Όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα. «Πνιγόμαστε» φώναζαν και έπειτα σιγή. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις ατελείωτα βασανιστικές ώρες που ομάδες της 3ης ΕΜΑΚ Κρήτης, με την συνδρομή δεκάδων εθελοντών,  έψαχναν στα θολά νερά του ποταμού, υπό αντίξοες συνθήκες, για να βρουν τους τέσσερις αγνοούμενους. Ποιος μπορεί να διαγράψει από τη μνήμη του την συγκλονιστική φιγούρα του Μανόλη Γιαννακάκη, του πατέρα του Κωστή. Ένα το είχε. Μοναχοπαίδι. Τριγύριζε στις όχθες του ποταμού σαν αγρίμι λαβωμένο. Μέσα σε μία νύχτα έχασε τα όνειρα του, τη δύναμη του, την πνοή του, το γιο του, τη νύφη του και δύο ακόμα ανθρώπους οικείους και αγαπημένους. Και στο σπίτι η γυναίκα του, η Γαρεφαλιά, χαροκαμένη μάνα, με ένα μωρό στην αγκαλιά, να περιμένει, η δύσμοιρη, τα μαντάτα.

«Δεν αποδεχόμαστε ίχνος ευθύνης»

Την Πέμπτη, λίγο πριν συμπληρωθούν έξι χρόνια από την τραγωδία, ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης στο Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Το θέμα της (αν)αρμοδιότητας  είχε καταστεί «μπαλάκι» από την πρώτη στιγμή. Ποιος είχε την ευθύνη; Η Περιφέρεια, ο Δήμος Φαιστού, ο ΤΟΕΒ, η Αστυνομία; Κάποιοι εξ αυτών; Όλοι; Κανείς;

Ως αγροτικός δρόμος  η Περιφέρεια τέθηκε εκτός κάδρου λόγω αναρμοδιότητας και το βάρος μετατοπίστηκε αναπόφευκτα ανάμεσα στο δήμο Φαιστού και στον ΤΟΕΒ.

Όπως είναι γνωστό, στο εδώλιο σήμερα κάθονται ο τότε δήμαρχος Φαιστού, Γιώργος Αρμουτάκης, και η αρμόδια, κατά το κατηγορητήριο, αντιδήμαρχος, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή. «Δεν αποδεχόμαστε ίχνος ευθύνης» υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Το δικαστήριο καλείται μέσω της ακροαματικής διαδικασίας να διερευνήσει τις όποιες ευθύνες και να αποδώσει δικαιοσύνη και είναι ενδεικτικό ότι η έδρα, κατά τη διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων, κάνει focus σε αυτό, αποφεύγοντας με θρησκευτική ευλάβεια συναισθηματισμούς. Η πρόεδρος ζητά αυστηρά από τους εξεταζόμενους να καταθέτουν όσα πραγματικά περιστατικά γνωρίζουν σε σχέση με την εκδικαζόμενη υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταθέσεις των τραγικών γονιών του Κώστα Γιαννακάκη, του Μανόλη και της Γαρεφαλιάς, οι οποίοι έχουν αναλάβει το μεγάλωμα της μικρής Εμμανουέλας, όσο και της Κωνσταντίνας, κόρης και αδερφής των άλλων τριών θυμάτων, ήταν εξαιρετικά συνοπτικές.

Και οι τρεις κατέθεσαν ότι τα τέσσερα θύματα δεν ήξεραν την περιοχή και  πήγαν πρώτη φορά τη βραδιά της τραγωδίας. Ανέφεραν-και έχει την σημασία του-ότι το GPS τους οδήγησε προς την ιρλανδική διάβαση. Δεν υπήρχε καμία απολύτως σήμανση ή κάποια απαγορευτική κορδέλα. Κατέθεσαν ακόμα ότι σε καμία περίπτωση δεν φαινόταν μέσα στη νύχτα να περνάει από το σημείο ποτάμι. «Το σημείο ήταν ασφαλτοστρωμένο. Έμοιαζε σαν να είναι βρεγμένος δρόμος…».

 Κουκιαδάκης: «υπάρχουν και απόντες που έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι»

Στη δίκη κατέθεσε και ο τότε αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος είχε υπό την ευθύνη του μέρος του συντονισμού της πολιτικής προστασίας.

Αφού χαρακτήρισε την πολιτική προστασία ως «τον αυτοφωράκια των καταστημάτων», τονίζοντας ότι μέχρι πρότινος τουλάχιστον, το κράτος δεν έδινε λεφτά στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας, ανέφερε ότι είχε σταλεί σχετικό σήμα για τις καιρικές συνθήκες στους δήμους και στην Αστυνομική Διεύθυνση προκειμένου να λάβουν τα μέτρα τους και να ενεργοποιήσουν τοπικά τον σχεδιασμό τους. Επισήμανε μάλιστα ότι το πρωί της ίδιας ημέρας με δική του πρόνοια έσπευσαν να κλείσουν με την συνδρομή της τροχαίας ιρλανδική διάβαση στην περιοχή του Γιόφυρου για να μην γίνει κάτι κακό.

Κατά την εξέταση του άφησε σαφείς αιχμές κατά της Αστυνομίας, υποστηρίζοντας ότι ήταν απούσα, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσης του είπε: «υπάρχουν και απόντες  που έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι».

Ειπώθηκε ότι επειδή ο δρόμος ήταν αγροτικός χρειαζόταν να γίνει διαπιστωτική πράξη από την Περιφέρεια προκειμένου να περάσει η αρμοδιότητα  από τον ΤΟΕΒ στο δήμο Φαιστού. Ήταν κάτι που ζητούσε και ο δήμος για να μπορέσει να κάνει έργα, διαφορετικά τα χέρια του ήταν δεμένα. Ο κ. Κουκιαδάκης υποστήριξε ότι πράγματι για το βόρειο τμήμα του αναδασμού η διαπιστωτική πράξη έγινε τρεις ημέρες πριν την τραγωδία, όμως για το νότιο τμήμα του αναδασμού η διαπιστωστική πράξη έγινε το 2017.

 Αντιδράσεις για τη διαπιστωτική

Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κατηγορούμενους και στους συνηγόρους τους, οι οποίοι διαψεύδουν ότι υπήρξε διαπιστωτική πράξη του 2017 για το κομμάτι του Γεροποτάμου που έγινε η τραγωδία και γι’ αυτό υπέβαλαν αίτημα να προσκομιστούν στο δικαστήριο οι σχετικοί πίνακες και χάρτες.

Κατά την υπεράσπιση, η διαπιστωτική πράξη ήταν ως μη γενόμενη αφού συνέπεσε χρονικά με την τραγωδία και άρα δεν είχε κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Υποστηρίζεται ακόμα ότι όλα τα αντιπλημμυρικά έργα και τις συντηρήσεις τις είχε κάνει με νόμο η Περιφέρεια, αποδίδει ευθύνες στην Αστυνομία που δεν ενήργησε ως όφειλε, ενώ σε σχέση με τον ΤΟΕΒ, υποστηρίζεται, ότι ο ρόλος του δεν ήταν τόσο υποβαθμισμένος καθώς είχε κάποιες αρμοδιότητες όπως οι σημάνσεις.

Τους κατηγορούμενους εκπροσωπούν οι συνήγοροι, Γιώργος Στειακάκης, Αλεξάνδρα Σπανάκη, Μιχάλης Σφακιανάκης και Ζαχαρίας Καλογιαννάκης, ενώ τις οικογένειες των θυμάτων εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Γιώργος Κοκοσάλης. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 30 Ιανουαρίου.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση