Η εμπορικότητα της Λ. Καλοκαιρινού. Πόσα καταστήματα είναι κλειστά;

Γεώργιος Τσικνάκης
Γεώργιος Τσικνάκης

"Στοιχείο παρακμής της οικονομικής δραστηριότητας των οδών αυτών και κατ΄ επέκταση της πόλης του Ηρακλείου"

Του Γιώργου Τσικνάκη*

Ένας περίπατος κατά μήκος της Λ. Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο, από τη Χανιόπορτα μέχρι την οδό  Ίδης δημιουργεί συναισθήματα θλίψης, απογοήτευσης και προβληματισμού για την εμπορική δραστηριότητα, την οικονομία γενικότερα και την οικονομία της πόλης μας, του Ηρακλείου.

Ειδικότερα.  Ξεκινώντας από τη Χανιόπορτα και πηγαίνοντας ανατολικά προ το κέντρο της πόλης διαπιστώνει ο περιπατητής:

Στο τμήμα της Λεωφόρου μέχρι την οδό Δελημάρκου (γωνία του Ξενοδοχείο ΗΡΑΚΛΕΙΟ) υπάρχουν από τη αριστερή – βόρεια πλευρά 24 κενά καταστήματα.  Αντίστοιχα από τη δεξιά - νότια πλευρά υπάρχουν 14 κενά καταστήματα.

Στο τμήμα της Λεωφόρου από την οδό Δελημάρκου μέχρι την οδό Γιαμαλάκη / Αγίου Μηνά υπάρχουν από την αριστερή – βόρεια πλευρά 7 κενά καταστήματα.  Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα αυτό τα λειτουργούντα καταστήματα είναι μόνο 5. Αντίστοιχα από τη δεξιά - νότια πλευρά υπάρχουν 4 κενά καταστήματα.

Στο τμήμα της Λεωφόρου από την οδό Γιαμαλάκη / Αγίου Μηνά μέχρι την οδό Μουρέλου υπάρχουν από τη αριστερή – βόρεια πλευρά 10 κενά καταστήματα.  Αντίστοιχα από τη δεξιά - νότια πλευρά υπάρχουν 6 κενά καταστήματα.

Τέλος στο τμήμα της Λεωφόρου από την οδό Μουρέλου μέχρι την οδό Ίδης υπάρχουν από τη αριστερή – βόρεια πλευρά 5 κενά καταστήματα.  Στην αντίστοιχη δεξιά - νότια πλευρά υπάρχουν του τμήματος αυτό δεν υπάρχουν κενά καταστήματα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω τα κενά καταστήματα σε όλο το μήκος της Λ. Καλοκαιρινού ανέρχονται σε:  24 + 14 + 7 + 4 + 10 + 6 + 5 = 70.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα της Λεωφόρου από οδούς Γιαμαλάκη / Αγίου Μηνά μέχρι την οδό Ίδης (μήκος 227 μ.)τα κενά καταστήματα ανέρχονται σε 7 + 4 + 10 + 6 + 5 = 32.     Στο τμήμα της Λεωφόρου από την οδό Μουρέλου  μέχρι την οδό Ίδης (μήκος 100 μ.) τα κενά καταστήματα ανέρχονται σε 10 + 6 + 5 = 21.  Επισημαίνω ότι στις καλές εποχές, μέχρι το 2009 – 2010, για να βρεις κατάστημα στο τμήμα της Λεωφόρου από τις οδούς Γιαμαλάκη / Αγίου Μηνά μέχρι την οδό Ίδης  και ιδιαίτερα στο τμήμα από την οδό Μουρέλου  μέχρι την οδό Ίδης, αφενός έπρεπε να περιμένεις αρκετό χρονικό διάστημα και αφετέρου να πληρώσεις ένα σημαντικό ποσό για φήμη και πελατεία (αέρα) και σε κάθε περίπτωση και υψηλό μίσθωμα.

Το ίδιο συμβαίνει και στην πρώην εμπορικά ακμάζουσα οδό Αγίου Μηνά και αριστερά (βόρεια) υπάρχουν 6 κενά καταστήματα και δεξιά (νότια) 12.  Εδώ σημειώνω ότι από την αριστερή – βόρεια πλευρά το μεγαλύτερο μέρος της πλευράς καλύπτεται από το Υποκ/μα ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ Αγίου Μηνά), την πρόσοψη του προαύλειου χώρου του Μητροπολιτικού Ι. Ναού του Αγίου Μηνά  και το κτίριο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης.      

Βέβαια σήμερα έχουν δημιουργηθεί νέες εμπορικές πιάτσες, συγκεκριμένα έχουν αναπτυχθεί σε κύριες εμπορικές οδούς η οδός Δαιδάλου, η οδός 1821, η οδός Δικαιοσύνης, η Πλατεία Λιονταριών και η οδός 25ης Αυγούστου.

Όμως το σύνολο των καταστημάτων των οδών αυτών δεν απέχει πολύ από το σύνολο των καταστημάτων της Λ. Καλοκαιρινού και των οδών Αγίου Μηνά και Κυρίλλου Λουκάρεως.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις – διαπιστώσεις αποτελούν στοιχείο παρακμής της οικονομικής δραστηριότητας των οδών αυτών και κατ΄ επέκταση της πόλης του Ηρακλείου.

Τόσο οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, όσο και οι έμποροι των οδών αυτών αγωνιούν, βρίσκονται σε απόγνωση, εντεινόμενη από τη γενικότερη επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση, την οποία προσπαθεί η κυβέρνηση να ωραιοποιήσει επικαλούμενη διάφορους θετικούς οικονομικούς δείκτες. Δείκτες οι οποίοι είναι άσχετοι με την καθημερινότητα των πολιτών και τα πραγματικά προβλήματα τους (ακρίβεια, κατάσταση δημόσιας υγείας και παιδείας, ανεργία, κόστος στέγασης, κόστος ενέργειας, κ.λ.π.) τα οποία διογκώνονται. 

Ασφαλώς δεν θα διαφεύγει η παραπάνω κατάσταση της προσοχής των αρμοδίων φορέων, Κυβέρνησης, Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Δήμου Ηρακλείου, κ.λ.π.  Το ερώτημα είναι τι κάνουν ή τι σκοπεύουν να κάνουν για να βελτιώσουν την κατάσταση;  Ας αναλάβει κάποιος από τους παραπάνω την πρωτοβουλία συντονισμού αυτών, διερεύνησης των αιτίων του προβλήματος και αναζήτησης προτάσεων και αποτελεσματικών μέτρων βελτίωσης ή τουλάχιστον μη επιδείνωσης της κατάστασης. Μάλιστα ενόψει των προσεχών εκλογών στο Επιμελητήριο Ηρακλείου είναι ευκαιρία για τους υποψηφίους να διατυπώσουν σχετικές προτάσεις.

Υ.Γ. Τα παραπάνω αποτελούν διαπίστωση καθώς περπατώ την πόλη, αναλογίζομαι τις εποχές που ήκμαζε το εμπόριο στο Ηράκλειο και προβληματίζομαι για το μέλλον των μικρών εμπορικών καταστημάτων με την «επιδρομή» διαφόρων μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, που κατακλύζουν τις πιο εμπορικές οδούς τη πόλης και συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο τζίρο της εμπορικής κίνησης.    

* Ο κ. Γιώργος Τσικνάκης είναι δικηγόρος, πρώην Γραμματέας Π.Ε. ΠΑΣΟΚ Κρήτης

Φωτογραφία αρχείου via imageonline.gr/Στέφανος Ραπάνης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ