ΚΟΣΜΟΣ
Μήνυμα Ιμάμογλου από φυλακή: «Αυτές οι κάλπες θα στηθούν, το έθνος θα δώσει στην κυβέρνηση ένα αξέχαστο χαστούκι»
«Ψήφος εμπιστοσύνης» οι εσωκομματικές εκλογές του CHP

Το πρώτο μήνυμά του μέσα από τις φυλακές της Σηλυβρίας έστειλε ο προφυλακισμένος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, κάνοντας αναφορά στην υψηλή συμμετοχή στην εσωκομματική ψηφοφορία στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) για να πάρει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, όποτε κι αν γίνουν αυτές.
«Αυτές οι κάλπες θα στηθούν και το έθνος θα δώσει σε αυτή την κυβέρνηση ένα αξέχαστο χαστούκι» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Το μήνυμα του Εκρέμ Ιμάμογλου έχει ως εξής:
«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια είδηση από τη φυλακή της Σηλυβρίας που με έκανε πολύ χαρούμενο.
Υπήρξε ρεκόρ συμμετοχής στις προκριματικές προεδρικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματός μας.
Ψήφισαν 15 εκατομμύρια πολίτες μας. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αυτής της χώρας, που πληγώθηκαν από την τυραννία της κυβέρνησης, την κατεστραμμένη οικονομία, την αξιοκρατία και την ανομία, έτρεξαν στις κάλπες.
Είπαν "φτάνει πια" στον Ερντογάν.
Στέλνω τους χαιρετισμούς μου στα εκατομμύρια που φώναξαν απόψε στο Σαρατσχανέ και στις πλατείες σε όλη τη χώρα μου.
Αυτές οι κάλπες θα στηθούν και το έθνος θα δώσει σε αυτή την κυβέρνηση ένα αξέχαστο χαστούκι».
Μιλώντας στην πολυπληθή καθημερινή πλέον συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ είπε ότι περισσότεροι από 14.850.000 πολίτες σε όλη τη χώρα προσήλθαν στις κάλπες για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Εκρέμ Ιμάμογλου.
Περίπου 20 εκατομμύρια ψήφισαν υπέρ του Ιμάμογλου, δήλωσε ο δήμαρχος της Άγκυρας
Ο δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου της 'Αγκυρας, ο Μανσούρ Γιαβάς, μετά την ολοκλήρωση στις 19:00 τοπική ώρα της εσωκομματικής ψηφοφορίας στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), δήλωσε ότι περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν σε κάποιο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσουν υπέρ της ανάδειξης του Εκρέμ Ιμάμογλου ως υποψηφίου για την προεδρία της χώρας.
«Νομίζω ότι περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν σε ένα εκλογικό τμήμα στο οποίο δεν ήταν υποχρεωμένοι να πάνε και ψήφισαν σήμερα. Η ώρα για πρόωρες εκλογές έχει ήδη παρέλθει» δήλωσε ο Μανσούρ Γιαβάς.
Ο ίδιος είπε ακόμη ότι «αν δεν είχαν συμβεί αυτά τα γεγονότα σήμερα, ίσως να μην υπήρχε τόσο μεγάλη συμμετοχή. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάνεις κάτι παράνομο, η αντίδραση είναι πολύ μεγάλη. Με τις πρόωρες εκλογές, ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει παράδειγμα για την Τουρκία. Γιατί το να βάζεις τρικλοποδιά στον αντίπαλό σου δεν είναι δημοκρατικό».
Ο πρόεδρος του CHP καλεί τους Τούρκους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα που διαφημίζονται στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης
Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ κάλεσε σήμερα τους υποστηρικτές του προφυλακισμένου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα που διαφημίζονται στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.
Μιλώντας στην πολυπληθή καθημερινή πλέον συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ο Οζγκιούρ Οζέλ δήλωσε: «Απευθύνομαι σε όλους τους τηλεθεατές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή μπροστά στην τηλεόραση, σε όσους η καρδιά τους είναι εδώ με τον πρόεδρο Εκρέμ. […] Είναι σαφές από πού τροφοδοτούνται τα κομματικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό των διαφημίσεών τους από εμάς. Μας πωλούν τα προϊόντα, αλλά υπηρετούν το παλάτι».
Στη συνέχεια ο Οζγκιούρ Οζέλ είπε ότι θα ανακοινώσει τα εμπορικά σήματα ένα προς ένα προκειμένου οι καταναλωτές να δείξουν τη δύναμή τους. «Μποϊκοτάρετε όσους αγνοούν αυτή την πλατεία. Οι καλές μέρες έχουν τελειώσει, αγάπη μου. Ή θα μας δεις ή θα δεις τον πάτο».
Σύσκεψη υπό την Κεντρική Τράπεζα των τουρκικών τραπεζών εν μέσω ανησυχιών λόγω της πολιτικής κρίσης
Το προεδρείο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και εκπρόσωποι τραπεζών που είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τραπεζών της Τουρκίας συναντήθηκαν για να αξιολογήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά, στη σκιά των αναταράξεων που προκαλεί η πολιτική κρίση, εξαιτίας της σύλληψης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Οικονομικοί κύκλοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το πώς θα αντιδράσουν αύριο, Δευτέρα, όταν ανοίξουν οι αγορές.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Τραπεζών της Τουρκίας αναφέρεται: «Η συνάντηση, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 21 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Κεντρικής Τράπεζας. Κατά την τεχνική συνάντηση, επισημάνθηκε ότι με τη στενή συνεργασία όλων των αρμόδιων θεσμικών οργάνων, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά και αποφασιστικά στο πλαίσιο των κανόνων της αγοράς για τη διατήρηση της σταθερότητας».
Μετά τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, προκλήθηκε ταραχή στις τουρκικές αγορές, με το Χρηματιστήριο να αναγκάζεται να διακόπτει συχνά τη συνεδρίαση και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου να κάνει «βουτιά» και να χάνει την πρώτη ημέρα έως και 8%, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας.
Η Κεντρική Τράπεζα παρενέβη στην αγορά διοχετεύοντας 12 δισεκατομμύρια δολάρια την πρώτη ημέρα της μεγάλης ανόδου της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας αποτράπηκε με την πώληση επιπλέον 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη και την Παρασκευή. Έτσι, οι συνολικές πωλήσεις σε τρεις ημέρες έφτασαν τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια.