ΑΠΟΨΕΙΣ

Η δυσμενής διάκριση της Πολιτείας προς τους νοσηλευτές

Ο ρόλος του Νοσηλευτή δεν ενδυναμώνεται και δεν εκσυγχρονίζεται μέσα στο σύστημα υγείας αλλά το αντίθετο: αποδυναμώνεται, υποτιμάται και αδικείται

No profile pic

Του Βαγγέλη Παπαδάκη

Οι Νοσηλευτές και Νοσηλεύτριες αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ, στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις καθημερινά το ΕΣΥ. Είναι σε όλους γνωστό ότι το ΕΣΥ στέκεται ακόμα όρθιο, χάρη στους Νοσηλευτές, στους ιατρούς και στους άλλους επαγγελματίες υγείας που καθημερινά δίνουν με ήθος και αυτοθυσία έναν τεράστιο αγώνα για να στηρίξουν την υγεία του Έλληνα πολίτη παρά τα τεράστια προβλήματα  και  τις αντιξοότητες που υπάρχουν.

Η καθημερινή αυτή αυτοθυσία τους πρέπει να εκτιμάται από την πολιτεία. Οι κυβερνώντες οφείλουν να σέβονται και να υποστηρίζουν αυτή τους την προσφορά και όχι να πράττουν το αντίθετο.

Παρά ταύτα, παρατηρούμε να συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα, οι συνθήκες εργασίας να συνεχίζουν να μην βελτιώνονται, ο ρόλος του Νοσηλευτή να μην ενδυναμώνεται και να μη εκσυγχρονίζεται  μέσα στο σύστημα υγείας αλλά το αντίθετο να αποδυναμώνεται, να  υποτιμάται και να αδικείται σε σημείο  δε ακόμα και παραγωγής νόμων που αφορούν τους Νοσηλευτές, και που αντίκεινται στις συνταγματικές αρχές, όπως αυτού του Ν. 4354/2015 (άρθρο 16). Στο συγκεκριμένο νόμο επιτελείται διάκριση εις βάρος των Νοσηλευτών, σε επίδομα θέσης ευθύνης. 

Για τη συγκεκριμένη διάκριση-αλλά και για όλες τις άλλες τις καθημερινές άτυπες και τυπικές-οφείλω να εκφράσω την αγανάκτησή μου. Όχι ως ωφελούμενος από αυτή, αλλά ως Νοσηλευτής υπό την έννοια της διάκρισης αυτής καθεαυτής, καθώς μόνο έλλειψη σεβασμού και αναγνώρισης στην πράξη του πολύτιμου έργου των Νοσηλευτών αποτελεί η θλιβερή  αυτή πραγματικότητα της διάκρισής τους από την πολιτεία.

Η αρχή της ισότητας (του συντάγματος) και ίσης μεταχείρισης (του εργατικού δικαίου), κλονίστηκε και βεβηλώθηκε συγκεκριμένα από τους κυβερνώντες, με την ψήφιση του νόμου 4354/2015 (άρθρο 16), καθώς με το νόμο αυτό δυσμενώς θεσπίστηκε οι προϊστάμενοι Νοσηλευτές-τριες να παίρνουν μειωμένο επίδομα θέσης ευθύνης κατά 40 € λιγότερο, έναντι των προϊσταμένων άλλων τμημάτων, άλλων υπηρεσιών (πχ τεχνικής, διοικητικής υπηρεσίας).

Με προσφυγή κρίθηκε ως Αντισυνταγματική από το ΣτΕ η άνιση αυτή μισθολογική μεταχείριση που είχαν οι προϊστάμενοι των τμημάτων της Ιατρικής και Νοσηλευτικής υπηρεσίας των νοσοκομείων, σε σχέση με τους προϊσταμένους διοικητικών υπηρεσιών, κρίνοντας ότι ίδιο επίδομα θέσης ευθύνης δικαιούνται όλοι οι προϊστάμενοι στο δημόσιο αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών (874/2018) η συγκεκριμένη μείωση «αντίκειται στην αρχή της ισότητας που κατοχυρώνεται με το άρθρο 4 παρ.1  του Συντάγματος, δεδομένου ότι η εξαίρεση των προϊσταμένων τμημάτων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων…δεν παρίσταται δικαιολογημένη, ενόψει και των αναφερόμενων στην αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού, κατά την οποία το σύστημα αμοιβών που θεσπίζεται υπόκειται μεταξύ άλλων στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, που κατοχυρώνονται με την μισθολογική εξέλιξη, ανάλογα με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του υπαλλήλου, καθώς και με την προσωπική του απόδοση, δηλαδή την προσωπική του αξία και ικανότητα, που αποτιμάται για κάθε πρόσωπο με ίσους όρους, σε συνάρτηση με το επίπεδο θέσης ευθύνης  που κατέχει, τις συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας, την άσκηση των αρμοδιοτήτων και την επίτευξη της εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας στην οποία ανήκει…»

Όλοι σήμερα μιλούν για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας, εκσυγχρονισμός όμως δεν νοείται χωρίς τη στήριξη και αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης του Νοσηλευτή, που είναι θεμελιώδη στα σύγχρονα και προηγμένα συστήματα υγείας. Τα τελευταία σέβονται, ενισχύουν και υποστηρίζουν το ρόλο του και αναγνωρίζουν ότι η καλή νοσηλευτική στελέχωση και ο καλά εκπαιδευμένος και ικανοποιημένος Νοσηλευτής λειτουργεί, μεταξύ άλλων, ως παράγοντας μεγιστοποίησης της ποιότητας, της αποδοτικότητας και του κόστους–οφέλους των συστημάτων υγείας, λειτουργώντας ως οικονομικός πολλαπλασιαστής ωφέλειας. Σε καμία δε περίπτωση δεν τον αδικούν οικονομικά!

Και ερωτώνται οι κυβερνώντες τι κάνουν για όλα τα παραπάνω; Τι κάνουν συγκεκριμένα μετά και από την απόφαση του ΣΤΕ; Tι περιμένουν; Γιατί συνεχίζουν να συμπεριφέρονται αδίκως προς τους Νοσηλευτές; Θεωρούν τους  Νοσηλευτές παιδιά ενός κατώτερου θεού;

 

*Ο Β. Παπαδάκης, είναι Νοσηλευτής και Οικονομολόγος, ειδικευμένος στην δημόσια υγεία και στην διοίκηση υπηρεσιών υγείας, Προϊστάμενος τμήματος στο ΒΓΝΗ, Α. Γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος περιφέρειας Κρήτη και εκπρόσωπος στην κεντρική ΕΝΕ, Ε. Συνεργάτης. του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Κρήτης, Επιστημ. Συνεργάτης του ΚοιΣΠΕ ΜΙΤΟΣ,  μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος- ΤΑΚ  και Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση