Γιατί δεν αλλάζει τίποτα σε αυτή τη χώρα!

Κώστας Μπογδανίδης
Κώστας Μπογδανίδης

Τι έχει αλλάξει από την Ελλάδα του 19ου αιώνα που περιγράφουν οι περιηγητές; Μα, σχεδόν τίποτα!

  

Του Κώστα Α. Μπογδανίδη

     

Στα 1886 ένας διάσημος για την εποχή του Γερμανός οφθαλμίατρος, ο Ιούλιος Χίρσμπεργκ επισκέφτηκε την Ελλάδα και περιέγραψε τα όσα είδε. Μεταξύ αυτών και σε μια συζήτηση με τον Χαρίλαο Τρικούπη εντυπωσιάστηκε το πως είχαμε τότε…250 βουλευτές- όταν ολόκληρη Γερμανία είχε 400!

Επίσης διαπίστωσε ότι ενώ δεν είχαμε εργατικά χέρια , από τότε σπούδαζαν πάρα πολλοί δικηγόροι και γιατροί.

«Το 1886 βρήκα στην Αθήνα 23 οφθαλμιάτρους σχεδόν όσους έχει και το Βερολίνο που έχει εκατομμύρια κατοίκους. Για να έχουν οι άνεργοι δικηγόροι δουλειά, επιδίδονται στην πολιτική. Γιατροί και δικηγόροι είναι επίσης δήμαρχοι στα μικρότερα μέρη» έγραφε.

Αλλά και 3 δεκαετίες  νωρίτερα ένας Γάλλος περιηγητής, ο Εντμοντ Αμπού, είχε φτάσει στην Ελλάδα, τα χρόνια του Όθωνα. Έγραφε το 1852:

«Κατά τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου η νεολαία όλη σπούδαζε νομικά. Όταν πια στα δικαστήρια γινόταν το αδιαχώρητο ρίχτηκαν στην ιατρική. Σήμερα, το βασίλειο διαθέτει μια στρατιά δικαστών και δικηγόρων και μια στρατιά γιατρών χωρίς να αναφέρουμε και τη στρατιά των αξιωματικών». Αυτά έγραφε χωρίς να υπολογίζει και τη…στρατιά των δημοσιογράφων αν και είναι προφανές πως όλες οι προηγούμενες ομάδες επαγγελμάτων στρέφονται ή γίνονται εύκολα δημοσιογράφοι.

Τι έχει αλλάξει από την Ελλάδα του 19ου αιώνα που περιγράφουν οι περιηγητές; Μα, σχεδόν τίποτα! Αναλογιζόμουν τι έχει τραβήξει κι αυτή η δύσμοιρη χώρα από τους δικηγόρους, γιατρούς και δημοσιογράφους που ζητούν τον... ζωτικό χώρο τους. Ειδικά το τελευταίος δεκαήμερο που ακούω τις αναλύσεις για τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό περί προσωπικών δεδομένων ομολογώ ότι έχω εντυπωσιαστεί! Ναι, τίποτα δεν έχει αλλάξει σε τούτο τον τόπο. Ενώ είναι ένα θέμα…ευρωπαϊκό παντού η συζήτηση γίνεται συγκροτημένα, με χαμηλούς τόνους, σοβαρά. Χωρίς τις φαιδρότητες που εξαπολύουν ορισμένοι γιατί έχουν μυριστεί αίμα και…χρήμα!

Έχει γίνει η συζήτηση για τα προσωπικά δεδομένα και το νέο κανονισμό GDPR το ιερό δισκοπότηρο της γνώσης και της εξειδίκευσης που μεταφράζεται σε πολλά λεφτά για…ενημέρωση και δηλώσεις συναινέσεως!

«Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι, να ζητάτε γραπτές δηλώσεις ακόμη και για μια συνέντευξη ή μια δήλωση στην τηλεόραση» λένε ορισμένοι εγχώριοι αναλυτές. Τόσο βαθυστόχαστη ανάλυση που λες πάει θα…παραιτηθεί ο νομοθέτης!

Τι να παραιτηθεί δηλαδή που θα βαρέσει ενέσεις με τα όσα γίνονται στην Ελλάδα.

Δεν βλέπουν τον στόχο,  απλώς διαστρεβλώνουν τις προθέσεις του νομοθέτη, όσοι   έχουν δει στη νέα πραγματικότητα την ευκαιρία να βγάλουν κανένα φράγκο.

Ακόμη και ο Βίσμαρκ θα το έλεγε διαφορετικά όταν σκέφτηκε πως «οι άνθρωποι δεν πρέπει να βλέπουν πως φτιάχνονται δυο πράγματα: οι νόμοι και τα λουκάνικα.». Και το πως τα σερβίρουν ορισμένοι, θα προσέθετε σήμερα.



δημοσιεύθηκε στο ΣΤΙΓΜΑ της Πατρίδος.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ