Σύμβουλος Ζελένσκι: Στόχος της επίθεσης στο Κουρσκ να παρασύρουμε τη Μόσχα σε δίκαιες, ειρηνευτικές συνομιλίες

Newsroom
Newsroom

Το σχόλιο του συμβούλου του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ, έρχεται σε μια στιγμή όπου η Ρωσία κατηγορεί τις δυτικές δυνάμεις για εμπλοκή στην εισβολή στο Κουρσκ

Ως μια κίνηση που είχε στόχο να φέρει τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία από ισχυρότερη θέση περιγράφει την επίθεση στο Κουρσκ ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ, ενώ παράλληλα η Ρωσία επιτίθεται στη Δύση για την εμπλοκή της στην επιχείρηση.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε σήμερα ότι η διασυνοριακή εισβολή του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας ήταν αναγκαία για να πείσει τη Μόσχα να αρχίσει «δίκαιες, ειρηνευτικές» συνομιλίες.

Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ είπε ότι η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει το Κουρσκ, αλλά πρέπει να αναγκάσει τη Ρωσία να αρχίσει συνομιλίες με τους όρους του Κιέβου.

«Πρέπει να προκαλέσουμε σημαντικές τακτικές ήττες στην Ρωσία», έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση του στην εφαρμογή Telegram. «Στην περιοχή του Κουρσκ, βλέπουμε καθαρά πως το στρατιωτικό εργαλείο χρησιμοποιείται αντικειμενικά για να πείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να μπει μέσα σε μια δίκαιη διαπραγματευτική διαδικασία»

Η Ουκρανία εξαπέλυσε μια διασυνοριακή επίθεση στην Ρωσία την περασμένη εβδομάδα και κατέλαβε τμήμα της περιοχής Κούρσκ.

Και οι δύο πλευρές συνέχισαν τις επιθέσεις τους την Παρασκευή, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πλησίαζαν πιο κοντά στην κομβική πόλη Ποκρόφσκ στο Ντονέτσκ, ενώ η Ουκρανία φαινόταν να εδραιώνει τα κέρδη της στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.

Η Ρωσία κατηγόρησε το ΝΑΤΟ και γενικότερα τη Δύση για υποστήριξη της ουκρανικής εισβολής, συμπεριλαμβανομένης της άδειας χρήσης δυτικού εξοπλισμού. Ωστόσο, Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να χρησιμοποιεί βρετανικό εξοπλισμό στις επιχειρήσεις της, ακόμα και εντός της Ρωσίας.

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστές σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και σήμερα ελέγχει περίπου το 18% του εδάφους της.

Πηγή: news24/7

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ