ΑΠΟΨΕΙΣ

Φιλοξενία προσφύγων σε κρουαζιερόπλοια - Μήπως είναι λύση;

Δέκα ενοικιασμένα κρουαζιερόπλοια θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έως και 30.000 ανθρώπους με συνθήκες ανθρώπινες.

No profile pic

Της Αθηνάς Σπανάκη-Κοχιαδάκη


Το προσφυγικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας σήμερα. Σίγουρα δεν είναι πρόβλημα ελληνικό.  Είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα λόγω της γεωγραφικής θέσης της, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι οικονομικές συγκυρίες την έχουν γονατίσει. Η λύση, λοιπόν είναι απαραίτητο  να έρθει μέσα από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς. . 

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει  να επιδιώξει τα σύνορα της Ελλάδας να γίνουν ουσιαστικά σύνορα της Ευρώπης. Η Ευρώπη να αναλάβει και να εγγυηθεί τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Και αυτό να γίνει, όχι τόσο για την αποτροπή εισόδου των μεταναστών (για να μη παρεξηγηθώ πάλι), όσο για την καταγραφή και τον διαχωρισμό τους σε μετανάστες/πρόσφυγες. Δεύτερο, θα πρέπει να αναλάβει την φροντίδα τους όπως προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. Τρίτο, θα πρέπει να απαιτήσει ικανή χρηματοδότηση απ' ευθείας στο Ελληνικό κράτος, και όχι μέσω διαφόρων ΜΚΟ. Τέταρτο, θα πρέπει να εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο με τη συνεργασία περιφερειών και τοπικών αρχών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Κατ αρχάς, θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός προσφύγων/ μεταναστών και καταγραφή των αναγκών και των επιδιώξεων τους.  Η αρχική φιλοξενία και φροντίδα αυτών των συνανθρώπων μας θα μπορούσε να γίνει σε πλοία. Δέκα ενοικιασμένα κρουαζιερόπλοια θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έως και 30000 ανθρώπους με συνθήκες ανθρώπινες. Εκεί, θα γινόταν η καταγραφή τους και ο διαχωρισμός τους σε πρόσφυγες/μετανάστες, όπως και η ιατροφαρμακευτική τους φροντίδα (εμβολιασμοί, θεραπεία κλπ).Επιπλέον, η λύση των πλοίων δίνει το πλεονέκτημα με τα ίδια πλοία να προωθηθούν οι  πρόσφυγες και οι μετανάστες στις χώρες υποδοχής τους ή πίσω στη πατρίδα τους, ξεπερνώντας τα εμπόδια των κλειστών συνόρων και της αντίδρασης χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά αυτούς που θα μείνουν στην Ελλάδα, η κατανομή τους θα πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες και της ιδιομορφίες κάθε περιοχής.  Επίσης, η κατανομή θα πρέπει να λάβει υπόψιν και τις επιθυμίες των ίδιων των προσφύγων-μεταναστών. Με διαφορετικό τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπισθούν αυτοί που βλέπουν προσωρινή τη φιλοξενία τους στη χώρα μας και με διαφορετικό αυτοί που βλέπουν προοπτική μόνιμης εγκατάστασης. Στους πρώτους, η φιλοξενία σε μαζικούς χώρους φαίνεται η καλύτερη λύση, ενώ, για τους δεύτερους, η εγκατάσταση σε σπίτια και η ενσωμάτωση στις τοπικές κοινωνίες είναι η μοναδική λύση. Ευνόητο είναι ότι χώρους μαζικής φιλοξενίας δε θα έβλεπα στην Κρήτη, αλλά ούτε σε άλλο τουριστικό μέρος της χώρας μας.

Δυστυχώς, δεν είμαι αισιόδοξη. Η Κυβέρνηση διακατεχόμενη από τις αριστερές ιδεοληψίες της και θεωρώντας οτι κατέχει τη μοναδικότητα της κοινωνικής ευαισθησίας προσπαθεί να επιβάλλει καταστάσεις χωρίς καμμία προηγούμενη συνεννόηση ή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία .Ακόμη και τώρα και μετά την δικαιολογημένη αντίδραση κομμάτων και κοινωνίας κρατάει στην ουσία κλειστά τα χαρτιά της. Πολύ φοβάμαι οτι στο τέλος φέρνοντας σαν δικαιολογία την πίεση του χρόνου θα επιβάλλει αυτό που έχει στο μυαλό της- που δυστυχώς δεν ξέρουμε τι είναι- αγνοώντας τις οποιεσδήποτε αποφάσεις των τοπικών θεσμικών οργάνων.

 

Η Αθηνά Σπανάκη - Κοχιαδάκη είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Μέλος της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων ΝΔ - Υπεύθυνη Κρήτης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση