ΑΠΟΨΕΙΣ

Είναι και η αφαλάτωση… stupid!

Όλα αυτά τα χρόνια που εμείς «γαργαλούσαμε» τον Αλμυρό, κάποιοι άλλοι περισσότερο σοβαροί έβρισκαν τις λύσεις για τα δικά τους προβλήματα ύδρευσης.

No profile pic

Του Παναγιώτη Αναστασάκου

 

Εδώ και ένα μήνα, η υπόθεση της αναμενόμενης έλλειψης νερού για τη θερινή περίοδο, αλλά και η διαχρονική αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας στο Ηράκλειο γενικότερα, βρίσκεται στο προσκήνιο, αφού διαπιστώσαμε ότι το φράγμα Αποσελέμη, δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα.  

Πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο τύπο, εκτενής αρθρογραφία, εκπομπές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, δηλώσεις αρμοδίων αλλά και παρεμβάσεις αναρμοδίων, απολογίες ή δικαιολογίες υπευθύνων, αλληλοκατηγορίες για παλιές ιστορίες και παραλείψεις, προσπάθειες απόσεισης ευθυνών κυρίως από τους αιρετούς αλλά και ένα σωρό άλλες παρεμβάσεις, κρατούν το θέμα στην επιφάνεια και δεν μας αφήνουν να πλήξουμε.

Μόνο προτάσεις για δεήσεις σε λιτανείες ….βροχής, όπως έγιναν το 2016, δεν ακούσαμε ακόμη.

Έχουμε δηλαδή, ότι χρειάζεται, για να δημιουργηθεί μία …πλήρης και πλατειά σύγχιση στο θέμα, ενώ για την πραγματική ταμπακιέρα, για το πως δηλαδή θα έχουμε νερό το καλοκαίρι και τα επόμενα καλοκαίρια, ούτε κουβέντα.

Μας είπαν για τις μελέτες στα νέα διαχειριστικά σχέδια στις λεκάνες απορροής που καθυστερούν, που είναι κάτι σαν αυτό που λέει στο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», ο Καζαντζάκης : «Ο Γρηγόρης εγρηγόρει κι ο Μελέτης εμελέτα, κι ο Γρηγόρης την επήρε του Μελέτη τη γυναίκα»!.

Άλλοι μίλησαν για κάποιες γεωτρήσεις σε νέα πεδία, κάποιοι θυμήθηκαν την «πολυσυζητημένη» ανύψωση του φράγματος στον Αλμυρό,  κάποιοι  άλλοι πρότειναν τα παιχνίδια με το χρωματισμό των νερών, λες και «τα παιδιά συνεχώς θα …παίζει»  και κάποιοι τέλος ανέσυραν από τα συρτάρια ακόμη την υδρευτική σήραγγα στην Κέρη του 2001, έτσι για να έχουμε σε ποικιλία να λέμε.

Η σύγχιση λοιπόν καλά κρατεί, αγκαλιά όμως να μην το ξεχνάμε, με τη λειψυδρία... 

Δεν έχω απολύτως καμία πρόθεση να προσφέρω στη σύγχυση αυτή, (ούτε και σαν αγανακτισμένος ή καλλίτερα σαν διψασμένος πολίτης), αλλά έχω την άποψη πως καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουν κάποιες αλήθειες για το θέμα και να αναφερθούν κάποια κραυγαλέα παραδείγματα, ίσως και προς μίμηση.

  • Το Ηράκλειο είναι η Τρίτη σε μέγεθος πόλη στην Ελλάδα και η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε επί πολλά χρόνια τώρα με το να μην υπάρχει νερό στο δίκτυο, η να υπάρχει μόνο για λίγες ώρες την ημέρα, είναι μία κατάσταση τριτοκοσμική και απαράδεκτη, με ότι επιπτώσεις έχει αυτό στην ποιότητα της ζωής μας, στον τουρισμό, στην ανάπτυξη κλπ.
  • Είναι ακόμη βέβαιο πως και αυτό το καλοκαίρι θα μας λείψει σημαντικά το νερό, ενώ για το ενδεχόμενο αυτό, δεν ακούσαμε τίποτε το ανακουφιστικό από τους αρμοδίους της αυτοδιοίκησης, παρά μόνον ευχολόγια, απόσειση ευθυνών και  τελικά… συγνώμες.
  • Το επόμενο καλοκαίρι, στο βόρειο τμήμα της Ανατολικής Κρήτης, από το Γάζι μέχρι και τα Μάλια,  θα φιλοξενήσουμε περίπου 3.000.000 επισκέπτες - τουρίστες, αριθμός που τα επόμενα χρόνια θα αυξάνεται συνεχώς. Η λειψυδρία, αποτελεί ένα σημαντικά δυσμενή παράγοντα για τα οφέλη που θα μπορούσαμε να έχουμε από την αύξηση αυτή.
  • Σήμερα, σε σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, το πρόβλημα της λειψυδρίας λύνεται με μεθόδους αφαλάτωσης. Ήδη νησιά όπως η Μήλος, η Σαντορίνη, η Κεφαλονιά, η Πάτμος, η Μύκονος, η Σύρος, η Ιθάκη, η  Σύμη, η Νίσυρος, το Καστελόριζο, η Αίγινα, η Κεφαλονιά και ένα σωρό άλλα μικρά και μεγάλα, έχουν λύσει η βρίσκονται πολύ κοντά στο να λύσουν το πρόβλημα.
  • Η Πολιτεία, από το 2010 σε οργανωμένη μορφή και με επαναλαμβανόμενα προγράμματα χρηματοδότησης στα Κοινοτικά Πλαίσια στήριξης, χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες για  εγκαταστάσεις αφαλάτωσης. Σήμερα «τρέχουν» το Τομεακό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ, αλλά και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 2014 – 2020, στα πλαίσια των οποίων χρηματοδοτούνται περισσότερα από είκοσι πέντε έργα αφαλάτωσης σε όλη τη χώρα, ενώ από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, χρηματοδοτήθηκαν περισσότερα από 40 παρόμοια έργα και πρωτοβουλίες.
  • Από το ΕΠΠΕΡΑΑ, χρηματοδοτείται στο Δήμο Μαλεβυζίου, η πράξη «ΜΟΝΑΔΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ 3.000 Κ.Μ. ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ», η οποία θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι. Πρόκειται για τη δεύτερη μονάδα αφαλάτωσης νερού από τις εκροές του Αλμυρού, που θα διαθέτει ο Δήμος Μαλεβυζίου. Την πρώτη την είχε εξασφαλίσει  από το προηγούμενο ΕΣΠΑ της περιόδου 2010-2015.
  • Με τις δύο μονάδες αυτές ο Δήμος Μαλεβυζίου, έχει λύσει πλήρως το πρόβλημα ύδρευσης των δημοτών του παρέχοντας τους νερό επί 24 ώρες την ημέρα και για όλο το χρόνο.
  • Και ο Αλμυρός όπως δηλώνουν παράγοντες του Γαζίου, θα μπορούσε να επιλύσει μόνιμα, το πρόβλημα του Ηρακλείου.

Όλα λοιπόν αυτά τα χρόνια που οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για έργα αφαλάτωσης έπεφταν στη χώρα μας κυριολεκτικά σαν το χαλάζι, εμείς φαίνεται πως  …κρατούσαμε ομπρέλα.

Όλα αυτά τα χρόνια που εμείς «γαργαλούσαμε» τον Αλμυρό, κάποιοι άλλοι περισσότερο σοβαροί έβρισκαν τις λύσεις για τα δικά τους προβλήματα ύδρευσης.

Να πούμε λοιπόν καθαρά την άποψη μας, πως το πρόβλημα της λειψυδρίας στην πόλη μας θα μπορούσε να έχει λυθεί και με την προσφυγή σε σύγχρονες μεθόδους αφαλάτωσης.

Δυστυχώς όμως για μας, «οι μεταξωτές σκελέες απαιτούν και ….επιδέξια οπίσθια», για να μεταφράσουμε στην καθαρεύουσα τη γνωστή λαϊκή ρήση, αν με καταλαβαίνετε τι εννοώ.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση