ΑΠΟΨΕΙΣ

Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την αναδοχή και την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια;

Η κοινωνία μας, από πλευράς εκπαίδευσης, δεν είναι ακόμα επαρκώς έτοιμη να δεχτεί αυτό το προοδευτικό μέτρο.

No profile pic

Του Δημήτρη Μιμή 

Δεν θα ασχοληθώ με την πολιτική τοποθέτηση του κάθε κόμματος πάνω στο θέμα της αναδοχής ή της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, αν και το θέμα εξαρτάται απ΄ αυτά. Σε φυσιολογικές συνθήκες τα κόμματα εκφράζουν την άποψη της κοινωνίας.  Τι πρεσβεύει το κάθε  κόμμα πάνω στο θέμα το γνωρίζουμε όλοι. Θα υπάρξουν βέβαια  διαφοροποιήσεις  εντός των κομμάτων μέσα στη βουλή και αυτό θα το συναντήσουμε και στις συζητήσεις που θα γίνονται καθημερινά μεταξύ  μας.

Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια; Αν ναι γιατί να μην μπορούν και αυτά να υιοθετήσουν ένα παιδί;

Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Είμαι μάρτυρας, λόγω επαγγέλματος, και έχω την εμπειρία πολλών αναδοχών και υιοθεσιών σε ετερόφυλα ζευγάρια. Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά αυτά αλλά και οι ανάδοχοι και θετοί γονείς τους. Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται με επάρκεια θα έλεγα από το λιγοστό αλλά  εξειδικευμένο προσωπικό των υπηρεσιών πάνω στο θέμα. Όμως στην περίπτωση των ομόφυλων ζευγαριών  τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αυτό το προσωπικό, από τη μια μεριά, χρειάζεται εκπαίδευση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις.  Από την άλλη, η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί την αναδοχή ή την υιοθέτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια; Αυτό το σημείο, μάλιστα,  είναι ο κύριος λόγος των αντιρρήσεων που φέρουν όσοι αντιδρούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου. 

Πιστεύω ότι η κοινωνία μας, από πλευράς εκπαίδευσης, δεν είναι ακόμα επαρκώς έτοιμη να δεχτεί αυτό το προοδευτικό μέτρο.  Αυτό το λέω για πολλούς λόγους. Σήμερα στην αναδοχή αλλά κυρίως στην υιοθεσία παιδιών από ετερόφυλα ζευγάρια συναντάμε ποικίλα θέματα στα παιδιά αυτά, κυρίως όταν πληροφορούνται για την υιοθεσία αλλά και όταν  γνωστοποιείται το θέμα έξω από την οικογένεια, κυρίως στο σχολείο, σε σημείο το παιδί πολλές φορές να κακοποιείται ψυχολογικά από τ΄ άλλα παιδιά.  Στην πρώτη περίπτωση το πρόβλημα αντιμετωπίζεται πλήρως με την έγκαιρη  πληροφόρηση του παιδιού για την υιοθεσία του. Πιο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων όταν το παιδί το πληροφορηθεί αργότερα έχοντας να αντιμετωπίσει ακόμα και το σχολικό περιβάλλον που είναι επιθετικό στην περίπτωση αυτή.

Ας φανταστούμε όμως την περίπτωση αναδοχής η υιοθεσίας από ομόφυλο ζευγάρι.  Φανταστείτε επίσης τα παιδιά του σχολείου να πληροφορηθούν ότι ο συμμαθητής τους έχει δύο πατέρες η δύο μητέρες αντί έναν πατέρα και μία μητέρα. Θα μου επιτρέψετε να μη σας αποκαλύψω τα αποτελέσματα. Σας αφήνω να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Για μένα μπαίνουν τα εξής θέματα στην περίπτωση μας. Κατά αρχή είμαι θετικός σε ένα τέτοιο μέτρο και είμαι έτοιμος να δεχτώ έναν τέτοιο νόμο. Όμως πιστεύω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας μας δεν είναι έτοιμο να το δεχτεί και αυτό γιατί ακόμα είμαστε  μια παραδοσιακή κοινωνία. Αφετέρου υπάρχουν οι υπηρεσίες και το εξειδικευμένο προσωπικό που θα δεχτεί και θα αντιμετωπίσει επαρκώς τα νεοεμφανιζόμενα προβλήματα  αυτού του νέου θεσμού;  Έχει πραγματοποιηθεί η κατάλληλη προετοιμασία υποδοχής του θεσμού αυτού;   Από μέσα, όπως λένε, γνωρίζω καλά ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Όταν θέλεις να δημιουργήσεις ένα νέο θεσμό οφείλεις να τον υποστηρίζεις. Δεν πετάς έναν άνθρωπο στη θάλασσα, αν δεν ξέρει να κολυμπά χωρίς να έχεις τα μέσα να του παρέχεις  υποστήριξη.      

Πληροφοριακά σας αναφέρω οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ψηφίσει ένα τέτοιο νόμο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι  εμείς   θα κάνουμε το ίδιο χωρίς να προετοιμαστούμε για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε. Όταν θέλουμε να περάσουμε ένα νέο νόμο και  κυρίως όταν  αφορά κοινωνικό θέμα, απαιτείται μεγάλη προσοχή. Θέλουμε να είμαστε και να μας λένε προοδευτικούς αλλά στο συγκεκριμένο θέμα απαιτείται μεγάλη προσοχή αλλά και σοβαρή προετοιμασία.                          

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση