ΑΠΟΨΕΙΣ
Άμεση αντιμετώπιση δημογραφικού και brain drain
Προ κρίσης ο ρυθμός γεννητικότητας ήταν 1,5 παιδιά ανά γυναίκα ενώ τώρα είναι 1,3 με πτωτική τάση.
του Γιάννη Μιχελογιαννάκη *
Το δημογραφικό αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό, που στην Ελλάδα όμως σε συνδυασμό με την φυγή ανθρωπίνου κεφαλαίου κυρίως νέων και καταρτισμένων επιστημόνων στα χρόνια της κρίσης, αποτελεί μια σύγχρονη γάγγραινα αφού πρόκειται για το τρίτο κύμα μαζικής μετανάστευσης που γνωρίζει η χώρα στο διάστημα των τελευταίων 100 ετών. Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας καταγράφεται πως 427.000 Έλληνες έχουν μεταναστεύσει από το 2008 στην μεγαλύτερη διαφυγή ταλέντων της σύγχρονης ιστορίας. Έχουμε βρεθεί σε μια δυσάρεστη κατάσταση που χάνουμε τόσο πολύ πληθυσμό από τη μετανάστευση, ενώ ο εναπομείναντας πληθυσμός γερνάει πλέον σε βαθμό επικίνδυνο.
Προ κρίσης ο ρυθμός γεννητικότητας ήταν 1,5 παιδιά ανά γυναίκα ενώ τώρα είναι 1,3 με πτωτική τάση. Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπολογίζεται ότι θα αριθμεί το 2050 στο πιο αισιόδοξο σενάριο 10 εκατομμύρια και στο πιο απαισιόδοξο 8,3 εκατομμύρια. Ενώ η διάμεση ηλικία, που ήταν 26 έτη το 1951, και που είναι 44 έτη σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί κατά 5-8 έτη, ενώ ο εν δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός δηλαδή όλοι οι πολίτες ηλικίας 20-69 ετών που θα μπορούσαν να δουλέψουν θα μειωθεί από 7 εκ. το 2015 σε 4,8-5,5 εκ. με ότι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας, αφού το 2060 η αναλογία των ατόμων πάνω από 65 ετών προς τον δυνάμει ενεργό πληθυσμό θα είναι 6 προς 10.
Αυτό που χρειάζεται είναι να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε να αναχαιτισθεί το φαινόμενο με μέτρα όπως: 1ονεπανεξέταση φόρου ασφαλιστικής εισφοράς, 2ονμοριοδότιση προσλήψεων, 3ον μεγαλύτερης διάρκειας επιδόματος ανεργίας 4ον θετικές διακρίσεις 5ον παραχώρηση γης δωρεάν η με χαμηλό αντίτιμο 6ον δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών 7ον παρέμβαση στην ευρωπαϊκή επιτροπή μαζί με άλλες χώρες της Ε.Ε. με το ίδιο πρόβλημα.
Το «brain drain» πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι γνωστό ότι 2 στους 3 που φεύγουν από την Ελλάδα είναι απόφοιτοι πανεπιστήμιου. Το 15% των 1.274.000 εκ. επιστημόνων δηλαδή 190.000 ζουν στο εξωτερικό. Σχεδιάζουμε: 1ον ενίσχυση της αυτοαπασχόλισης, 2ον προσλήψεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ νέων διδακτόρων, 3ον προκήρυξή νέων ερευνητικών προγραμμάτων από το ελληνικό ίδρυμα έρευνας και τεχνολογίας, 4ον χορήγηση υποτροφιών από το ίδρυμα κρατικών υποτροφιών, 5ον μοριοδότιση για προσλήψεις στο ανοιχτό πανεπιστήμιο, 6ον επανεκκίνηση της οικονομίας, 7ον συνεργασία με επιστημονικό προσωπικό του εξωτερικού που κατέχει τεχνογνωσία, στα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, τις επιχειρήσεις με στόχο τον επαναπατρισμό τους.
* Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης είναι Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ