ΥΓΕΙΑ
Υποκινητικότητα, η ύπουλη φίλη της καραντίνας
Έξυπνοι τρόποι για να κάνεις γυμναστική στο σπίτι ακόμη κι αν δεν έχεις εξοπλισμό
SHARE:
Η πανδημία του κορωνοϊού 2019-nCoV έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων με σημαντικότερη τον εγκλεισμό τους στο σπίτι
Παρότι αναγκαία, η τακτική της παραμονής στο σπίτι μας κατά το διάστημα της πανδημίας εγκυμονεί κινδύνους για την γενικότερη υγεία των ανθρώπων. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των πολιτών θα αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του σε καθιστικές δραστηριότητες όπως η προβολή ταινιών και η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητού, ο πληθυσμός θα οδηγηθεί σε υποκινητικότητα.
Δυστυχώς όμως η χρόνια υποκινητικότητα αποτελεί έναν "ύπουλο" εχθρό της υγείας καθώς συνδέεται με την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων και την αύξηση του σωματικού βάρους.
Επιπλέον, δεδομένης της μονοτονίας που μπορεί να επικρατεί στη νέα αυτή καθημερινότητα, δεν είναι απίθανη η εμφάνιση ψυχολογικών διακυμάνσεων, κάτι που σχετίζεται αρνητικά με την ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού.
Για την αποφυγή αυτού του φαινομένου απαραίτητη είναι η ρύθμιση της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας.
Η άσκηση ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια έχει χαρακτηρισθεί ως φάρμακο (Exercise is Medicine) καθώς αποτελεί πρόληψη και θεραπεία για διάφορα νοσήματα (μυοσκελετικά, καρδιαγγειακά, πνευμονικά, μεταβολικά, νευρολογικά κ.α.).
Επιπλεόν, παρότι έχει επικρατήσει η άποψη ότι μετά από μία προπόνηση μειώνεται προσωρινά η ανοσοποιητική λειτουργία του οργανισμού, αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί κάτω από σωστά δομημένες έρευνες, ενώ ερευνητικά ευρήματα δείχνουν το αντίθετο ότι δηλαδή στις άμεσες προσαρμογές από την άσκηση είναι και η βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας.
Συνεπώς για τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ανθρώπων συστήνεται καθημερινή άσκηση 20 λεπτών μέτριας έντασης (300 λεπτά / εβδομάδα) ή περίπου 20 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση 3 φορές την εβδομάδα.
Οι οδηγίες αυτές μπορούν να εκτελεσθούν από όλους μας στο σπίτι μας με τη δόμηση ενός απλού προγράμματος άσκησης που θα περιλαμβάνει ασκήσεις σωματικού βάρους και με χρήση απλού εξοπλισμού που μπορεί ο καθένας να διαθέτει.
Αν δεν έχετε εξοπλισμό τότε αλλάξτε κάποιες συνήθειες - αντί να πάρετε το ασανσέρ ανεβείτε με τις σκάλες κατά την επιστροφή από κάποια σύντομη έξοδο (π.χ. supermarket, φαρμακείο), το περπάτημα αλλά γιατί όχι, και η γενική καθαριότητα (π.χ. σκούπισμα, πλύσιμο πιάτων).
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Μαρτινίδη Πέτρο Φρειδερίκο, Αριστούχο Απόφοιτο ΣΕΦΑΑ, ΑΠΘ, Προπονητή Φυσικής Κατάστασης - Γυμναστή