ΥΓΕΙΑ
Οι επιστήμονες διερευνούν αν τα εμβόλια Covid αυξάνουν την επίπτωση των αυτοάνοσων
Τί ερευνούν οι επιστήμονες;
Παρά το γεγονός ότι η νόσηση από κορωνοϊό αυξάνει τις πιθανότητες αυτοάνοσων νοσημάτων, οι επιστήμονες τους τελευταίους μήνες ψάχνουν να βρουν αν τα ίδια τα εμβόλια αυξάνουν λίγο την επίπτωση κάποιων αυτοάνοσων.
Αυτό δηλώνει στο Πρακτορείο FM ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, διευθυντής της Γ΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ , στο ΠΓΝ «Αττικόν» κύριος Πέτρος Δρακάκης. Ο καθηγητής προς αποφυγήν παρερμηνεύσεως του, τονίζει ότι είναι κάτι πολύ πρόσφατο, το οποίο δεν είναι δεδομένο και διερευνάται.
Σε ερώτηση πότε ενδέχεται να γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα, απαντά ότι κάτι τέτοιο αναμένεται σε βάθος μηνών, αλλά δεν είναι σαφές το πότε. Για τις επιπλοκές της ίδιας της νόσου στην εγκυμοσύνη, ο κ. Δρακάκης αναφέρει γιατί είναι 4 φορές μεγαλύτερες οι πιθανότητες μία έγκυος να έχει τις γνωστές επιπλοκές, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι τρομακτικά μεγαλύτερος ο κίνδυνος να νοσήσει μία γυναίκα πολύ βαριά στην εγκυμοσύνη, απ ό,τι μία μη έγκυος, ειδικά αν είναι ανεμβολίαστη. Μάλιστα επισημαίνει ότι από τις γυναίκες που παραπέμφθηκαν θετικές στο Αττικόν, όσες μπήκαν στη ΜΕΘ ή καταλήξανε, 100% ήταν όλες ανεμβολίαστες. Προφανώς μία στατιστική ενός νοσοκομείου δεν κάνει ιατρική, αλλά τα νούμερα είναι αντίστοιχα και στην υπόλοιπη Ελλάδα και στον κόσμο, λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Γ΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν». Για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι και στις ήπιες μεταλλάξεις ο κίνδυνος επιπλοκών είναι πολύ μεγαλύτερος στις έγκυες, οι οποίες είναι πολύ επιρρεπείς και στο long covid, και να καταδείξει εμφατικά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, που πλέον μπορεί να γίνει σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης, και όχι αυστηρά μετά το πρώτο, όπως αρχικά γινόταν. Αν όμως μία έγκυος «χρωστάει» μία δόση, οι γιατροί προτιμούν να εμβολιαστεί μετά το ήμισυ της εγκυμοσύνης, γιατί ο εμβολιασμός τότε καλύπτει με αντισώματα και το έμβρυο, όπως λέει ο κ. Δρακάκης. Ο καθηγητής μιλά ακόμη για το ποια φάρμακα έναντι της Covid19, επιτρέπονται αυτή τη στιγμή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και για την πιο πρόσφατη γνώση των ειδικών σχετικά με το αν τελικά μεταδίδεται ο κορονοϊός μέσω πλακούντα ή θηλασμού.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:
Ερ: Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα σε σχέση με τις πιθανές επιπλοκές των εμβολίων στην εγκυμοσύνη;
Απ: Δεν έχει βρεθεί ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Συγκρίνουμε τις επιπλοκές από τη νόσο σε σχέση με τις επιπλοκές από τον εμβολιασμό, και όχι τις επιπλοκές από τον εμβολιασμό σε σχέση με το να μην νοσήσουμε. Πάντα εμβολιαζόμαστε για να μη νοσήσουμε. Οι επιπλοκές από τη νόσο στην έγκυο είναι πολύ βαριές. Κάτι το οποίο είναι πολύ πρόσφατο και τους τελευταίους μήνες ψάχνεται, και το τονίζω ότι ψάχνεται, για να μη θεωρηθεί ότι είναι κάτι δεδομένο, γιατί όλα αυτά είναι δυναμικά και αλλάζουν κατά καιρούς, είναι αν το εμβόλιο, όχι μόνο στις έγκυες αλλά και στο γενικότερο πληθυσμό, αυξάνει λίγο την επίπτωση κάποιων αυτοάνοσων νοσημάτων. Τονίζω ότι είναι σαφές πως η ίδια η νόσος αυξάνει τις πιθανότητες αυτοάνοσων νοσημάτων. Ως εκ τούτου οι επιπλοκές στις έγκυες είναι οι επιπλοκές του γενικού πληθυσμού.
Ερ: Πότε εκτιμάτε ότι μπορεί να δειχθεί το ενδεχόμενο τα εμβόλια να αυξάνουν την επίπτωση των αυτοάνοσων;
Απ: Το βάθος χρόνου δεν είναι σαφές, γιατί όπως ξέρετε και στην νόσο υπάρχει το long covid, όπου ψάχνουμε επιπλοκές μετά από μήνες. Noμίζω ότι θα γίνει σε βάθος μηνών, αλλά δεν είναι σαφές πότε. Θα είναι όψιμο, όχι πρώιμο.
Ερ: Σχετικά με τις επιπλοκές της ίδιας της νόσου στην εγκυμοσύνη τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα;
Απ: Οι έγκυες έχουνε πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν τις γνωστές επιπλοκές για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως γιατί βρίσκονται σε μία κατάσταση αυξημένης πηκτικότητας, προκειμένου να προστατευτούν από την αιμορραγία μετά τον τοκετό. Επίσης ελαττώνεται ο όγκος των πνευμόνων, γιατί αυξάνεται το έμβρυο οπότε υπάρχουν και από εκεί επιπλοκές. Ενδεικτικά να πω ότι στο Αττικόν που έχουμε νοσηλεύσει πάρα πολλά περιστατικά κόβιντ από τις έγκυες που έχουν παραπεμφθεί θετικές, όσες μπήκαν στη ΜΕΘ ή καταλήξανε, 100% ήταν όλες ανεμβολίαστες. Είναι ένα νούμερο που ακούγεται τρομακτικό, είναι όμως πραγματικό. Προφανώς μία στατιστική ενός νοσοκομείου δεν κάνει ιατρική, αλλά τα νούμερα είναι αντίστοιχα και στην υπόλοιπη Ελλάδα και στον κόσμο. Επομένως, είναι τρομακτικά μεγαλύτερος ο κίνδυνος να νοσήσει μία γυναίκα πολύ βαριά στην εγκυμοσύνη, απ ό,τι μία μη έγκυος, ειδικά αν δεν έχει εμβολιαστεί.
Ερ: Ακόμα και τώρα που οι τελευταίες μεταλλάξεις στατιστικά κάνουν πιο ήπια νόσηση;
Απ: Σαφώς πλέον τα πράγματα είναι πιο ήπια. Ήδη τους τελευταίους μήνες έχουμε λιγότερες έγκυες που καταλήγουν στις ΜΕΘ, ή καταλήγουν γενικά. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει και πρέπει να είμαστε σε μία εγρήγορση για διάφορους λόγους. Πρώτον γιατί και στις ήπιες μεταλλάξεις ο κίνδυνος επιπλοκών είναι πολύ μεγαλύτερος στις έγκυες, δεύτερον οι έγκυες είναι πολύ επιρρεπείς στο long covid, το οποίο ακόμα δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει, και τρίτον ανά πάσα στιγμή δεν ξέρουμε τι μεταλλάξεις θα προκύψουν. Οπότε ναι οι έγκυες τον τελευταίο καιρό είναι σε πιο ελαφριές καταστάσεις, αλλά και πάλι είναι πιο βαριά από το γενικό πληθυσμό, ειδικά οι ανεμβολίαστες.
Ερ: Ποια είναι η πιο πρόσφατη γνώση σε σχέση με το τρίμηνο της εγκυμοσύνης που πρέπει να εμβολιάζεται η έγκυος; Αρχικά γνωρίζαμε μετά το πρώτο τρίμηνο.
Απ: Πλέον οι επιστήμονες μέσα από πάρα πολλές μελέτες γνωρίζουν ότι οι έγκυες μπορούν να εμβολιαστούν σε οποιοδήποτε τρίμηνο της εγκυμοσύνης, σε αντίθεση με την αρχική φάση του εμβολιασμού, όταν τα εμβόλια δίνονταν με μία προφύλαξη στο πρώτο τρίμηνο, καθότι τότε γίνεται η οργανογένεση. Αν όμως μία έγκυος «χρωστάει» μία δόση, δηλαδή δεν έχει εμβολιαστεί για την τρίτη δόση, και θεωρούμε ότι μπορεί να προσέξει ανάλογα με τη δουλειά της και τον κόσμο που έρχεται σε επαφή, προτιμούμε να εμβολιαστεί μετά το ήμισυ της εγκυμοσύνης, γιατί ο εμβολιασμός τότε καλύπτει με αντισώματα και το έμβρυο, και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Ερ: Υπάρχει κάποιο απαγορευτικό για λήψη φαρμάκων κατά της covid στην εγκυμοσύνη;
Απ: Υπάρχουν αντιικά φάρμακα που δίδονται ενδοφλέβια και κάποια από αυτά μπορούμε να τα δώσουμε στις έγκυες και πρέπει να τα δώσουμε. Υπάρχουν όμως πλέον τώρα και φάρμακα καινούργιας τεχνολογίας από το στόμα που έχουν πολύ καλά αποτελέσματα, τα οποία προς το παρόν δεν τα δίνουμε στις έγκυες. Θα μελετηθούν περαιτέρω και θα γνωρίζουμε περισσότερα μετά από κάποιους μήνες.
Ερ: Υπάρχει τελικά κάθετη μετάδοση, ή μέσω θηλασμού ;
Απ: Ξέρουμε πλέον ότι υπάρχει κάθετη μετάδοση, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνια. Και αυτό εξατομικεύεται σε κάθε γυναίκα. Θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι υποδοχείς στον πλακούντα της συγκεκριμένης κύησης, όπως θα πρέπει να υπάρχει και πολύ αυξημένο ιικό φορτίο, για να γίνει αυτή η μετάδοση. Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι υπάρχει αυτή η σπάνια περίπτωση και αν μπορούμε να παρατείνουμε λίγο τον χρόνο του τοκετού, έτσι ώστε η γυναίκα να αρνητικοποιηθεί, είναι καλύτερα. Όσον αφορά το θηλασμό οι καινούργιες μελέτες λένε ότι δεν μεταδίδεται με αυτό τον τρόπο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ