ΥΓΕΙΑ

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Σε εγρήγορση οι γιατροί - τι ζητά ο ΕΟΔΥ

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Σε εγρήγορση οι γιατροί - τι ζητά ο ΕΟΔΥ

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα, με αφορμή το ενδεχόμενο να έχει φτάσει εδώ οξεία ηπατίτιδα που εμφανίζεται σε παιδιά κι έχει προκαλέσει «παγκόσμια ανησυχία».
Το πρωί της Μ. Παρασκευής, όπως έγραψε το Cretalive, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης δήλωσε στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ότι είναι «πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας και στη χώρα μας». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παιδίατρος επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ για πιθανό ύποπτο κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιί το οποίο διερευνάται. 

Σε σχετικό ενημερωτικό του σημείωμα, ο ΕΟΔΥ αναφέρει

"Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας  με αυξημένες τρανσαμινάσες  (AST ή ALT) σε παιδί ηλικίας <16 ετών, θα πρέπει να φυλάσσονται τα ακόλουθα δείγματα:

Ορός και δείγμα με EDTA
Ρινικό και φαρυγγικό επίχρισμα
Δείγμα κοπράνων
Δείγμα ούρων
Σημειώνεται ότι είναι σημαντικό να συλλέγονται όσο το δυνατό πιο πρώιμα δείγματα. Επίσης, τα θετικά δείγματα θα πρέπει να αποθηκεύονται για τυποποίηση.
Η περαιτέρω διαχείριση των δειγμάτων θα γίνεται μετά από συνεννόηση με το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), στα τηλέφωνα: 210 8921008 και 210 8921078".



Παράλληλα, με έγγραφο του Οργανισμού  που έλαβε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

 Ειδικότερα, στο έγγραφο του ΕΟΔΥ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη».

Τα συμπτώματα:

Ικτερος
Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων
Κνησμός
Αρθραλγία/μυαλγία
Πυρετός
Ναυτία
Εμετός ή κοιλιακό άλγος
Λήθαργος ή απώλεια όρεξης
Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L

Ο όρος «ηπατίτιδα» αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται, είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα περιστατικό οξείας ηπατίτιδας που καταγράφηκε στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας και δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με ταξίδια.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η επιστημονική εταιρεία, «η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος εργάζεται διαχρονικά προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τη διάγνωση των νοσημάτων του ήπατος και θα συνεχίσει να το πράττει σε οποιεσδήποτε συνθήκες, με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα». Και υπενθυμίζει τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα παιδιατρικά κρούσματα ηπατίτιδας σύμφωνα με τις οποίες «συνιστάται προσοχή και προτεραιότητα στον προσδιορισμό της αιτιολογίας των περιπτώσεων, ώστε να υπάρχει συντονισμός των περαιτέρω κλινικών δράσεων και των μέτρων δημόσιας υγείας».




Με πληροφορίες από news4health.gr

Δείτε επίσης

Συναγερμός για την ηπατίτιδα σε παιδιά: «Πιθανόν να έχουμε κρούσμα και στην Ελλάδα»


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση