Έως και 40% θανατηφόρα η λοίμωξη του βηματοδότη, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά

Ο Σκεύος Σιδερής, διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος στο Ιπποκράτειο, εξηγεί

Σε ποσοστό έως και 40% μπορεί να αποβεί μοιραία η λοίμωξη του βηματοδότη, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο κ. Σκεύος Σιδερής, διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο, το οποίο είναι Κέντρο Αναφοράς στην Ελλάδα.

Το ποσοστό των λοιμώξεων των συσκευών μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες από την τοποθέτηση βηματοδότη, φτάνει στο 3%, αναφέρει ο κ. Σιδερής, ένας από τους πρώτους επεμβατικούς καρδιολόγους που έκαναν εμφύτευση βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια στη χώρα μας. «Τα ηλεκτρόδια είναι η αχίλλειος πτέρνα των βηματοδοτών, καθώς οι περισσότερες επιπλοκές οφείλονται σε αυτά. Ωστόσο η χρήση των βηματοδοτών χωρίς ηλεκτρόδια, που γίνεται στη χώρα μας από το 2015, δεν είναι ευρεία για λόγους κόστους».

Ο κ. Σιδερής ο οποίος ειδικεύεται στην τεχνολογία βηματοδοτών και απινιδωτών, θέτει θέμα κόστους, ενημέρωσης, αλλά και ευαισθητοποίησης των γιατρών, για το γεγονός ότι στην Ελλάδα εμφυτεύονται λιγότεροι απινιδωτές απ΄ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη (περίπου 2.000 απινιδωτές και περίπου 700 αμφικοιλιακοί απινιδωτές, ετησίως). Αντίθετα στην εμφύτευση βηματοδοτών η χώρα μας βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθότι όπως αναφέρει εμφυτεύονται 8.000 βηματοδότες τον χρόνο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ