Άγιος Τίτος: Η «άγνωστη» ιστορία του πιο εμβληματικού ναού στο Ηράκλειο (video)

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Ο πιο αγαπητός Άγιος για τους Ηρακλειώτες που τιμούν ευλαβικά τη μνήμη του κάθε χρόνο!

Βίντεο - τεχνική επεξεργασία: Κώστας Δημάκης

Μνημείο εξαιρετικής και σπάνιας ομορφιάς, υψηλής ιστορικής, πολιτισμικής, αρχιτεκτονικής αξίας, αποτελεί ο ιερός καθεδρικός ναός του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο.

Εκατοντάδες πιστοί αλλά και επισκέπτες συρρέουν καθημερινά για να θαυμάσουν τη απέριττη μεγαλοπρέπεια ενός πολύπαθου ναού που έχει καταστραφεί και καεί πολλές φορές, έγινε τζαμί αλλά δεν έπαψε ποτέ να είναι ένας χώρος πνευματικής έλξης και πνευματικού ανεφοδιασμού για τον καθένα μας και «αυτό οφείλεται στην παρουσία του ίδιου του Αγίου Τίτου και στη χάρη που εκπέμπει από την Τίμια Κάρα του» λέει ο προϊστάμενος του ναού πατήρ Εμμανουήλ Αντωνακάκης.

Μετά τη συνθηκολόγηση μεταξύ Τούρκων και Ενετών για την παράδοση της Κρήτης, το 1669 μ.Χ., οι Ενετοί αποχωρώντας από το νησί μετέφεραν μαζί τους μοναδικά κειμήλια του Αγίου Τίτου, μαθητή του Αποστόλου Παύλου και πρώτου Επισκόπου Κρήτης. Η Τιμία Κάρα του Αγίου και η εικόνα της Παναγίας Μεσοπαντίτισσας ήταν μερικά μόνο από τα πολύτιμα κειμήλια που ταξίδεψαν από την Κρήτη στην Βενετία.

Η μεν Τιμία Κάρα κατατέθηκε στη λειψανοθήκη του Αγίου Μάρκου της Βενετίας και αποδόθηκε στην Εκκλησία της Κρήτης στις 15 Μαΐου 1966 μ.Χ., αρχιερατεύοντος του μακαριστού Μητροπολίτη Κρήτης κυρού Ευγενίου Ψαλιδάκη και κατατέθηκε στο παρεκκλήσιο του φερώνυμου ναού όπου φυλάσσεται μέχρι και σήμερα.

Οι Ενετοί όμως φυλάσσουν την εικόνα της Παναγίας Μεσοπαντίτισσας στο ναό Santa Maria de la Salute. Οι Κρητικοί κατά τα χρόνια της Ενετοκρατίας ευλαβούνταν τόσο πολύ την Παναγία που κάθε Τρίτη απόγευμα έκαναν λιτανεία τη συγκεκριμένη εικόνα στους δρόμους του Χάνδακα.

Ο Άγιος Τίτος ήταν μαθητής του Αποστόλου Παύλου. Στην προς Τίτον επιστολή του ο Παύλος δίνει οδηγίες για την οργάνωση της Εκκλησίας της Κρήτης. Και οι Κρητικοί έμειναν πιστοί χριστιανοί φυλάσσοντας την παράδοση του Αγίου Τίτου μέσα σε αιώνες σκλαβιάς… μέχρι τη σφαγή της 25ης Αυγούστου 1898 η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σκοτεινά και τραγικά κεφάλαια στην ιστορία της Κρήτης με εκατοντάδες Κρήτες να εξεγείρονται εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους.

Εκείνη την ημέρα, ημέρα μνήμης του Αγίου Τίτου, οι Οθωμανοί στρατιώτες προχώρησαν σε αποτρόπαια σφαγή εκατοντάδων πολιτών του Ηρακλείου. Η σφαγή ήταν μία από τις πολλές τραγωδίες που σημάδεψαν την περίοδο της εξέγερσης και του αγώνα για την ανεξαρτησία, ήταν η «25η Μαρτίου» της Κρήτης. Το λιτό μνημείο που υπάρχει στον δεξιό περίβολο του ναού θυμίζει τη θυσία για την ανεξαρτησία της πατρίδας και την άσβεστη φλόγα για τη διατήρηση της πίστης.

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ