ΥΓΕΙΑ
ΕΟΔΥ: Η ανακοίνωση για τον μύκητα Candida auris - Μέτρα πρόληψης
Διευκρινίσεις από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας
SHARE:
Ανακοίνωση-απάντηση στα δημοσιεύματα σχετικά με το παθογόνο Candida auris στα νοσοκομεία της χώρας δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Όπως εξηγεί, πρόκειται για έναν μύκητα που «δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες». Παραδειγματικά αναφέρει τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς σε ΜΕΘ.
Ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους.
Επισημαίνεται ότι, η μετάδοση του εν λόγω παθογόνου δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα (εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον).
Σημειώνεται πως οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και οι λοιμώξεις από Candida auris, αποτελούν υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα.
Βασική προτεραιότητα, όπως τονίζει ο ΕΟΔΥ, είναι η βελτίωση της καταγραφής των νοσοκομειακών λοιμώξεων συνολικά και όχι αποσπασματικά.
Για την πρόληψη λοιμώξεων κρίνεται απαραίτητη η υγιεινή των χεριών από τα μέλη του προσωπικού, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και η εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας.
Οι προειδοποιήσεις Σύψα
Ο καθηγητής Νίκος Σύψας, να υπενθυμιστεί, προχώρησε σε προειδοποιήσεις για το Candida auris κατά την ομιλία του στο 21ο πανελλήνιο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.
Ο Δρ. Σύψας αναφέρθηκε και στον ζυμομύκητα που για πρώτη φορά απομονώθηκε το 2009 στην Ιαπωνία από το αυτί ασθενούς, από όπου και το όνομά του είδους (auris = αυτί στα λατινικά).
Όπως αποκάλυψε, ο μύκητας εντοπίστηκε σε όλα τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, με τουλάχιστον ένα περιστατικό στο καθένα από αυτά, που ευτυχώς απομονώθηκαν, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος ieidiseis.gr.
Ωστόσο, προειδοποίησε πως, όταν ο συγκεκριμένος μύκητας μολύνει μια μονάδα, είναι δύσκολο έως απίθανο να εκλείψει. Μάλιστα, επικαλέστηκε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης που μετά από κρούσμα, δεν κατέστη δυνατό να απολυμανθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις ακόμη και καταστροφής του.
«Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές , όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών» σημείωσε ο ίδιος.