ΥΓΕΙΑ
Αυτή είναι η συνήθεια που κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα
Μπορούν τα παιδιά έχοντας ως όχημα τη σωματική δραστηριότητα να βελτιώσουν τις γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου τους;
SHARE:
Μάλιστα, η επικεφαλής της έρευνας και ελληνικής καταγωγής Δρ. Κατερίνα Σταμούλη, διευθύντρια του Εργαστήριο Υπολογιστικών Νευροεπιστημών του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης σημειώνει ότι δεν είχε τόσο μεγάλη σημασία το είδος της άσκησης, αρκεί τα παιδιά να παραμείνουν ενεργά. Από τις απεικονίσεις του εγκεφάλου περίπου 6.000 παιδιών, ηλικίας 9 και 10 ετών, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με πιο αποτελεσματικά οργανωμένες, ισχυρές και ευέλικτες διασυνδέσεις του εγκεφάλου. Μάλιστα, όσο περισσότερο γυμνάζονται τα παιδιά, τόσο πιο «γυμνασμένος» είναι και ο εγκέφαλος.
Τα παιδιά που διατηρούσαν τη φυσική τους δραστηριότητα σε υψηλά επίπεδα παρουσίασαν ιδιαίτερα οφέλη στα κυκλώματα του εγκεφάλου και σε διαφορετικές περιοχές καίριες στη μάθηση και τη λογική. Οι ικανότητες που αφορούσαν αυτές οι περιοχές ήταν η προσοχή, η αισθητηριακή και κινητική επεξεργασία, η μνήμη, η λήψη αποφάσεων και ο εκτελεστικός έλεγχος (η ικανότητα σχεδιασμού, συντονισμού και ελέγχου δράσεων και συμπεριφορών).
Αντίθετα, τα παιδιά με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος παρουσίασαν αρνητικές επιδράσεις στα ίδια εγκεφαλικά κυκλώματα. Ωστόσο, η συστηματική εκγύμναση κατάφερε να μειώσει αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα: «Πιστεύουμε ότι η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει την οργάνωση του εγκεφάλου άμεσα, αλλά και έμμεσα μειώνοντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος» σημειώνει η Δρ Σταμούλη.
Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι ο εγκέφαλος λειτούργησε ως ένα δίκτυο από «κόμβους»: ένα σύνολο περιοχών του εγκεφάλου διασυνδέονται με συνδέσεις διαφορετικής δυναμικής. Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας ήταν δύο: η αποτελεσματικότητα του «δικτύου» και η ευρωστία του εν γένει και σε περισσότερα τοπικά οφέλη όπως το πλήθος και η ομαδοποίηση των συνδέσεων κόμβων. Αυτά τα εγκεφαλικά δίκτυα που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ισχυρής συνδεσιμότητας βελτιστοποιούν την επεξεργασία και τη μετάδοση πληροφοριών στον εγκέφαλο. Επομένως όσο καλύτερη είναι η συνδεσιμότητα, τόσο γρηγορότερα γίνεται και η επεξεργασία των πληροφοριών.