Επίσημη παρουσίαση για το βιβλίο του Γιώργου Σιακαντάρη

Σε μια κατάμεστη αίθουσα παρουσιάστηκε το βιβλίο ''Το πρωτείο της Δημοκρατίας'' - "Ο φιλελευθερισμός είναι το πρωτείο της Ελευθερίας του ανθρώπου. Και χωρίς την σοσιαλδημοκρατία είναι κολοβος!" τόνισε ο συγγραφέας

Επίσημη παρουσίαση του βιβλίου ''Το Πρωτείο της Δημοκρατίας - Η σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία'' του Γιώργου Σιακαντάρη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Ηράκλειο.

Η παρουσίαση διεξήχθη στην αίθουσα "Καστελλάκη" του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Την παρουσίαση διοργάνωσαν οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης και η Λέσχη Ανάγνωσης Ηρακλείου "Έντεχνος λόγος".

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

  • Ανδρουλάκης Νίκος, Ευρωβουλευτής ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ
  • Γραβάνης Αχιλλέας, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Παπαδάκης Νίκος, Καθηγητής Tμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Σανουδάκης Αντώνης, Συγγραφέας, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας και ο συγγραφέας
  • Συντονίζει η Σούλα Ψαρουλάκη, Φιλόλογος, Συγγραφέας, τ. Λυκειάρχης

...Η γέννηση, η Εξέλιξη, η σημερινή κατάσταση και τα σενάρια για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας.

Σήμερα η σοσιαλδημοκρατία δεν ηττάται επειδή υποστηρίζει την πολυπολιτισμικότητα και όχι τη μεγάλη κοινωνία ή επειδή έχει υποχωρήσει στο νεοφιλελευθερισμό, όπως διατείνονται δύο ρηχές ερμηνείες. Ηττάται επειδή, ενώ η οικονομία παγκοσμιοποιήθηκε, αυτή δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει μια κίνηση για την παγκοσμιοποίηση της δημοκρατίας και της πολιτικής και να αφηγηθεί έτσι τη συμμαχία της με τα μεσαία στρώματα στη βάση πολιτικών που θα εστιάζουν στα κέντρα των κοινωνιών. Τα προβλήματα της εκλογικής αλλά και της ιδεολογικής κατάρρευσης της σοσιαλδημοκρατίας ερμηνεύονται λοιπόν ως αποτέλεσμα της μετάβασης από τις εθνοκεντρικές κοινωνίες σ' εκείνες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας της αντίθεσης δηλαδή ανάμεσα στην παγκοσμιοποίηση των επιχειρήσεων, των τραπεζών και όλων των οικονομικών συνιστωσών, από τη μια μεριά, και στον εγκλωβισμό των πολιτικών θεσμών (κόμματα, συνδικάτα, συντάγματα) σε εθνοκρατικό πλαίσιο, από την άλλη.

Εδώ ακριβώς ο συγγραφέας αναζητά τις απαντήσεις στο ερώτημα για το μέλλον της παράταξης. Η πρότασή του δεν είναι η συγκρότηση μιας «μετασοσιαλδημοκρατίας», αλλά η ανασυγκρότηση μιας σοσιαλδημοκρατίας μετά τη σοσιαλδημοκρατία, που θα καταθέσει προτάσεις για τη μετάβαση του Πρωτείου της Δημοκρατίας από το εθνοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας του σ' εκείνο μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας. Διότι η λύση δεν βρίσκεται στην επιστροφή στο κράτος-έθνος αλλά στην αναζήτηση θεσμών λαϊκής κυριαρχίας σε παγκόσμιο επίπεδο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Ότι η σοσιαλδημοκρατια ζει και ότι είναι μια ενεργή ιδεολογία αναφορικά με το βιβλίο, μίλησε από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλακης.

"Το βιβλίο θέλει να αποδείξει ότι η σοσιαλδημοκρατια ζει, ότι είναι μια ενεργή ιδεολογία. Είναι μια ιδεολογία που έχει επιβιώσει παρότι είναι στα down της. Είναι η ιδεολογία που μπορεί να αναλύσει και να δώσει απαντήσεις στα κοινωνικά προβλήματα. Εάν αυτή η ιδεολογία δεν κυριαρχήσει στον Ευρωπαϊκό χώρο θα παρακμάσει. Είναι απαραίτητη για να συνεχιστεί το Ευρωπαϊκό όραμα." είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά και συνέχισε "Εάν εμείς αποτυχουμε, οι ανταγωνιστές μας θα επιβάλλουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά για τα οποία παλέψαμε να ανατραπούν. Και θα τα επαναφέρουν εις βάρος των κοινωνιών. Κι ας μην ξεχνάμε το περιβάλλον. Είναι σοκαριστικα αυτά που λένε διάφοροι ευρωβουλευτες, ότι δεν υπάρχει Κλιματική Αλλαγή. Η Nasa λέει ότι εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, η Κρήτη σε πενήντα χρόνια θα γίνει έρημος. Για όλους αυτούς τους λόγους η ιδεολογία αυτή θα βγει ξανά στο προσκήνιο. Τα κράτη επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Ο Καπιταλισμός ασκεί τέτοιες πιέσεις. Η σοσιαλδημοκρατια λέει "ο πλούτος να φορολογείται εκεί που παράγεται". Εμείς λέμε να τελειώνουμε με τους φορολογικούς παραδεισους για να έχουμε ένα πιο δίκαιο σύστημα: για τα σχολεία μας, για την Υγεία μας. Η ιδεολογία μας έχει απαντήσεις Δημοκρατίας, ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και Πολιτισμού". κατέληξε ο ίδιος

"Tο πρωτείο της Δημοκρατίας συγκροτεί επιχείρημα" σημείωσε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Καθηγητής Tμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ένας εκ των ομιλιτών για το βιβλίο, Νίκος Παπαδάκης. "Αναδιατάσσει τη συζήτηση για την ανασυγκρότηση του προσδιορισμού της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι ένα διανοητικά προκλητικό βιβλίο, μια δελεαστική πρόταση" σημείωσε.

Το ότι η κρίση ανέδειξε την ανάγκη για πολιτικό επαναπροσδιορισμό, επεσήμανε κατά την τοποθέτηση του στην εκδήλωση ο Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.

"Το πρώτο θύμα της κρίσης ήταν οι δυνάμεις του Κέντρου. Σε αυτή τη χώρα είναι τραυματισμένη η έννοια του διαφωτισμού, η έννοια που αναδείχθηκε από την Ελλάδα. Η κρίση ανέδειξε την ανάγκη για πολιτικό επαναπροσδιορισμό" είπε και συνέχισε "Ο μεσαίος χώρος κανιβαλίζεται από ακραίες λαϊκιστικες δυνάμεις από τα αριστερά και τα δεξιά. Ο συγγραφέας έχει μια νηφάλια ματιά με ανοιχτό πνεύμα και σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου".

"Ο φιλελευθερισμος είναι το πρωτειο της Ελευθερίας του ανθρώπου. Και χωρίς την σοσιαλδημοκρατια είναι κολοβος! Η σοσιαλδημοκρατια είναι η παράταξη που μετέτρεψε την πολιτική σε κοινωνικό νόμο" είπε από την πλευρά του ο δημιουργός και συγγραφέας του βιβλίου, Γιώργος Σιακαντάρης.

"Για μένα η σοσιαλδημοκρατία είναι η παράταξη που έχει ως στρατηγικό της αντίπαλο τον ολοκληρωτισμό. Σήμερα καταναλώνουμε περισσότερη σοσιαλδημοκρατία από αυτή που παράγουμε. Η σοσιαλδημοκρατία μου θυμίζει τον πίθηκο του... Δαρβίνου. Η σοσιαλδημοκρατία σηκώθηκε στα πόδια της μόλις άρχισε να εκδημοκρατίζεται η πολιτική. Τότε μπήκαν τα ερωτήματα εάν μπορεί μόνο μια ελίτ να κυβερνά. Και απάντησε όχι. Και μόλις ωρίμασε και μετατράπηκε σε άνθρωπο, η σοσιαλδημοκρατία άρχισε να λέει ότι θα πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων" τόνισε ο κ. Σιακανατάρης και συνέχισε "Να οικοδομήσουμε ένα κράτος δικαίου. Πρότυπο για την σοσιαλδημοκρατία είναι η Σουηδία. Δεν γίνεται όμως τίποτα χωρίς το πρωτείο της Δημοκρατίας. Η σοσιαλδημοκρατία σήμερα χάνει γιατί δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης. Οι κοινωνίες και οι καταστάσεις είναι πιο σύνθετες, δεν είναι ασπρόμαυρες." για να καταλήξει "Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκό εγχειρίδιο και αν διαβάσετε θα δείτε ότι η σοσιαλδημοκρατία περιλαμβάνεται στην δημοκρατική αριστερά. Όμως περιλαμβάνει και φιλελεύθερους. Κι όλοι εστιάζουν στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων. Η σοσιαλδημοκρατία εάν δεν είναι μαζί με τον φιλελευθερισμό, δεν είναι σοσιαλδημοκρατία! Ο φιλελευθερισμός είναι το πρωτείο της Ελευθερίας του ανθρώπου. Και χωρίς την σοσιαλδημοκρατία είναι κολοβος! Η σοσιαλδημοκρατία είναι η παράταξη που μετέτρεψε την πολιτική σε κοινωνικό νόμο".

Ο Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας και συγγραφέας Αντώνης Σανουδάκης μιλώντας για το βιβλίο είπε οτι "Στρατηγικός αντίπαλος της σοσιαλδημοκρατίας είναι ο λαϊκισμός και ο ολοκληρωτισμός κάθε μορφής". "Την κάνει να ξεχωρίζει το πρωτείο της Δημοκρατίας" συνέχισε και συμπλήρωσε "Ο συγγραφέας αναφέρει ότι η σοσιαλδημοκρατια είναι υποχρεωμένη να παρέμβει, να αλλάξει την παγκοσμιοποίηση. Κι ότι χρειάζεται ένας νέος διαφωτισμός. Πρέπει να γνωρίζουμε τον κόσμο για να τον αλλάξουμε. Χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό σοσιαλδημοκρατικο συμβόλαιο".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ